Remiantis „Azov“ žiniasklaidos atstovų pateikiama informacija, vasario 10 d. 8 val. ryto Ukrainos kariai išlaisvino separatistų užimtas gyvenvietės Pavlopol ir Širokino Donecko srities Novoazovsko rajone.

Taip pat pranešama apie išvaduotą gyvenvietę Kominternovo Volnovachos rajone.

Kaip rašo news.liga.net, užimtas pirmas separatistų blokavimo postas gyvenvietės Oktiabr kryptimi.

„Iš ryto pulkas „Azov“ pradėjo didelio masto puolamąją operaciją Novoazovsko kryptimi. 8 val. ryto buvo užimta gyvenvietė Širokino. Išvaduota gyvenvietė Pavlopol. Kominternovo iškelta Ukrainos vėliava. Pradedamas gyvenvietės Oktiabr šturmas“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašo „Azov“ spaudos atstovas pabrėždamas, kad vyksta intensyvūs apšaudymai, o abi pusės naudoja visų kalibrų ginklus.

„Priešas pasitelkė šarvuotąją techniką. „Azov“ puola Sachanką, užimtas pirmas blokavimo postas, priešas traukiasi“, - teigiama pranešime.

Šio pulko žvalgybinė grupė taip pat praneša, kad rusų aviacija tris kartus kirto sieną, tačiau Ukrainos pajėgoms nesmogė.

Vasario 9 d. pranešta apie Debalcėvės placdarmo rajone Rusijos aviacijos pajėgų suduotą smūgį, tačiau „Antiteroristinės operacijos“ pajėgų štabas vėliau šią informaciją paneigė.

„Kai kurie kaimyniniai specialiųjų pajėgų daliniai – konkrečiau nesakysime, kurie – paliko mūšio lauką dar prieš prasidedant aktyviems koviniams veiksmams. Nepaisant to, puolimas tęsiasi“, praneša Azov“.

Dar po dviejų valandų Ukrainos pajėgos pranešė, kad DLR atstovai sudavė smūgius ugnies sistemomis „Grad“ netoli Kominternovo.

„Tarp taikių gyventojų yra sužeistųjų“, - pažymėjo kariškiai.
„Tęsiasi mūšis už Sachanką. Širokino, Kominternovo, Pavlopolio gyvenvietės yra kontroliuojamos. Stumiame priešo frontą nuo Mariupolio, šaliname miesto apšaudymo pavojų“, - teigiama bataliono pranešime.

Vėliau Ukrainos pajėgos pranešė numušusios rusų šturmo lėktuvą.

„Šiandien anksti ryte buvo numuštas Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų šturmo lėktuvas Su-25. Lėktuvas nukrito netoli Kuibyševo“, – teigiama pranešime.

Sprendžiant iš teksto, kalbama apie vieną iš lėktuvų, kuriuos Ukrainos pajėgos minėjo ankstesniuose pranešimuose. Jie buvo pastebėti prasidėjus puolimui Novoazovske.

Mūšiai – ir Čornuchynėje, skelbiama apie žuvusiuosius

Čornuchynės gatvėse vyksta Ukrainos pajėgų mūšiai su separatistų kovotojais ir rusų kariais. Separatistai užėmė kelias gatves, bet didžiąją dalį miestelio, įskaitant savivaldybę, kontroliuoja Ukrainos kariai. Tai savo svetainėje rašo Luhansko srities valstybinės administracijos pirmininkas Genadijus Moskalis, rašo news.liga.net.   

„Čornuchynėje įsikūrusi griežto režimo kolonija, kur taikos metu buvo kalinama tūkstančiai nuteistųjų už sunkius nusikaltimus. Didžiąją dalį kalinių pavyko išvežti dar prieš aktyvių kovinių veiksmų pradžią, bet kolonijoje liko 375 žmonės. Per pastarąsias kelias dienas į koloniją ne kartą pataikė artilerijos sviediniai. Daugelyje vietų pažeista tvora, komunikacijos ir korpusai sugriauti, daug kalinių pabėgo kas kur. Kolonijoje teliko dešimt sargybinių, tačiau jie negali saugoti nuteistųjų dėl nuolatinio apšaudymo ir karinių veiksmų. Bandymai evakuoti sargybinius ir jų šeimas iš Čornuchynės baigės nesėkme – šarvuotą „KrAZ“ ir autobusą susprogdino dar neatvykus į miestelį“, - teigiama Luhansko srities administracijos grupės, atvykusios į Donecko sritį su humanitarine misija evakuoti užblokuotos Čornuchynės gyventojus, pranešime. Ši grupė nuolat palaiko ryšį telefonu su civiliais gyventojais, tebelaukiančiais humanitarinio koridoriaus.

Pranešama, kad Čornuchynėje likę vietos gyventojai slepiasi rūsiuose. „Gauname informacijos tiek apie žuvusius karius, tiek apie žuvusius taikius gyventojus, tačiau oficialiai jos patvirtinti kol kas neįmanoma. Žmonės trokšta ištrūkti iš šio pragaro, bet negali“, - sakoma pranešime.   

Apie susirėmimus praneša ir separatistai

Oleksandras Turčynovas, Michailas Kovalis
Ukrainos nacionalinė gvardija antradienį pradėjo puolimą prieš prorusiškus separatistus prie strategiškai svarbaus pietrytinio Mariupolio uostamiesčio.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos paskelbtame pareiškime rašoma, kad Tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas „yra netoli Mariupolio, kur Nacionalinės gvardijos daliniai pralaužė priešo gynybą ir perėjo į puolimą“.

Apie Mariupolio apylinkėse vykstančius susirėmimus praneša ir separatistai.

„Kalbant apie padėtį pietinėje pusėje, Ukrainos pajėgos – batalionas „Azov“ – atakuoja prie Širokinės (už 20 km nuo Mariupolio). Kovotojai savo pozicijų nepaliko, susirėmimai tęsiasi“, – žurnalistams sakė separatistų paskelbtos Donecko „liaudies respublikos“ Gynybos ministerijos atstovas Eduardas Basurinas.

Šeštadienį Kijevas nurodė, kad separatistai telkia pajėgas puolimui prieš vyriausybės pajėgų kontroliuojamus strategiškai svarbius miestus, įskaitant Mariupolį, kuris yra prie Azovo jūros tarp sukilėlių kontroliuojamos teritorijos ir pernai kovą Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio.

To miesto pažeidžiamumas atsiskleidė praeitą mėnesį, kai 30 civilių žuvo, dar daug žmonių buvo sužeisti per smarkų apšaudymą „Grad“ raketomis. Smurtas tame regione suintensyvėjo, kai sukilėliai atnaujino puolimą.

Separatistų laimėjimai susirėmimuose su Kijevo vyriausybės pajėgomis Ukrainos rytuose, ypač prie svarbaus geležinkelių mazgo Debalcevės į šiaurės rytus nuo Donecko, paskatino Prancūziją ir Vokietiją imtis naujos diplomatinės iniciatyvos ieškant taikaus šio konflikto sprendinio.

Trečiadienį Baltarusijoje planuojamas keturšalis susitikimas, kuriame dėl paliaubų Rytų Ukrainoje turėtų tartis Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

Separatistai apšaudė ATO štabą Kramatorske, yra aukų

Prorusiški separatistai pradėjo naują puolimą: šiandien iš reaktyvinių salvinės ugnies sistemų „Tornado-G“ buvo apšaudytas Kramatorskas, yra nukentėjusių.

Ukrainos naujienų portalas praneša, kad rusų teroristinės pajėgos vasario 10 dieną maždaug 12 val. 30 min. vietos laiku iš Horlivkos apšaudė Ukrainos pajėgų kontroliuojamą Kramatorsko miestą Donecko srityje.

Sviediniai krito ant gyvenamųjų miesto rajonų, yra daug sužeistųjų.

Apie žuvusiuosius kol kas neskelbiama, praneša Antiteroristinės operacijos (ATO) štabas.

Karo ekspertas Konstantinas Mašovecas pranešė, kad raketų ataka buvo surengta ir prieš antiteroristinės operacijos štabą, rašo news.liga.net.

Kaip teigia pulkininkas leitenantas ir karybos ekspertas Konstantinas Mašovecas, ataka buvo įvykdyta pasitelkus artilerijos sistemą „Smerč“, skelbia society.lb.ua.

„Deja, vienas jau mirtinai nukraujavo“, – parašė K. Mašovecas.

Anot eksperto, yra sužeistųjų, dviejose gatvėse pastebėta nesprogusių sviedinių. Sunaikintas iš separatistų atimtas tankas T-72.

Kramatorsko žiniasklaida skelbia, kad mieste yra žuvusių.
Sužeistuosius skubiai išgabeno greitosios pagalbos medikai.

Nesprogęs artilerijos sviedinys pastebėtas ir 3-osios ligoninės rajone. Šiuo metu pareigūnai tikrina teritoriją, kalbama, kad jau rasta beveik 15 sviedinių.

DELFI primena, kad pirmadienį kariškiai Kijeve pranešė, kad mažiausiai 1,5 tūkst. Rusijos karių ir kelios karinės technikos kolonos praėjusį savaitgalį įvažiavo į Ukrainos teritoriją.

„1 500 Rusijos karių ir 300 vienetų karinės technikos, įskaitant salvinės raketų ugnies sistemas „Grad“, kirto Ukrainos ir Rusijos sieną vasario 7–8 dienomis“, – žurnalistams sakė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenska.

Į šalies rytinį regioną iš Rusijos taip pat įvažiavo apie 170 mašinų – sunkvežimių, benzinvežių ir lengvųjų automobilių, pridūrė jis.

Ukraina ir Vakarų šalys kaltina Maskvą siunčiant karius ir ginklus prorusiškiems separatistams, kovojantiems su Kijevo vyriausybės pajėgomis Rytų Ukrainoje, nors Rusija tuos kaltinimus griežtai neigia.

JT reikalauja paliaubų Rytų Ukrainoje

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinių reikalų koordinavimo biuras pareikalavo kuo skubiau paskelbti paliaubas Rytų Ukrainoje.

Norima evakuoti civilius iš konflikto zonos ir suteikti reikalingą medicininę pagalbą. JT teigimu, reikia kuo greičiau įvertinti ten gyvenančių žmonių poreikius, skelbia TASS.

Maždaug 5000 žmonių vis dar gyvena Debalcevės mieste, tarp jų daug šeimų su mažais vaikais arba pagyvenusiais žmonėmis. Mieste nėra nei vandens, nei elektros.

JT išreiškė nerimą dėl didėjančios įtampos. Jų duomenimis, nuo sausio 31 iki vasario 5 dienos žuvo mažiausiai 263 civiliai. Nuo konflikto pradžios 2014 metų balandį iš viso suskaičiuota 5500 aukų, tarp jų 59 vaikai. Daugiau nei 12900 žmonių sužeisti.

JT taip pat išreiškė susirūpinimą dėl paskelbtos mobilizacijos. Jų manymu, tai gali apriboti judėjimo laisvę, paskatinti korupciją ir kontrabandą.