„Žinoma, jie (sukilėliai) remiasi prielaida, kad ši grupė sudės ginklus ir nutrauks pasipriešinimą“, – sakė V.Putinas po derybų maratono su Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderiais, remdamasis iš separatistų gauta informacija.

Pasak V.Putino, separatistai „apsupo gana didelę grupuotę, nuo 6 tūkst. iki 8 tūkst. ukrainiečių karių“.

V.Putinas nepatikslino, kur Kijevo pajėgos esančios apsuptos, bet tikriausiai jis turėjo omenyje Debalcevę, kur Ukrainos kariai yra intensyviai apšaudomi separatistų artilerijos.

„Mes raginame abi puses laikytis santūrumo ir padaryti viską, kad kariuomenių ir sunkiosios technikos atitraukimas būtų padarytas be nereikalingo kraujo liejimo“ prieš pat paliaubas, kurios, kaip nutarta, prasidės vasario 15 dieną.

Anot V.Putino, šis klausimas akivaizdžiai buvo keblokas derybose.

„Iš pradžių aš turėjau abejonių, – sakė jis, – galiu su jumis pasidalinti jomis“.

„Ukrainos vadovybė spėja, kad apsupties nėra ir todėl mano, kad viskas vyks gana sklandžiai“, – pažymėjo V.Putinas.

„Jeigu tokia apsuptis yra, tuomet, remiantis normalia logika, apsuptieji mėgins iš jos prasiveržti, o tie, kurie yra išorėje, mėgins organizuoti koridorių savo apsuptiems bendražygiams išeiti“, – tęsė jis.

V.Putinas sakė, kad jis kartu su savo kolega Ukrainoje, Petro Porošenka, pažadėjo „nurodyti savo kariniams ekspertams nustatyti, kas gi vyksta realiame gyvenime (prie Debalcevės)“.

Ukrainos generalinio štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas, vis dėlto, neigia, kad Ukrainos pajėgos esančios užblokuotos netoli Debalcevės.

„Padėtis išlieka įtempta“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad kovos tame rajone tebesitęsia.

Separatistai: pergalė bus mūsų pusėje

Aleksandras Zacharčenka
Donecko separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka tvirtina, kad derybos dar nesibaigė, skelbia pravda.com.ua.

Tokią nuomonę ketvirtadienį Minske jis išsakė žurnalistams, skelbia „RIA Novosti“.

„Jeigu bus kokių nors nesutarimų, daugiau memorandumų nebebus“, – pareiškė A. Zacharčenka.

„Remiantis memorandumo punktais, visa atsakomybė dėl bent menkiausio protrūkio ar sprendimų nesilaikymo guls ant Petro Porošenkos (Ukrainos prezidento) pečių“, – pareiškė separatistų vadas ir pridūrė, kad visi susitarimo punktai „reikalauja sutarimo, derybos dar vyksta“.

Luhansko separatistų vadas Igoris Plotnickis pažymi, kad jis ir A. Zacharčenka turėjo kitokią nuomonę, bet jie atsižvelgė į Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių pageidavimus.

„Jeigu jie suteiks garantijų, kad Ukraina keisis, mes tiesiog negalime jiems nesuteikti šanso. Ukrainai suteikta galimybė pakeisti savo Konstituciją, pakeisti santykius“, – pabrėžė I. Plotnickis.

„Pergalė bus mūsų pusėje – kariniais ar politiniais metodais. Donbaso žmonės privers Ukrainą pasikeisti“, – teigia Luhansko separatistų lyderis.

Jo nuomonei pritaria ir A. Zacharčenka: „Mes galime išvysti naują Ukrainą. Keisis tiek pati šalis, tiek jos žmonės“.

Derybų maratoną Minske vainikavo susitarimas siekti taikos Rytų Ukrainoje

Ginklai turės nutilti, sukioji ginkluotė turės būti atitraukta nuo fronto linijos, Ukraina suteiks tam tikrą autonomiją savo rytiniam regionui mainais į pažadą iki šių metų pabaigos grąžinti Kijevui sienos su Rusija kontrolę pagal taikos sutartį, pasirašytą ketvirtadienio rytą po visą naktį trukusių derybų tarp Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių.

Vis dėlto šioje sutartyje apstu potencialių spąstų, kurie gali sužlugdyti jos įgyvendinimą. Skelbdama žinią apie pasiektą proveržį, Rusija ir Ukraina skirtingai interpretavo, dėl ko iš tikrųjų buvo susitarta per 16 valandų trukusį derybų maratoną – taip pat ir dėl prorusiškų separatistų apsiausto vieno strategiškai svarbaus miesto statuso.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė žurnalistams, kad susitarime numatoma, jog paliaubos tarp konflikto šalių įsigalios nuo sekmadienio vidurnakčio vietos (ir Lietuvos) laiku ir kad separatistų kontroliuojamiems regionams bus užtikrintas ypatingas statusas, galimybė gauti humanitarinę pagalbą, taip pat bus nustatytas sienos kontrolės režimas.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė, kad nebuvo jokio susitarimo dėl Rytų Ukrainos autonomijos arba federalizacijos, ko jau seniai reikalavo Rusija, norinti išsaugoti svertus spausti savo kaimynę ir užkirsti jai kelią kada nors įstoti į NATO.

Tačiau sutartis reikalauja, kad Ukrainos parlamentas suteiktų dideles galias rytiniams regionams ir kad tai yra sąlyga, kurią išpildęs Kijevas gali tikėtis susigrąžinti visišką sienos su Rusija kontrolę. Neabejotina, kad ši sąlyga Ukrainoje išprovokuos įnirtingus politinius debatus.

Naujoji sutartis yra sudėtingas kompromisas, leidžiantis tiek Rusijai, tiek Ukrainai savintis pergalę, bet tame dokumente apstu potencialių spąstų, kurie gali sužlugdyti jo įgyvendinimą. Netikrumas išlieka netgi dėl planuojamų paliaubų, nes V.Putinas pripažino, kad taip ir nerado bendros kalbos su P.Porošenka, kaip turėtų būti vertinama padėtis aplink vyriausybės pajėgų ginamą Debalcevės miestą, kuris yra svarbus geležinkelio mazgas tarp pagrindinių separatistų tvirtovių – Donecko ir Luhansko.

„Dabar turime vilties prošvaistę“, – sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri tarpininkavo deryboms Baltarusijos sostinėje kartu su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

„Tačiau, aišku, reikia atlikti konkrečių žingsnių – ir vis tiek susidursime su didelėmis kliūtimis. Kita vertus, galiu sakyti, kad tai, ką pasiekėme, suteikia daug daugiau vilties negu tuo atveju, jeigu nieko nebūtume pasiekę. Taigi, galima sakyti, kad ši iniciatyva atsipirko“, – pridūrė ji.

Jau per 5,3 tūkst. žmonių žuvo nuo balandžio Rytų Ukrainoje, kur kautynės nesiliovė netgi ketvirtadienį, keturiems lyderiams tęsiant derybas.

Pagal naująją sutartį numatoma sukurti palei fronto liniją 50 ir 140 km pločio buferines zonas, iš kurių turės būti atitrauktos artilerijos ir raketų sistemos, nelygu jų kalibras. Jų atitraukimas turės prasidėti ne vėliau negu antrąją dieną nuo paliaubų įsigaliojimų ir turės būti užbaigtas per dvi savaites.

Ukrainos laimėjimu galima laikyti nutarimą, kad separatistiniai regionai, kurie pernai rudenį surengė rinkimus, kuriuos Kijevas ir Vakarų šalys laiko suklastotais, turės surengti naujus vietos valdžios rinkimus, vadovaudamiesi Ukrainos įstatymais.

Tuo tarpu svarbia nuolaida Maskvai tapo punktas, sakantis, kad sienos su Rusija kontrolės perdavimas Kijevui separatistinėse teritorijose galės būti užbaigtas ne anksčiau šių metų pabaigos ir su sąlyga, kad Ukraina įvykdys konstitucinę reformą, užtikrinančią didesnių galių suteikimą rytinių regionų administracijoms – taip pat ir teisę kurti savas teisėsaugos pajėgas ir laisvai prekiauti su Rusija.

Kalbėdamas su žurnalistais po sekinančių derybų, V.Putinas pripažino, kad „ši naktis nebuvo pati geriausia mano gyvenime – bet šis rytas, manau, yra geras, nes mes sugebėjome susitarti dėl pagrindinių dalykų, nepaisanti visų sunkumų derybose“.

F.Hollande'as sakė esantis pasiryžęs kartu su A.Merkel padėti užtikrinti, paliaubų procesą Ukrainoje, girdamas pasiektą susitarimą kaip „palengvėjimą Europai“.

Praėjusių metų rugsėjį pasirašytas paliaubų susitarimas subyrėjo, kai tiek Ukrainos vyriausybės pajėgos, tiek Rusijos remiami separatistai pamėgino išplėsti savo kontroliuojamas teritorijas.

„Pasiekėme susitarimą – susitarimą dėl paliaubų ir bendro politinio sprendinio Ukrainos konflikte, – sakė F.Hollande'as. – Šis bendras susitarimas apims visus klausimus – pradedant paliaubomis, baigiant sienos kontrole, decentralizacija ir, aišku, sunkiosios ginkluotės atitraukimu bei ekonominių ryšių atkūrimu.“

P.Porošenka pabrėžė, kad susitarime numatytas „aiškus įsipareigojimas išvesti visas užsienio pajėgas, visus samdinius ir Ukrainos teritorijos“, turėdamas omenyje karius ir ginklus, kurie, anot Kijevo ir Vakarų šalių, buvo Rusijos pasiųsti į Rytų Ukrainą padėti separatistams. Maskva tokius kaltinimus neigia, sakydama, kad Rytų Ukrainoje kovojantys Rusijos piliečiai yra savanoriai, nors separatistų naudojamos modernios sunkiosios ginkluotės kiekis tuos pareiškimus daro labai neįtikinamus.

A.Merkel pažymėjo, kad deryboms baigiantis V.Putinas spaudė separatistus sutikti su paliaubomis.

„Neturiu iliuzijų, mes neturime iliuzijų – dar reikia atlikti labai daug darbo. Tačiau yra reali galimybė pagerinti padėtį“, – aiškino ji.

Prancūzijos ir Vokietijos diplomatinė iniciatyva išsivystė tuo metu, kai JAV prezidentas Barackas Obama svarsto raginimus pasiųsti Kijevo ginkluotosioms pajėgoms letalios ginamosios ginkluotės, nors Europos lyderiai baiminasi, kad toks žingsnis tik dar suintensyvintų kautynes.

Tvyrančią didžiulę įtampą pabrėžė nepaprastai ilgos ir audringos derybos, prasidėjusios Baltarusijos sostinėje trečiadienio vakarą ir beveik be pertraukų vykusios visą naktį. Tuo metu daugybė žurnalistų neramiai laukė marmuru išklotuose ir puošnių sietynų nušviestuose Nepriklausomybės rūmuose prie salės, kurioje vyko derybos, durų. Daugelis jų snūduriavo, atsisėdę ant grindų, o vienam išsekusiam reporteriui galiausiai prireikė medikų pagalbos, nurodė naujienų agentūra „Interfax“.

Nors derybose dalyvavę keturi lyderiai gyrė pasiektą susitarimą, beveik iškart tapo aišku, kad Rusija ir Ukraina toliau nesutaria, kaip turi baigtis kautynės Debalcevės apylinkėse.

V.Putinas sakė, kad separatistai laiko Ukrainos pajėgas apsuptomis ir tikisi, kad jos pasiduos. Tuo tarpu Kijevas teigė, kad tą miestą ginančio vyriausybės pajėgos nėra atkirstos.

Rusijos lyderis nurodė, kad taikos sutartis taip pat nustato skirtingas skiriamąsias linijas, nuo kurių Kijevo ir separatistų pajėgos turės atitraukti sunkiąją ginkluotę. Separatistams galios linija, nustatyta pagal pernai rugsėjį sudarytą paliaubų susitarimą, o vyriausybės pajėgoms – dabartinė faktinė fronto linija.

Skiriamosios linijos ir kitos pagrindinės sąlygos yra nustatytos dokumente, kurį patvirtino vadinamoji kontaktinė grupė, kurią sudaro sukilėlių, Rusijos, Ukrainos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai. Tą dokumentą patvirtino ir keturių šalių lyderiai, taip pat paskelbę atskirą deklaraciją.

„Mums buvo pateikta įvairių nepriimtinų sąlygų dėl atsitraukimo ir kapituliacijos, – sakė P.Porošenka. – Mes nesutikome su jokiais ultimatumais ir tvirtai pareiškėme, kad paliaubos, kurios bus paskelbtos, turi būti besąlygiškos.“

Sukilėlių lyderiai santūriai gyrė tą susitarimą ir sakė norintys suteikti Kijevui dar vieną galimybę.

„Suteiksime šią galimybę Ukrainai pakeisti savo konstituciją, pakeisti savo požiūrį“, – Rusijos televizijai sakė Luhansko separatistų lyderis Igoris Plotnickis.

Tuo tarpu Donecko separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka pareiškė, kad jis kaltins Kijevą, jeigu paliaubos žlugs, perspėdamas, kad „daugiau nebebus jokių susitikimų, jokių naujų memorandumų“.