Senatas A.Carterio, buvusio Pentagono vadovo pavaduotojo, kandidatūrą patvirtino 93 balsais prieš penkis. Jis gynybos sekretoriaus poste pakeis Chucką Hagelį, kuris pernai lapkritį nusprendė atsistatydinti.

Nors Baltieji rūmai ir respublikonai, kontroliuojantys abejus Kongreso rūmus, smarkiai nesutaria dėl JAV užsienio ir karinės politikos, A.Carterio kandidatūra nesulaukė didesnio pasipriešinimo, o jos tvirtinimo procesas vyko sklandžiai, palaikant abiem partijoms.

„Manau, kad daktaras Ashtonas Carteris bus geras gynybos sekretorius, bet turiu atvirai pasakyti, jog esu susirūpinęs dėl užduoties, kuri jo laukia, ir galbūt ribotos jo įtakos“, – sakė senatorius Johnas McCainas, vienas iš pagrindinių Kongreso respublikonų „vanagų“.

J.McCainas jau daug mėnesių reiškia nepasiteninimą dėl „per didelės užsienio ir gynybos politikos centralizacijos“ Baltuosiuose rūmuose, argumentuodamas, kad B.Obamos vykdoma griežta kontrolė varžo Pentagono vadovų galimybes vadovauti karinėms operacijoms.

„Mums reikalinga darni nacionalinė saugumo strategija“, – pridūrė J.McCainas.

A.Carterio pirmtakas Ch.Hagelis buvo kritikuojamas dėl pernelyg pasyvios pozicijos sparčiai kintančioje saugumo aplinkoje, kai Jungtinės Valstijos ruošiasi naujam karo su islamo ekstremistais etapui.

60-metis A. Carteris laikomas aukštųjų technologijų ginkluotės ir karinių biudžetų ekspertu. Jis apibūdina save kaip reformų šalininką, kuris pasiryžęs padidinti milžiniško Pentagono biurokratinio aparato veiksmingumą.

Tačiau A. Carteris turi mažiau patirties prižiūrėti karines strategijas ir niekada netarnavo kariuomenėje – kitaip negu Ch.Hagelis, kuris buvo sužeistas Vietnamo kare.

Teorinės fizikos daktaro laipsnį Oksfordo universitete įgijęs A.Carteris dirbo Pentagone prezidento Billo Clintono administracijoje, prižiūrėdamas branduolinių ginklų politiką ir koordinuodamas pastangas pašaltinti branduolinius ginklus bei branduolines medžiagas iš Ukrainos ir kitų buvusios Sovietų Sąjungos teritorijų.

Harvardo universiteto Valdymo mokykloje profesoriumi anksčiau dirbęs A.Carteris taip pat vadovavo Pentagono ginkluotės pirkimų programai 2009–2011 metais, o gynybos sekretoriaus pavaduotojo postą užėmė iki 2013 metų gruodžio.