Tokią nuomonę TSN eteryje išsakė Rusijos politologas Stanislavas Belkovskis. Anot politikos eksperto, Minske pasiektų susitarimų turinys liudija būtent šį faktą – V. Putinas pajėgus pasielgti būtent taip, skelbia ru.tsn.ua.

„Tam nėra jokių apribojimų. Ir V. Putinas savęs nepripažįsta konflikto šalimi. Tai taip pat labai svarbu suvokti kaip vieną iš svarbiausių pasiekto susitarimo rezultatą. Jis visada gali pasakyti, kad vadinamosios „Luhansko liaudies respublika“ ir „Donecko liaudies respublika“ veikia savarankiškai, už jų sprendimus jis neatsako“, – tvirtina politologas. 

S. Belkovskis pažymi, kad Minske pasiektas susitarimas niekuo nesiskiria nuo pirmojo Baltarusijos sostinėje pasiekto susitarimo varianto. Pirmą kartą Minske tartasi 2014 metų rugsėjo 19 dieną. 

„Skirtumas tik tas, mano nuomone, kad šiuo metu susitarimą parengė keturi lyderiai, o ne jų atstovai, neturintys reikiamų įgaliojimų. Angela Merkel ir Francois Hollande‘as įvykdė savo įsipareigojimus Europai ir bet kokia kaina siekė taikos“, – kalba S. Belkovskis. 

„Kalbant apie V. Putiną, po paskutinio susitikimo Minske jis įsitikinęs, kad veiksmingai apžaidė savo oponentus. Donecko ir Luhansko srityje jam pavyko įkurti antrąją Padniestę, be to, jis neturi jokių rimtų įsipareigojimų kitoms šalims“, – samprotauja politologas. Kaip teigia S. Belkovskis, galutinis V. Putino tikslas – grįžimas prie Jaltos-Potsdamo pasaulio tvarkos, kuri sunyko prieš 25 metus. 

„V. Putiną valdo Vakarams jaučiama nuoskauda. Jis nori bet kokia kaina įrodyti, kad, nepaisant Sovietų Sąjungos griūties ir Šaltojo karo pralaimėjimo, jis yra lyderis, su kuriuo reikia bendrauti, kurio nuomonės reikia paisyti, su kuriuo reikia tartis pagrindiniais klausimais, susijusiais su šiandieninio pasaulio problemomis. Vakarai su tuo taikstytis paprasčiausiai negali“, – įsitikinęs S. Belkovskis.

Ukraina tėra pretekstas, erdvė V. Putino manevrams... Manau, kad V. Putinas žaidžia prieš istoriją. Jis siekia sugrįžti į Jaltos-Potsdamo pasaulį, o tai paprasčiausiai neįmanoma. Vertinant taktiniu požiūriu, tokia situacija gali būti labai žalinga ir pavojinga ne tik Ukrainai ir Europai, bet ir visam pasauliui. Todėl, vertinant pagal V. Putino politinių ambicijų prizmę, jis gali nueiti labai toli“, – perspėja S. Belkovskis.

Politologas taip pat pabrėžia, kad reikia ruoštis ilgai krizei, kuri gali užsitęsti iki dvejų ar trejų metų.
„Esu įsitikinęs, kad galiausiai V. Putinas pralaimės. Jokių apokaliptinių prognozių neturiu, nes V. Putinas puikiai supranta, kad jau pralaimėjo pagrindinį žaidimą – žaidimą dėl Vakarų meilės“, – sako politologas. 

„Koks bus V. Putino kerštas, sužinosime per artimiausius dvejus metus. Tai gali būti kenksminga tiek Ukrainai, tiek Rusijai, tiek visai Europai“, – reziumuoja politologas.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka atsargiai vertina Minske pasiekto susitarimą. Jeigu Minsko memorandumo sąlygos bus pažeistos, Europos Komisija ir Jungtinės Valstijos imsis naujų griežtų priemonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)