„Šios derybos tęsis, kaip jums žinoma; mūsų nuomone, yra visos galimybės pasiekti rezultato ir suderinti rekomendacijas, kurios leis šalims realiai išnarplioti šitą konfliktinį mazgą“, – sakė S.Lavrovas po vakarykščio Vokietijos ir Prancūzijos lyderių apsilankymo Maskvoje.

Jis sakė, kad Rusija bus pasirengusi garantuoti naująjį taikos planą, grįstą Minsko susitarimais, kuriuos rugsėjį pasirašė Kijevas, prorusiški separatistai ir Maskva, bet kurie nesustabdė kovos veiksmų.

„Jeigu pagrindiniai Minsko proceso dalyviai – Ukrainos valdžia ir paskelbtųjų DLR ir LLR atstovai – susitars dėl kiekvieno Minsko susitarimų punkto, esu įsitikinęs, kad Rusija bus tarp tų, kurie užtikrins šių susitarimų garantiją“, – pažymėjo S.Lavrovas savo kalboje Miuncheno saugumo konferencijoje.

Rusijos diplomatas per šią konferenciją turės galimybę susitikti daugelį pasaulio lyderių, tarp kurių paminėtina ir Angela Merkel bei JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, ir aptarti pastarąsias taikos iniciatyvas.

S.Lavrovas pasinaudojo galimybe vėl užsipulti Vakarus, esą remiančius reakcingas jėgas Kijeve prieš Ukrainos geriausius interesus.

„JAV kiekviename Ukrainos krizės etape žengė žingsnius, kurie atvedė tik prie dar didesnio eskalavimo“, – sakė S.Lavrovas.

Pasak jo, Ukrainos krizė yra 25 metus nesiliovusių JAV pastangų pakenkti europinei saugumo architektūrai, sutartai pasibaigus Šaltajam karui, kulminacija.

S. Lavrovas per Miuncheno saugumo konferenciją pareiškė, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka prarado monopoliją priimti sprendimus jėgos panaudojimui.

„Problema ta, kad Ukrainos prezidentas prarado monopoliją jėgos panaudojimui. Dabar yra batalionų, kuriems mokama kur kas geriau nei reguliariosioms ginkluotosioms pajėgoms. Iš jų žmonės bėga į tuos batalionus, turinčius įvairius pavadinimus, kaip „Azov“, įskaitant tuos, vadovaujamus ultranacionalistų“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Be to, Rusijos užsienio reikalų ministras tvirtino, kad Maskva žino apie „realius“ JAV veiksmus Ukrainoje: „JAV paskelbė, kad Ukrainoje įvyko valdžios pasikeitimas. Bet mes puikiai žinome, kaip viskas vyko, kas aptarinėjo telefonu asmenis, būsiančius būsimoje Ukrainos vyriausybėje, kas buvo Maidane ir kas vyksta dabar. Ten nebuvo mūsų kariuomenės ar ekspertų.“

„Norime, kad Ukrainos žmonės atkurtų vienybę, remdamiesi nacionaliniu dialogu, – sakė jis. – Kryme įvyko tai, kas atitinka JT Chartiją – apsisprendimas. JT Chartijoje yra keli principai, o tautų apsisprendimo teisė yra pagrindinė.“

Pusryčiavo su vokiečių ir rusų verslininkais

S. Lavrovas šeštadienį susitiko su Vokietijos ir Rusijos verslininkais per vadinamuosius darbo pusryčius.

Žurnalistai į šį susitikimą Minchene, kuriame vyksta saugumo konferencija, nebuvo įleisti.

Prieš pusryčius S.Lavrovas pabendravo ir su Vokietijos vicekancleriu, ekonomikos ministru Sigmaru Gabrieliu.

Pastarasis juokaudamas pasakė S.Lavrovui, kad šeštadienį atsikėlęs ketvirtą ryto, o penktadienį prabudęs pirmą valandą nakties.

„Miegojau per šias tris dienas tris valandas, kad Jus pamatyčiau“, – ištarė S.Gabrielis, prajuokindamas Rusijos ministrą.

Ir šis susitikimas vyko už uždarų durų.

Laukiama, kad S.Lavrovas šeštadienį susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

Prieš pusryčius naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas pabendravo su rusų verslininkais.

„Mūsų santykiai išgyvena sudėtingus laikus, tokiomis aplinkybėmis ir tarpvalstybiniai kontaktai yra riboti; todėl pilietinės visuomenės, verslo kontaktai įgyja ypatingą reikšmę, – pažymėjo vienas verslininkų, oligarchas Aleksejus Mordašovas. – Mums visiems reikia rasti (dialogo) formatų“.

Pasak jo, Rusijos ekonomika dabar turi problemų, sunki padėtis matoma įvairiuose sektoriuose, „tačiau esama ir rimtų augimo tendencijų“.

Pusryčiuose dalyvavo banko VTB vadovas Andrejus Kostinas, taupomojo banko vadovas Germanas Grefas ir kiti įtakingi verslo atstovai.