55 metų B.Nemcovas, buvęs vicepremjeras, ilgametis V.Putino kritikas ir kovotojas su korupcija, bus palaidotas antradienį Trojekurovo kapinėse Maskvos pietvakariniame pakraštyje.

Jo palaikai 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku pašarvoti Andrejaus Sacharovo žmogaus teisių centre.

B.Nemcovas buvo nušautas penktadienį prieš vidurnaktį, kai ėjo su 23 metų A. Durickaja per Didįjį Maskvos upės tiltą, esantį šalia Kremliaus.

Daugybė gedinčių Rusijos žmonių ir garbingų užsienio svečių antradienį vienas po kito ėjo pro baltu audeklu išklotą atidengtą karstą, atsisveikindami su nužudytu B. Nemcovu ir atiduodami paskutinę pagarbą vienam iškiliausių šalies opozicijos veikėjų.

B. Nemcovas buvo nušautas penktadienio vakarą, kai su savo drauge ukrainietė ėjo per tiltą Maskvos centre netoli Kremliaus. Jokių įtariamųjų kol kas nesulaikyta.

Šis nužudymas smarkiai sukrėtė negausų ir marginalizuojamą Rusijos opozicijos judėjimą. Daugelis opozicijos šalininkų įtaria, kad B. Nemcovas likviduotas Kremliaus nurodymu dėl šio veikėjo aštrios kritikos prezidento Vladimiro Putino režimui. Tuo tarpu oficalioji valdžia iškėlė kitokių prielaidų - taip pat dėl galimos provokacijos, turinčios apjuodinti V.Putino įvaizdį.

V.Putinas pareiškė, kad tai buvo „užsakomoji žmogžudystė“ ir provokacija, bei pažadėjo, kad bus dedamos visos pastangos sučiupti kaltininkus.

Pirmadienį užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas taip pat patikino, kad šis „purvinas nusikaltimas“ bus „nuodugniai ištirtas“.

Rusija pasiūlė 3 mln. rublių (43,4 tūkst. eurų) atlygį už informaciją, kuri padėtų išaiškinti B.Nemcovo nužudymą. Tai gana nemenka suma šalyje, kurioje vidutinis mėnesinis atlyginimas yra apie 60 tūkst. rublių (857 eurai).

„Išėjo, kaip išeina didvyriai“

Prie B.Nemcovo karsto stovėjo jo 87 metų motina, artimiausi šio politiko bendražygiai Ilja Jašinas ir Michailas Kasjanovas, kuris ceremonijos pradžioje pasakė įžanginę kalbą.

„Šis niekšiškas nužudymas neabejotinai buvo kerštas už tai, ką darė“ B.Nemcovas, pabrėžė M.Kasjanovas.

„Jis visus savo metus pašventė kovai su korupcija ir savivaldžiavimu, – pridūrė jis, reikšdamas viltį, kad žudikai bus surasti – „jeigu ne prie šios valdžios, tai prie kitos“.

I.Jašinas savo kalboje taip pat sakė, kad B.Nemcovas „atidavė savo gyvybę už idealus, kuriais tikėjo“.

„Jis išėjo, kaip išeina didvyriai“, – sakė I.Jašinas.

Tuo tarpu buvęs B.Nemcovo politinis bendražygis Sergejus Kirijenka, dabar vadovaujantis Rusijos atominės energetikos milžinei „Rosatom“, sakė žurnalistams, kad kelerius pastaruosius metus jiedu beveik nebendravo, nes jų „požiūriai pernelyg išsiskyrė“.

Į atsisveikimo ceremoniją atėjęs banko „Alfa“ valdybos pirmininkas Piotras Avenas televizijai „Dožd“ sakė, kad B.Nemcovo nužudymo „nuleistuku“ tapo Rusijos visuomenėje įsigalėjusi „neapykantos atmosfera“.

Likus valandai iki numatytos atsisveikinimo ceremonijos pabaigos gedinčių žmonių eilė buvo nutįsusi kelis šimtus metrų nuo Andrejaus Sacharovo žmogaus teisių centro.

„Jis buvo mūsų šviesos spindulys. Manau, kad su jo pagalba Rusija būtų pakilusi ir tapusi stipria šalimi. Tai visų pažangių Rusijos žmonių svajonė", - sakė 80-metė pensininkė Valentina Gorbatova.

A.Sacharovo centre ant sienų kabojo B.Nemcovo nuotraukos ir skambėjo gedulinga muzika. Tarp atėjusių atiduoti pagarbą buvo Didžiosios Britanijos ekspremjeras Johnas Majoras.

Žmogaus teisių aktyvistas Levas Ponomariovas dėl šio nužudymo kaltino valstybinę žiniasklaidą, nuolat vaizduojančią Kremliaus oponentus kaip išdavikus.

„Žmonės visaip kalba. Vieni kaltina Vladimirą Putiną, kiti - ne. Bet visi sutaria, kad Rusijos valstybinė televizija sukūrė atmosferą, kuri prie to atvedė“, - sakė jis.

55 metų B.Nemcovas anksčiau užėmė vicepremjero postą velionio prezidento Boriso Jelcino administracijoje ir daugelio buvo laikomas kylančiu jaunu reformų šalininku. Tačiau atėjus į valdžią V.Putinui B.Nemcovo partija prarado visas vietas parlamente.

Nors jo įtaka šalies politikoje sumenko, B.Nemcovas liko pastebimas veikėjas ir vienas iš įnirtingiausių V.Putino kritikų. Likus vos kelioms valandoms iki jo nužudymo aktyvistas davė interviu radijui, kuriame pasmerkė V.Putino "pamišėlišką, agresyvią" politiką dėl Ukrainos.

Atsisveikinimas su velioniu A.Sacharovo centre truko iki 14 val. (13 val.). Vėliau B.Nemcovas bus palaidotas Trojekurovo kapinėse Maskvos pietvakariniame pakraštyje.

Daugelis apžvalgininkų pabrėžė, kad B.Nemcovas, kaip ir daugelis kitų svarbių opozicijos veikėjų, buvo nuolat sekamas policijos, todėl būtų sunku įsivaizduoti, kad jo nužudymas liko nepastebėtas slaptųjų tarnybų agentų.

Kai kurie atkreipė dėmesį, kad B.Nemcovas buvo nušautas minint naują valstybinę šventę - Specialiųjų operacijų pajėgų dieną, kuri buvo paskelbta pagerbiant karius, prieš metus okupavusius Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir atvėrusius kelią vėliau Maskvos įvykdytai to regiono aneksijai.

Ataka prieš B.Nemcovą yra didžiausio atgarsio sulaukęs politinis nužudymas Rusijoje nuo 2006-ųjų, kai kita Kremliaus priešininkė - žurnalistė Ana Politkovskaja - buvo nušauta savo namo lifte Maskvoje. Daugelis atskreipė dėmesį, kad ji buvo nužudyta spalio 7-ąją - per V.Putino gimtadienį. Praeitais metais dėl žurnalistės nužudymo buvo nuteisti penki čečėnai, bet lieka neaišku, kas užsakė tą išpuolį.

Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad B.Nemcovo nužudymą galėjo organizuoti karinga Rusijos izoliacijos šalininkų grupė vyriausybėje, galbūt tikėdamasi išprovokuoti pasipiktinimą užsienyje ir dar labiau pabloginti šalies santykius su Vakarų valstybėmis.

Tie santykiai dėl konflikto Rytų Ukrainoje jau dabar yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo laikų. Kijevo vyriausybė kaltina Maksvą padedant prorusiškiems separatistams ir juos ginkluojant. Rusija tuos kaltinimus neigia, bet NATO sako turinti tvirtų įrodymų, kad Rusijos karinė įranga siunčiama į Rytų Ukrainą.

Dalyvauja ir L. Linkevičius

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį išvyko į nužudyto Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo laidotuves.

Tai BNS patvirtino užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Pasak ekspremjero Andriaus Kubiliaus, B.Nemcovas 2012 metais svarstė galimybę prašyti politinio prieglobsčio Lietuvoje.

Neįleisti užsienio politikai

Pirmadienį paskelbta, jog į B. Nemcovo laidotuves nebus įleisti keli svečiai iš užsienio. Vienas jų – Lenkijos senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius. Jam Rusija neišdavė vizos. 

„Norėčiau pagerbti velionį Borisą Nemcovą ir visus rusus, kurie galvoja taip kaip jis. Bet aš ką tik sužinojau, kad Rusijos valdžia neleis man dalyvauti laidotuvėse Maskvoje“, – sakė B. Borusewiczius, kuris komunistiniu laikotarpiu buvo atkaklus disidentas ir vienas Lenkijos antikomunistinio judėjimo „Solidarumas“ įkūrėjų.

„Atsisakymas išduoti vizą Senato pirmininkui Borusewicziui yra kerštas už tai, kad Rusijos parlamento pirmininkei Valentinai Matvijenko taikomos ES sankcijos“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Marcinas Wojciechowskis.

Latvijos europarlamentarė Sandra Kalnetė pirmadienį taip pat pranešė, kad nebuvo įleista į Rusiją, kur ji tikėjosi dalyvauti praeitą savaitgalį nužudyto opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo laidotuvėse.

S. Kalnietė atskrido į Maskvos Šeremetjevo oro uostą, bet Rusijos pareigūnai neįleido jos į šalies teritoriją, ji sakė BNS.

B. Nemcovo draugė grįžo į Ukrainą

B. Nemcovo nužudymo pagrindinė liudininkė – ukrainietė manekenė, kuri buvo jo mergina – pirmadienio vakarą grįžo į Kijevą.

Tuo tarpu Maskva pažadėjo iki galo ištirti šį „purviną nusikaltimą“, kuris yra labiausiai sukrečianti politinė žmogžudystė per visą Vladimiro Putino vadovavimo laikotarpį.

Anna Durickaja, kuri ėjo kartu su B.Nemcovu, kai jis penktadienį vėlai vakare buvo nušautas ant tilto Maskvos centre, saugiai atskrido į Kijevo oro uostą, žurnalistams pranešė ją lydėjęs rusas advokatas Vadimas Prochorovas, pridūręs, kad merginai reikia pailsėti.

A. Durickaja anksčiau sakė, kad tyrėjai neleidžia jai išvykti iš Maskvos.

Ji tvirtino po žmogžudystės papasakojusi tyrėjams viską, ką žinojo, bet jie neleido jai išvykti, teigdami, jog nerimauja dėl jos saugumo.

„Tris dienas jie mane vežiojo policijos automobiliu į Tyrimų komitetą“, – sakė A. Durickaja nepriklausomai televizijai „Dožd“.

„Jie man nepaaiškino, kada būsiu paleista ir kodėl esu čia laikoma“, – pridūrė ji.

Hanos motina Ina Durycka, gyvenanti Kijeve, sakė bijanti, kad jos dukros faktinis namų areštas reiškia, kad tyrėjai ketina padaryti ją įkaite, gilėjant Rusijos ir Ukrainos santykių krizei.

Kai merginai buvo leista išvykti iš Rusijos, Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Jevhenas Perebijnis parašė savo „Twitter“ paskyroje, kad „Ukrainos diplomatai Maskvoje suteikė visą reikalingą pagalbą, kad ji grįžtų namo“.