„Kaip rodo mūsų stebėjimai, Debalcevėje neliko nei vieno nepažeisto namo; žmonės likę be šildymo ir elektros, taip pat be galimybės nusipirkti maisto ir geriamojo vandens“, – sakė I.Hudyma, kurią citavo separatistų naujienų agentūra DAN.

Abiejų konflikto šalių artilerijos šaudymas tebegirdimas Debalcevės apylinkėse, sakė ESBO atstovė.

„Vakar mūsų darbuotojai galėjo aplankyti miestą. Šiandien atšaukėme savo kelionę ten, nes DLR (separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“) gynybos ministerija nurodė, kad ten mūsų stebėtojams būtų nesaugu“, – sakė I.Hudyma.

D. Tymčukas: koncentruojamos pajėgos Mariupolio kryptimi

Sudėtingiausia situacija susiklostė Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje Mariupolio kryptimi.

Apie tai pranešė judėjimo „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčukas socialiniame tinklalapyje „Facebook“, informuoja unian.net.

„Priešininkai toliau pervedinėja taktinius išteklius Bezymionnoje rajone. Pastarosiomis paromis užfiksuotas apie 350 žmonių pervedimas, 15 vienetų krovininio transporto, apie 20 vienetų šarvuotosios technikos (įskaitant 6 tankus)“, – rašo D. Tymčukas.

Jo teigimu, šie ištekliai išdėstyti nedidelėje teritorijoje, netoli pajūrio.

D. Tymčuko žiniomis, separatistai toliau telkia pajėgas ir kovinę įrangą Donecke (Petrovskio ir Kuibyševės rajone). Iš Debalcevės rajono ten grįžo daugelis būrių iš vadinamosios Donecko liaudies respublikos.

„Saugumo atkūrimas, minėtų darinių tolimesnis komplektavimas ir ginklavimas vyksta jau jiems atvykus į Donecką. Šiems tikslams vasario 23–24 dienomis laukiama, kad į Donecką atvyks mažiausiai du dideli konvojai su gyva jėga ir ginklais“, – praneša D. Tymčukas.

Antiteroristinės operacijos pajėgos žada patraukti sunkiąją ginkluotę, kai tik separatistai nutrauks apšaudymus.

Apie tai vasario 23 d. pranešė Antiteroristines operacijos pajėgų štabo atstovas spaudai Anatolijus Stelmachas.

„Šiuo metu vykdomas pirmasis išankstinių sąlygų etapo įgyvendinimas – visiškas ugnies nutraukimas. Kai tik teroristai nutrauks mūsų pozicijų apšaudymus, imsimės antrojo varianto. Šiuo metu kol kas ugnis nėra nutraukta“, - pareiškė A. Stelmachas.

Kaip praneša UNIAN, su šia pozicija sutinka ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas.

„Pagal Minsko protokolą ir Minsko memorandumą pirmoji sąlyga – abiejų konflikto šalių ugnies nutraukimas, o jau tada šalys rengiasi patraukti ginkluotę ir karinę techniką nuo konflikto linijos. Kadangi kol kas tęsiami Ukrainos karių pozicijų apšaudymai, nėra kalbos apie sunkiosios ginkluotės patraukimą“, - pabrėžė V. Selezniovas.

Jis pridūrė, kad „Antiteroristinės operacijos“ pajėgos parengė reikalingas aikšteles, į kurias galėtų būti atitraukti ginklai.