Derybose su Europos Sąjungos ir NATO pareigūnais praeitą savaitę Gruzijos diplomatijos vadovė dar kartą garsiai išreiškė Gruzijos nerimą dėl susitarimų, kuriuos pasirašė Maskva, gilindama integraciją Gruzijos separatistiniuose Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose.

„Tai labai pavojinga situacija – ne tik kalbant apie Gruzijos saugumą, bet ir apie visos Europos saugumą, ypatingai turint omenyje Ukrainoje vykstantį karą“, – per interviu naujienų agentūrai „Reuters“ sakė Gruzijos užsienio reikalų ministrė.

T. Beručašvili, kuri derybose su Europos Sąjungos pareigūnais Briuselyje ketvirtadienį dalyvavo kartu su Gruzijos ministru pirmininku Irakliu Garibašviliu, žurnalistams sakė, kad Rusijos veiksmai prilygsta „lėtai dviejų separatistinių šalies regionų aneksijai“.

Ji pridūrė, kad tai tėra dalis didesnio Rusijos agresijos plano kaimynystėje – esą Maskva siekia išplėsti savo įtakos sferos ribas. Gruzija „priklauso tai pačiai dėlionei“ kaip ir Ukraina, kur praeitais metais Maskva šaltakraujiškai prisijungė Krymą, o šalies rytuose, NATO teigimu, aktyviai remia separatistus.

Gruzijos diplomatijos vadovė smerkia karinį telkimąsi Pietų Osetijoje ir Abchazijoje, kur, anot diplomatės, Rusija turi apie 11 tūkst. karinio personalo.

Pagrindinis Rusijos tikslas buvo „įžiebti ir nuolat kurstyti įšaldytus konfliktus ir... kliudyti šalims priimti savarankiškus sprendimus užsienio politikos klausimais“, sako Gruzijos užsienio reikalų ministrė T. Beručašvili, turėdama omenyje Gruzijos siekį prisijungti prie Europos Sąjungos ir NATO.

2008 metais Gruzija ir Rusija buvo įsivėlusios į karinį konfliktą dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos. Trumpam karui pasibaigus, Maskva abu separatistinius regionus pripažino nepriklausomomis valstybėmis.

Praeitą lapkritį Maskva su Abchazija pasirašė strateginės partnerystės susitarimą ir tvirtina norinti panašų dokumentą pasirašyti ir su Pietų Osetija. Praeitą savaitę Rusija ir Pietų Osetija pasirašė susitarimą dėl sienos. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas po susitikimo su Gruzijos valdžios pareigūnais ketvirtadienį sakė, kad Rusijos ir Abchazijos pasirašyta sutartis „pažeidžia Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą“.

Gruzijos užsienio reikalų ministrės teigimu, ji viliasi, kad Vakarai ir toliau išliks vieningi ir nekeis savo pozicijos dėl Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje pritaikytų sankcijų.

T. Beručašvili tvirtina norinti, kad Europos Komisija per gegužę Latvijoje planuojamą Europos Sąjungos viršūnių susitikimą rekomenduotų Sąjungai leisti Gruzijos piliečiams be vizų keliauti Šengeno zonoje. Anot diplomatės, toks sprendimas užtikrintų, kad Abchazijos ir Pietų Osetijos žmonėms Gruzijos pasas imtų atrodyti patrauklesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (486)