Oficialiai Naujieji metai Kinijoje prasideda sausio 1 dieną, bet kultūriškai jos piliečiams svarbesnis yra Mėnulio kalendorius, atspindintis tradicinės praktikos šimtmečius.

Prieš šventes prezidentas Xi Jinpingas pasakė Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių sveikinimą daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, susirinkusių puošnioje Didžiojoje liaudies salėje Pekine.

„Mes didžiuojamės savo didžia šalimi ir didžiuojamės savo didžia liaudimi“, – sakė jis antradienį. Tame renginyje taip pat dalyvavo ir kiti šalies aukščiausio rango lyderiai, tarp jų – premjeras Li Keqiangas.

Trečiadienio vakarą, Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių išvakarėse, visoje šalyje aidėjo pirotechnikos priemonių sprogimai ir sklido aitrūs jų dūmai.

Namuose šimtai milijonų kinų įsijungė metinį Pavasario šventės koncertą, kuris truko maždaug keturias valandas ir kurį televizija transliavo visoje šalyje. Koncerto metu buvo dainų, šokių, parodijų ir humoristinių numerių.

Tačiau socialinės žiniasklaidos vartotojai ketvirtadienį skundėsi, kad šou sužlugdė Komunistų partijos pamokslai prieš korupciją, kova su kuria yra tapusi labai svarbia prezidento politikos dalimi.

Koncerto metu buvo komiškų dialogų, kuriais buvo kritikuojama išsikerojusi kyšių ėmimo kultūra.

„Tai buvo bjauriausias Pavasario šventės koncertas, – parašė vienas „Sina Weibo“, – kiniškos „Twitter“ versijos – vartotojas. – Tai buvo skirta tik valstybės lyderiams, o ne paprastiems žmonėms“.

„Šis koncertas yra politinis spektaklis, vadinamieji kovos su korupcija temos pasirodymai yra (valstybės lyderių) batams laižyti“ – parašė kitas vartotojas.

Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių kasmet prasideda vis kitą dieną. Pernai jie prasidėjo sausio 31-ąją ir dabar jau praėję metai buvo Arklio metai.

Tradicinė kinų astrologija kiekvieniems iš 12 Mėnulio kalendoriaus ciklo metų priskiria vis kitą gyvūną.

Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių yra švenčiami ir kitose Azijos dalyse, tarp jų – Honkonge, Taivane, Šiaurės Korėjoje, Pietų Korėjoje, Mongolijoje, kinų bendruomenėse Pietryčių Azijoje.

Pranašautojai Honkonge sako, kad Avies metai apskritai turėtų būti ramesni nei Arklio metai, per kuriuos vyko aviacijos katastrofos, brutalūs teroro išpuoliai, pasaulinė politinė suirutė, Ebolos karštligės protrūkis, karai.