Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ separatistai žudo užsidirbti į Ukrainą atvykusius Rusijos karius, nes nenori jiems mokėti, teigia nepriklausomo televizijos kanalo „Dožd“ žurnalistas.

Tokią informaciją vasario 26 dieną jis paskelbė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Piskuose tapau keisto įvykio liudininku. Keturias valandas „Donecko liaudies respublikos“ separatistai artilerija šaudė į netoliese oro uosto, kur įsikūrusi kita jų grupuotė, pastatą.

Parengiau apie tai reportažą. Niekaip negalėjau suprasti, kas vyksta. Negalėjo suprasti ir Ukrainos pareigūnai. Jie tik gali pasakyti, kad tokie dalykai dedasi gana dažnai. Pirmiausia vieni šaudo į kitus, o vėliau pastarieji atsako tuo pačiu“, – rašo žurnalistas.

T. Olevskis teigia, kad tikrąją situaciją jam paaiškino Novosibirske gyvenantis žurnalistas, kuriam pavyko gyvam grįžti iš Donbaso po kelis mėnesius ten trukusios kovos „Donecko liaudies respublikos“ separatistų pusėje.

„Jis teigia, kad tokiu būdu separatistai žudo iš Rusijos atvykusius karius, nes nenori jiems mokėti žadėto atlyginimo. Jie atvykėliams skolingi už tris mėnesius. Tuos, kurie sugeba išgyventi per beprasmiškus susirėmimus, jie pribaigia patys. Donecko oro uostas buvo viena iš tokių egzekucijų vietų. Tiesiog nurašo“, – rašo T. Olevskis.

Separatistai pastarąją parą 30 kartų apšaudė Kijevo karių pozicijas

Pastarąją parą separatistai ir Rusijos pajėgos pakartotinai pažeidė paliaubas.

Apie tai pranešė „Informacinio pasipriešinimo“ vadovas, parlamentaras Dmitrijus Tymčukas, informuoja „Ukrinform“.

„Pastarąją parą teroristai ir Rusijos kariai pakartotinai pažeidė paliaubas – užfiksuota apie 30 atakų. Daugiausia jos įvykdytos šaunamaisiais ginklais. Priešas iš artilerijos pabūklų apšaudė Ukrainos pajėgų pozicijas netoli Opytnės, Vodianės ir Piskų gyvenviečių“, – „Facebook“ paskyroje rašė D. Tymčukas.

Jis taip pat pridūrė, kad Rusijos remiami separatistai atkūrė kovinius pajėgumus ir pergrupavo pajėgas palei kontaktinę liniją, dislokuodami savo padalinius arčiau Ukrainos karių pozicijų kai kuriose teritorijose. Dabar jie perdislokuoti arčiau Sčastjės ir Stanycios Luhanskos.

Vėl žuvo vyriausybės pajėgų kariai

Trys vyriausybės pajėgų kariai žuvo per pastarąją parą karo krečiamoje Rytų Ukrainoje, penktadienį pranešė kariškiai, praėjus dviem dienoms, kai nebuvo gauta jokių pranešimų apie žmonių žūtį.

„Per pastarąją parą trys Ukrainos kariai žuvo, o dar septyni buvo sužeisti“, – sakė kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka, nenurodęs tų karių žūties vietos ir aplinkybių.

P. Porošenka baiminasi išliksiančios grėsmės iš Rytų

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad „karinė grėsmė iš Rytų liks“ net, jei bus laikomasi paliaubų tarp vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų, skelbia BBC.

P. Porošenkos įspėjimas vertinamas kaip netiesioginė užuomina į Rusiją.

Abi konfliktuojančios pusės teigia pradėjusios atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo fronto linijos pagal paliaubų sutartį. Šį procesą oficialiai turi patvirtinti tarptautiniai stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

Kalbėdamas Ukrainos Nacionalinės gynybos universitete Kijeve, P. Porošenka teigė: „Nepaisant optimistiškiausio scenarijaus Donbase, karinė grėsmė iš Rytų, deja, liks“.

Pasak prezidento, Ukraina privalo nuolat stiprinti šalies gynybinius pajėgumus. Kijevo vadovas pažymėjo, kad sukilėliai toliau pažeidžia Minsko sutartį, įspėdamas, jog Ukrainos kariuomenė yra pasirengusi bet kuriuo metu prie fronto linijos grąžinti sunkiąją ginkluotę, jei susitarimas žlugtų.