Šaltinis tvirtina, kad paliaubų data buvo nukelta dėl Rusijos lobizmo.

Toks siūlymas buvo argumentuojamas tuo, kad derybos nuo vasario 11 dienos užsitęsė iki vasario 12-osios, todėl ir paliaubos turi įsigalioti ne vasario 14-ąją, kaip buvo planuojama iš pradžių, o nuo vasario 15 dienos.

Tačiau „Evropeiskoje praveda“ tvirtina, kad tikrąja paliaubų atidėjimo priežastimi tapo noras išlošti laiko kovoje už strategiškai svarbų Debalcevės miestą, rašo svetainė zn.ua.

„Laukiame, kad dabar atakos suintensyvės. Rusai darys viską, kad per dvi su puse dienos apsuptų Debalcevę“, - sakė leidinio šaltinis.

Anksčiau ketvirtadienį po derybų Minske Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad „Donecko liaudies respublika“ ir „Luhansko liaudies respublika“ tikisi, kad Ukrainos kariai Debalcevėje sudės ginklus.

P. Porošenka: bus sunku

Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tikino, kad įgyvendinti taikos susitarimą tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų bus sunku, skelbia „EUbusiness“.

„Derybos buvo sudėtingos, manome, kad susitarimo įgyvendinimas taip pat nebus lengvas“, – Briuselyje kalbėjo Ukrainos vadovas.

Visą naktį užsitęsusių derybų tarp Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o, Rusijos vadovo Vladimiro Putino ir P. Porošenkos metu susitarta dėl dešimt mėnesių trukusio konflikto nutraukimo.

Lyderiai numatė, kad paliaubos įsigalios nuo sekmadienio, taip pat bus patraukta sunkioji ginkluotė. Vis dėlto P. Porošenka mano, kad Rusijai bus sunku išpildyti savo pažadus: „Mes reikalavome nedelsiant paskelbti paliaubas, be jokių išankstinių sąlygų. Tačiau jie pareikalavo papildomų 70 valandų iki ugnies nutraukimo. Po to kai buvo pasirašytas taikos susitarimas, Rusijos remiami teroristai vėl ėmėsi išpuolių. Mes ir toliau turime daryti jiems spaudimą, kad paliaubos būtų įgyvendintos, ginkluotė patraukta, belaisviai paleisti, užsienio kariai išvesti ir atkurta Ukrainos ir Rusijos sienos kontrolė“, – dėstė Ukrainos prezidentas.