Apie tokią ruošiamą separatistų provokaciją šeštadienį anksčiau skelbė "Unian". Po vidurnakčio tinklalapyje paskelbta, kad provokacija įgyvendinta: skelbiama, kad šaudoma iš gyvenvietės Bezimianoje į Rusijos Federaciją, Samsonovo kryptimi.

Per pirmąsias 90 minučių taikos fiksuotas ir taikos pažeidimas: Luhansko srityje vyko šaudymai minosvaidžiu. Ukraina apie tai pranešė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai ir Rusijos pusei, kad pastaroji imtųsi veiksmų šaudymui nutraukti.

Prorusiški separatistai ir Kijevas sutarė dėl ugnies nutraukimo ketvirtadienį, po įtempto derybų maratono Minske tarp Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovų.

Paliaubos oficialiai įsigaliojo sekmadienį vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku.

Kariškiai: Ukrainos armijos pozicijų apšaudymas liovėsi

Ukrainos kariuomenės pozicijų šalies rytuose apšaudymas nuo sekmadienio 3 val. ryto liovėsi, pranešė ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas.

„Antiteroristinės operacijos zonoje paliaubų iš esmės laikomasi nuo vidurnakčio, nors būta pavienių apšaudymų iš neteisėtų ginkluotų formuočių pusės. 3 val. ryto apšaudymai liovėsi“, - sakė V.Selezniovas per spaudos konferenciją Kijeve.

Ukrainos rytuose nuo paliaubų pradžios žuvo du civiliai

Ukrainos rytuose du civiliai žmonės žuvo per apšaudymą „Grad“ raketomis, kuris buvo surengtas netrukus po to, kai sekmadienį vidurnaktį oficialiai įsigaliojo paliaubos tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų, pranešė Kijevo kontroliuojamos srities administracijos vadovas.

Senyvo amžiaus vyras ir moteris žuvo, kai praėjus maždaug 20 minučių nuo paliaubų pradžios iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“ buvo apšaudytas Popasnos miestas Luhansko srityje, sakė gubernatorius Henadijus Moskalis.

Raketos paleistos iš rajono, kurį, kaip tvirtina Kijevas, kontroliuoja prorusiški kazokai. Pastarieji teigia, jog nepaklus separatistų lyderių nurodymams nutraukti ugnį.

Ukraina: paliaubos galioja, bet pavieniai šūviai aidėjo

Kaip skelbia „Antiteroristinės operacijos“ štabo atstovai, Ukrainoje 5 valandą ryto vietos laiku galiojo ugnies nutraukimo režimas – artilerija tylėjo, skelbia UNIAN.

Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pateikė Ukrainos prezidento atstovas spaudai Sviatoslavas Cegolko.

„Iš viso Ukrainos pajėgas bandyta apšaudyti 10 kartų, šešis atvejai fiksuoti dviejų gyvenviečių – Čiornuchynės ir Zolotojė – rajonuose“, – teigia atstovas.

Kol kas su išvadomis skubėti neverta, tačiau, ar pavyks nutraukti karą, priklauso tik nuo to, kaip Rusija laikysis Minske pasiekto susitarimo, pabrėžia S. Cegolko.

Anksčiau UNAIN skelbė, kad, remiantis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suteikta informacija, po ugnies nutraukimo praėjus keturioms valandoms sunkioji artilerija tyli – susitarimo paisoma. Skelbiama, kad sukilėliai šaudo be jokios sistemos.

Separatistai mažiausiai šešis kartus pažeidė paliaubas

Ukrainos federalinio štabo atstovas Vladislavas Selezniovas pareiškė, kad per pirmas keturias ugnies nutraukimo režimo valandas Donbaso separatistai šešis kartus pažeidė paliaubas – tris sykius buvo apšaudyta Černuchino gyvenvietė ir tiek pat – Zolotojės gyvenvietė, praneša „Lenta.ru“. Pasak Ukrainos generalinio štabo atstovo, buvo šaudoma „nesistemiškai ir lokaliai“, kariškiai nepatyrė nuostolių.

Savo ruožtu Ukrainos saugumo tarnybos pirmininkas Valentinas Nalivaičenka per spaudos konferenciją pranešė apie vieną ugnies nutraukimo režimo faktą per pirmąsias 90 jo galiojimo minučių.

Pagal Minske sudarytą taikos susitarimą dėl paliaubų tarp Ukrainos karinių pajėgų ir separatistų, paliaubos įsigalioja nuo vasario 15 dienos.

Priminsime, kad nuo vasario 15 dienos Ukrainoje įsigaliojo ugnies nutraukimo režimas. Tokį nurodymą davė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Apie tai paskelbė Ukrainos prezidentas Petro Porošenko, skelbia BBC.

Kalbėdamas iš Ukrainos gynybos ministerijos, Ukrainos vadovas teigė, kad Ukraina yra labiausiai suinteresuota, kad taiką pavyktų įtvirtinti.

Jis nurodė, kad bus laukiama sekmadienio aušros, tačiau, jei atsiras norinčių taiką sutrikdyti, Ukraina "smogusiems per vieną žandą, kito neatsuks".

Ukrainos vadovas patvirtino, kad Ukrainos pajėgos "sudės ginklus", kaip ir buvo sutarta Minske, o iš Ukrainos pusės nebus "jokių nerūpestingų žingsnių".

To paties tikimasi ir iš kitų konflikto dalyvių, kalbėjo P. Porošenko.

Apie nutraukiamą ugnį paskelbė ir separatistai. Sunkioji artilerija turėtų būti atitraukiama nuo vasario 16 d., kai bus nustatyta buferinė zona ties fronto linija.

DELFI šeštadienį skelbė, kad jeigu, įsigalėjus paliaubų laikui, neįsivyraus taika, Ukrainos prezidentas P. Porošenka ketina nedelsiant pateikti Aukščiausiajai Radai svarstyti teisės aktų pakeitimus, kurie padės užtikrinti greitesnę ir efektyvesnę mobilizaciją.

„Mums reikia apsvarstyti savo veiksmus, jeigu taikos planas žlugs. Dar prieš Minsko derybas Vyriausybei sakiau, kad, jeigu taikos nebus, mes privalėsime priimti sunkų, bet būtiną sprendimą ir visoje šalyje įvesti karo padėtį. Tokiu atveju karo padėtis būtų įvesta ne tik Luhansko ir Donecko regionuose, bet visoje Ukrainoje“ , – kalbėjo Ukrainos prezidentas P. Porošenka.

„Jeigu numatytu laiku neįsivyraus taika – iškart pateiksiu Aukščiausiajai Radai svarstyti teisės aktų pakeitimus, kurie leis mums greičiau ir efektyviau susitelkti ir koncentruotai ginti mūsų žemę“ , – pridūrė Ukrainos prezidentas.

Iškart po oficialių paliaubų įsigalėjimo sekmadienį Ukrainą pasieks dar viena „humanitarinio konvojaus“ vilkstinė.

Apie tai šeštadienį Kijeve „Unian“ žurnalistams paskelbė Ukrainos antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgų atstovas spaudai Andrejus Lysenko. Rusija ruošia keturioliktąjį „humanitarinį konvojų“ į Donbaso regioną.

„Nepaisant didelių teroristų nuostolių dar vienas, taip vadinamas, „humanitarinis konvojus“ iš Rusijos, pasieks Donbasą Vasario 15 d. Krovinius turėtų gabenti ne motorizuotos transporto priemonės kaip iki šiol, bet kariniai orlaiviai“ , – sakė A. Lysenko.