Bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) nurodė, kad jutikliai, įtaisyti Fukušimos 1-osios atominės elektrinės komplekso kanale, kuriuo lietaus ir gruntinis vanduo nuteka į vandenyno įlanką, užfiksavo 70 kartų intensyvesnę negu įprasta spinduliuotę, kuri tame komplekse ir šiaip yra daug stipresnė negu gamtinis fonas.

TEPCO pridūrė, kad apžiūrėjus rezervuarus, kuriuose laikomas radioaktyviomis medžiagomis užterštas vanduo, neaptikta jokių pažeidimų, tačiau bendrovė pažymėjo uždariusi minėtą kanalą, kad teršalai nepasiektų Ramiojo vandenyno.

Didesnė negu įprasta radioaktyvioji tarša buvo užfiksuota apie 10 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku. Jutiklių rodmenys tuo metu buvo 50–70 kartų didesni negu įprasta, pranešė TEPCO.

Vėliau taršos lygis stabiliai mažėjo, bet kai kurie jutikliai teberodė 10–20 kartų didesnį negu įprasta spinduliuotės intensyvumą, sakė vienas bendrovės atstovas.

Kol kas neaišku, kokia buvo šio staigaus taršos pliūpsnio ir laipsniško sumažėjimo priežastis, pridūrė jis.

„Skubiai patikrinus jėgainę ir kitų jutiklių rodmenis, neturime priežasčių manyti, kad rezervuarai, kuriuose laikomos radioaktyvios atliekos, tapo nesandarūs“, – atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Uždarėme kanalą, (kad vanduo netekėtų į įlanką). Dabar stebime jutiklius kanale ir matome tendenciją“, – pridūrė jis.

Naujausias incidentas, kuris yra vienas iš kelių, įvykusių Fukušimos elektrinėje pastaraisiais mėnesiais, rodo, kaip sudėtinga suvaldyti padėtį uždaromoje jėgainėje, kurios reaktoriuose išsilydė aktyvioji masė ir įvyko vandenilio dujų sprogimų, kai elektrinę 2011 metų kovą nuniokojo didžiulis cunamis. Ši branduolinė katastrofa yra didžiausia nuo Černobylio atominės elektrinės avarijos 1986 metais.

TEPCO nesisekė veiksmingai valdyti didėjantį užteršto vandens, panaudoto aušinti sugedusiems reaktoriams, kiekį. Didelė dalis to vandens yra laikoma didžiuliuose rezervuaruose tame komplekse.

Bendrovei taip pat kelia rūpesčių sunkiai valdomas gruntinio vandens srautas, atitekantis nuo netoliese esančių kalnų ir per užterštą jėgainės teritoriją pasiekiantis Ramųjį vandenyną.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) neseniai nurodė, kad TEPCO pasiekė „reikšmingą pažangą“, valydama Fukušimos jėgainę, bet taip pat ragino Japoniją svarstyti galimybes išvalyti rezervuaruose laikomą radioaktyvų vandenį ir išleisti jį į vandenyną, pakankamai saugiai sprendžiant didelio radioaktyvių teršalų kiekio problemą.