Xi Jinpingas šiltai sutiko antrą žmogų eilėje į Jungtinės Karalystės sostą, kuris yra aukščiausio rango Kinijoje apsilankęs britų karališkosios šeimos atstovas po karalienės Elizabeth II ir jos sutuoktinio princo Philipo 1986 metais.

??Kinijos lyderio ir princo Williamo susitikimas įvyko pirmą jo apsilankymo šalyje dieną, Londonui ir Pekinui apsikeičiant diplomatinėmis replikomis* dėl prodekomratiškų demonstracijų buvusioje britų kolonijoje Honkonge.

Tačiau atrodo, kad Xi Jinpingas pamiršo šiuos nesutarimus ir pasveikino 32 metų princą su artėjančiu jo antrojo kūdikio gimimu. Iš Japonijos į Kiniją atvykęs princas savo sutuoktinę Kate (Keit) paliko namuose.

„Britanijos karališkoji šeima turi didelę įtaką ne tik Britanijoje bet ir visame pasaulyje“, – kalbėjo Xi Jinpingas, kuris vėliau šiais metais turėtų lankytis Britanijoje.

Princas Williamas įteikė didžiulį voką su oficialiu karalienės kvietimu Kinijos lyderiui apsilankyti jo šalyje. Apie šį vizitą užsienio reikalų ministerijos atstovas Hugo Swire'as parlamentarams paskelbė sausį.

Williamas sakė, kad dar jo laukia vizito darbotvarkėje numatytų kelionių – apsilankymo komercijos centre Šanchajuje ir dramblių rezervate pietvakarinėje Junanio provincijoje.

„Jau daug metų mane domino apsilankymas Kinijoje“, – princas sakė Kinijos vadovui Didžiojoje liaudies salėje Pekino Tiananmenio aikštėje.

Ši princo Williamo kelionė yra laikoma Britanijos siekiu pagerinti diplomatinius santykius su Pekinu aukščiausiu lygiu.

Londoną taip pat labai domina prekybinių santykių su šia galingos ekonomikos šalimi gerinimas.

Williamo tėvas, princas Charlesas, niekada nebuvo Kinijos žemyninėje dalyje, nors dalyvavo oficialiame Honkongo perdavime Kinijai.