„Man niekas nepaaiškina, kodėl iki pat dabar esu laikoma Rusijoje“, – teigia A. Durickaja.

„Negaliu niekur išeiti, greičiausiai ir laidotuvėse nedalyvausiu. Jie (apsauga) neleidžia vykti į oro uostą, o juk turiu teisę išvykti iš Rusijos“, – teigia mergina.

„Tikrai nemanau, kad galėjo būti tokia priežastis (pavydas). Surašė protokolą, patikrino visus mano daiktus, patikrino telefoną, iš jo paėmė visus duomenis. Nesuprantu, kodėl vis dar esu Rusijos teritorijoje“, – teigia B. Nemcovo draugė.

Ukrainiečių fotomodelis A. Durickaja televizijos kanalui „Dožd“ papasakojo, ką įsiminė Boriso Nemcovo nužudymo metu. Mergina tvirtino, kad nesuprato, iš kur išdygo žudikas.

Anna Durickaja
A.Durickajos teigimu, nusikaltėlis buvo jai už nugaros.

„Atsisukusi pamačiau šviesios spalvos automobilį“, - teigė ji.

„Po vakarienės mes su juo (B. Nemcovu – aut. past.) pasukome pas jį į namus. Nieko įtartina nevyko“, - pažymėjo A. Durickaja.

„Sniego valymo mašinos vairuotojo paprašiau, kad jis paskambintų milicijai. Jis pasakė man telefono numerį ir aš grįžau prie nusikaltimo vietos“, - pasakojo ji. Modelis sako, kad policija į B. Nemcovo nužudymo vietą atvyko maždaug po 10 minučių.

Kalbėdama apie policijos veiksmus, mergina teigė, kad jos apklausa tęsėsi iki pat ryto, o advokato šalia jos nebuvo. Policija patikrino visus jos daiktus ir paėmė informaciją iš telefonų.

A.Durickaja teigė nesuprantanti, kodėl ji iki šiol yra Rusijos teritorijoje.

„Jie neleidžia man išvykti į oro uostą, nors turiu teisę išvykti iš Rusijos. Negaliu niekur išeiti, greičiausiai nedalyvausiu ir laidotuvėse“, - manė mergina.

Atsakydama į laidos vedėjo klausimus, A. Durickaja pažymėjo nemananti, kad žmogžudystės motyvu galėjo tapti pavydas.

Anna Durickaja

Mergina teigė esanti labai sunkios psichologinės būklės ir nenorinti nei kalbėti, nei prisiminti B. Nemcovo nužudymo.

„Man labai sunku. Aš negaliu niekur išeiti. Tikriausiai aš nedalyvausiu laidotuvėse“, – sakė ji televizijos kanalui „Dožd“.

„Turiu važiuoti pas tyrėją, kuris vėl mane kviečia pratęsti tyrimo veiksmų“, – A. Durickajos žodžius citavo „RIA Novosti“.

Teisėsaugininkai žada ją paleisti artimiausią trečiadienį, t.y. kovo 4 dieną.

„Dabar jie kalba, kad, galbūt, paleis trečiadienį“, – radijo stočiai „Echo Moskvy“ sakė nužudytojo draugė.

Be to, A. Durickaja pranešė, kad tyrimo metu jai bus surengtas patikrinimas melo detektoriumi.

„Gali būti, kad būsiu tikrinama poligrafu. Man taip sakė tyrėjas“, – televizijoje „Dožd“ pasakytus modelio žodžius perduoda „RIA Novosti“.

Kiek vėliau jos advokatas Vadimas Prochorovas nurodė, kad tokio patikrinimo nebus.

„Ne, ji tikrai nebus tikrinama melo detektoriumi, net jei tai siūlys tyrimas“, – teigė advokatas.

B. Nemcovas bus palaidotas kovo 3 d. Politikas buvo nušautas vasario 27 d. vėlai vakare Maskvoje, kai jis kartu su Ukrainos piliete A. Durickaja ėjo per Didįjį Moskvorečės tiltą. Ukrainietė nenukentėjo.

DELFI primena, kad A. Durickajos motina sekmadienio vakarą pareiškė praradusi ryšį su dukra.

„Prieš valandą praradau ryšį su dukra, ji tik spėjo pranešti, kad iš jos atima telefoną... Jai pasakė, kad atims telefoną ir perveš į kažkokį pensionatą“, – teigė merginos motina Inna Durickaja.

Anot moters, iki tol dukra buvo „Boriso padėjėjos“ bute, tačiau Rusijos teisėsaugos pareigūnai „jį apsupo“, ir ji negalėjusi „niekur išeiti“.

A.Durickajos mama žurnalistams taip pat sakė, kad Rusijos tyrėjai, su kuriais jai teko bendrauti, primygtinai reikalavo, kad ir ji pati atvyktų į Maskvą.

„Nemanau, kad toks reikalavimas turi prasmės. Jie (tyrėjai – red.) primygtinai reikalauja, kad atvažiuočiau, žada nupirkti bilietą, tačiau, mano nuomone, jie mane spaudžia vien dėl to, kad, likusi čia, galėčiau ką nors padaryti. Ten aš būsiu tokia pat beteisė kaip ir mano Anna“, – teigia I. Durickaja ir priduria, kad jos dukra „labai nori kuo greičiau sugrįžti į Ukrainą“.

V. Putino kritikas B.Nemcovas buvo nušautas penktadienį prieš vidurnaktį Maskvos centre, kai ėjo kartu su A.Durickaja per Didįjį Maskvos upės tiltą netoli Kremliaus. Pareigūnai tiria įvairias šio nusikaltimo versijas, įskaitant nužudymą dėl politinių motyvų.

55 metų Rusijos opozicijos lyderis B. Nemcovas buvo nušautas vasario 28 dienos naktį. Žūties metu jis ėjo per Didįjį Moskvoreckio tiltą kartu su savo drauge A. Durickaja. Nusikaltėliai judėjo šviesios spalvos automobiliu. B. Nemcovas mirė vietoje, mergina nenukentėjo.

Pagal žmogžudystės faktą iškelta baudžiamoji byla dėl nužudymo ir neteisėto ginklo turėjimo. Policija ieško įtariamųjų. Tyrėjai analizuoja kelias nužudymo versijas. Pagal vieną iš jų, šis nužudymas galėjo tapti provokacija, kad būtų destabilizuota politinė padėtis šalyje.

Pagal kitą versiją, B. Nemcovą galėjo nužudyti islamo ekstremistai, siekę atkeršyti jam už pasisakymus dėl atakos prieš „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje. Neatmetama, kad nužudymas gali būti susijęs ir su konfliktu Ukrainoje, B. Nemcovo komercine veikla ar asmeniniu kažkieno priešiškumu kažkam.

S. Lavrovas: B. Nemcovo nužudymo kaltininkai bus surasti ir nubausti

Rusijos užsienio reikalų ministras, pirmadienį kalbėdamas Jungtinių Tautų žmogaus teisių forume, pareiškė, kad Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo nužudymas yra „purvinas nusikaltimas“ ir kad prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai vadovauja tyrimui, kad jo vykdytojai būtų patraukti atsakomybėn.

Tačiau S.Lavrovas pažymėjo, kad būtų „šventvagiška“ politizuoti šį nusikaltimą ir naudotis juo provokaciniais tikslais.

„Visiškai šventvagiška naudoti tragedijas, tokias kaip niekšiškas Boriso Nemcovo nužudymas, pastangoms perimti tyrimo ir teisingumo institucijų vaidmenį, keliant atvirai politizuotas, nepagrįstas ir provokuojančias interpretacijas“, – sakė jis JT Žmogaus teisių tarybos sesijoje.

„Tas purvinas nusikaltimas bus ištirtas visu įstatymų griežtumu, kad kaltieji neišvengtų atsakomybės“, – pridūrė Rusijos diplomatijos vadovas.

S.Lavrovas sakė kalbą Ženevoje vykstančiame susitikime tuojau po to, kai Kroatijos bei Slovakijos užsienio reikalų ministrai išreiškė susirūpinimą dėl Maskvoje penktadienį įvykdyto nužudymo.