33 metų ukrainietė sraigtasparnio pilotė Nadija Savčenko šiuo metu yra laikoma Maskvos kalėjimo ligoninėje ir badauja nuo gruodžio 13-osios.

Rusija ją kaltina prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties Rytų Ukrainoje, kai buvo subombarduotas vienas prorusiškų separatistų postas.

82 metų romanistas V.Voinovičius, kuris Sovietų Sąjungos laikais dešimtmetį praleido tremtyje, teigia, kad N.Savčenko iškelti kaltinimai yra „nesąmonė“, ir savo atvirame laiške V.Putinui rašo, kad „ji turėtų būti tiesiog paleista“.

Vladimiras Voinovičius
„Prašau, nepadarykite dar kartą gėdos sau ir Rusijai ir neleiskite žūti tai narsiai moteriai“, – sakoma V.Voinovičiaus laiške, paskelbtame žmogaus teisių forumo „Atviroji Rusija“ tinklalapyje.

„Požiūris į jus už mūsų šalies ribų jau dabar nepavydėtinas, bet po Savčenko mirties jums bus geriau nesirodyti Vakarų valstybių sostinėse, – pridūrė rašytojas. – Žmonių minios sutiks jus įžeidžiamais šūksniais ir svaidys ką nors dvokiančio.“

N.Savčenko advokatai sakė, kad ji prarado daugiau negu 20 kg svorio ir gali numirti. Per pastarąjį pasirodymą teisme ukrainietė lakūnė atrodė išblyškusi ir sulysusi.

„Prognozuojame blogiausią baigtį“, – jos advokatas Markas Feiginas trečiadienį sakė žurnalistams, kai Maskvos teismas atmetė jo klientės prašymą ją paleisti.

Savo tėvynėje N.Savčenko šlovinama kaip pasipriešinimo simbolis ir buvo išrinkta į parlamentą.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ragino ją paleisti, sakydama, kad N.Savčenko pagrobė Ukrainoje prorusiški separatistai, kurie vėliau perdavė ją Maskvai. Tuo tarpu Rusija teigia, kad N.Savčenko savo noru kirto šalies sieną.

V.Voinovičius, labiausiai žinomas dėl savo satyrinių romanų ciklo apie nevykėlį sovietų karį Ivaną Čonkiną, buvo priverstas išvykti iš Sovietų Sąjungos 1980 metais ir grįžo tik 1990-aisiais.

V.Putinas skyrė V.Voinovičiui valstybinę premiją prieš tapdamas prezidentu 2000 metais, taip pat siųsdavo rašytojui sveikinimo telegramas gimtadienio proga.

ES ragina Rusiją „skubiai“ paleisti ukrainiečių pilotę

Nadežda Savčenko
Europos Sąjunga ketvirtadienį paragino Rusiją „skubiai“ paleisti Ukrainos kariuomenės pilotę Nadiją Savčenko, kuri prieš 75 dienas pradėjo bado streiką, protestuodama prieš areštą.

ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini atstovė pareiškė, kad Rusija „yra atsakinga už jos labai silpną sveikatą“, Maskvos teismui atmetus N.Savčenko skundą dėl jos ikiteisminio suėmimo.

Jos paleidimas „atitiktų neseniai priimtą (Minsko paliaubų susitarimą)... ir įsipareigojimą paleisti visus įkaitus ir sulaikytus asmenis, susijusius su konfliktu Ukrainoje“, – sakoma pareiškime.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka apie N.Savčenko bylą kalbėjosi vasario 12 dieną Minske vykusiame susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

33 metų ukrainietė sraigtasparnio pilotė Nadija Savčenko šiuo metu yra laikoma Maskvos kalėjimo ligoninėje ir badauja nuo gruodžio 13-osios.

Rusija ją kaltina prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties Rytų Ukrainoje birželio mėnesį, kai buvo subombarduotas vienas prorusiškų separatistų postas.

Manoma, kad ją pagrobė prorusiški separatistai rytinėje Ukrainoje ir nelegaliai pervežė į Rusiją. Tačiau Rusija sako, kad pilotė savo noru kirto Rusijos sieną, apsimesdama pabėgėle. Ukrainietė visus kaltinimus neigia.

N.Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

Pirmadienį Vokietija pranešė, kad vasario 15 dieną N.Savičenko aplankė du vokiečių medikai, tačiau informacijos apie jos būklę nepateikė.

Vis tik Vokietijos užsienio reikalų ministerija paragino ją paleisti, išreikšdama „rimtą susirūpinimą“ dėl jos sveikatos.