Tokia informacija skelbiama vasario 17 dieną oficialiame Kremliaus puslapyje internete, skelbia newsweek.com.

Priežastis, kodėl nuspręsta atleisti S. Dubiką, neskelbiama. Rusijos dienraštis „Vedomosti“ rašo, kad Kremliaus komentaro šiuo klausimu gauti nepavyko. Dienraštis pabrėžia, kad S. Dubikas turėjo artimų ryšių su dabartiniu Rusijos ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu, 2008-2012 metais ėjusiu šalies prezidento pareigas.

Kaip teigiama oficialiame atleistojo patarėjo gyvenimo aprašyme, Maskvoje gimęs S. Dubikas valstybės tarnyboje dirbo seniai.

2001 metais jis dirbo V. Putino administracijoje, o vėliau užėmė kelis svarbius postus – dirbo padėjėju ir net kelių tuometinių Rusijos prezidento patarėjų pavaduotoju.

2009 metais D. Medvedevas trumpai prezidento poste pakeitė V. Putiną, kuris tapo šalies ministru pirmininku, o S. Dubikas buvo paaukštintas: jam skirtos D. Medvedevo administracijos vadovo pareigos, 2010 metais jis perėmė D. Medvedevo antikorupcinės komisijos vyriausiojo sekretoriaus pareigas.

„Vedomosti“ skelbia, kad S. Dubiko vietą antikorupcinėje komisijoje greičiausiai užims Olegas Plochojus. Rusijos valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS skelbia, kad V. Putinas patarėjo pareigose kol kas neturi kuo pakeisti S. Dubiko.

Esą kol kas Rusijos prezidentas ketina verstis su devyniais patarėjais.

„Vedomosti“, kurio dalis priklauso „Financial Times“ ir „Wall Street Journal“, taip pat skelbia, kad S. Dubikas iš pareigų pašalintas dėl įtariamų ryšių su korupcija – esą nuogąstavimų būta jau seniai, nuo tada, kai 2012 metais V. Putinas grįžo į prezidento postą.

Laikraštis neretai dirba su vidiniais šaltiniais, kurie dažnai suteikia vertingos informacijos apie Rusijos valdžios žmones, kol ji dar nepaskelbiama oficialiai.

Kaip skelbia „Newsweek Europe“ korespondentė Rusijoje Anna Nemcova, S. Dubiko atleidimas atspindi žymiai rimtesnius nesutarimus artimiausioje V. Putino aplinkoje.

Nesutaria tokie Rusijos prezidento žmonės, kaip konservatyvieji rėmėjai, pavyzdžiui, Igoris Sečinas (vadinamieji „silovikai“ – žmonės, prieš tai dirbę karinėse struktūrose ar federalinėje žvalgyboje) ir liberalesni sąjungininkai, tokie kaip D. Medvedevas ir jo žmonės.

„Vadinamųjų „silovikų“ sparnas Kremliuje nemėgsta šalies ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo ir yra pasirengęs padaryti viską, kad į administraciją prastumtų savo žmonių. S. Dubiko karjera augo paraleliai D. Medvedevo. Jis pastaruoju metu neteko net kelių įtakingų postų. Labai tikėtina, kad už kovą su korupcija Kremliuje bus atsakingas būtent Olegas Plochojus.

Kai kurie Kremliaus žinovai teigia, kad administracijoje S. Dubiką pakeis senas V. Putino bičiulis Viktoras Ivanovas, šiuo metu vadovaujantis Rusijos valstybinei vaistų kontrolės tarnybai. V. Ivanovas labai artimas „Rosneft“ vadovui I. Sečinui. Jeigu jis atsidurs Kremliuje, I. Sečino pozicija dar sutvirtės“, – samprotauja A. Nemcova.

Tiek V. Putinas, tiek V. Ivanovas kartu dirbo Rusijos karinėje žvalgyboje – KGB, o I. Sečinas karinėje žvalgyboje dirbo vertėju.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga visai neseniai visiems trims minėtiesiems asmenims pritaikė sankcijų. Rusijos ir Vakarų santykiai pablogėjo dėl V. Putino strategijos Ukrainoje ir Krymo aneksijos praeitą pavasarį.

Nei D. Medvedevas, nei S. Dubikas į sankcijų taikinį nepatenka.