„Nė kiek neabejoju, kad sprendimas dėl galimo ginklų tiekimo Ukrainai bus patvirtintas tiek Jungtinių Valstijų, tiek kitų mūsų partnerių“, – sakė P.Porošenka.

„Mums reikalingos priemonės, kad galėtume apsiginti“, – sakė prezidentas žurnalistams šiaurės rytiniame Charkovo mieste po to, kai Rytų Ukrainoje dar mažiausiai 19 civilių ir penki vyriausybės pajėgų kariai žuvo tęsiantis įnirtingoms kautynėms su separatistais.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį atvyks į Ukrainą pademonstruoti solidarumo su Kijevo provakarietiška vyriausybe, kuri dabar įgijo daugiau vilčių gauti ginklų iš Vašingtono, ko jau seniai buvo prašoma.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija anksčiau atmetė galimybę pasiųsti ginklų Ukrainos vyriausybei, bet nesugebėjus ekonominėmis sankcijomis priversti Maskvos nutraukti karinę pagalbą separatistams, Vašingtonui teko grįžti prie šio klausimo svarstymo.

Nors nesitikima, kad J.Kerry per savo vizitą paskelbs kokių nors pareiškimų šiuo klausimu, vienas ukrainiečių diplomatinis šaltinis sakė, kad Kijevas tikisi sulaukti didesnio „aiškumo“ dėl savo prašymo per valstybės sekretoriaus viešnagę ir artėjantį P.Porošenkos susitikimą su JAV viceprezidentu Joe Bidenu per ateinantį savaitgalį Miunchene vyksiančią saugumo konferenciją.

Estijos prezidentas: Ukrainai būtina karinė pagalba

Ukrainai reikalinga karinė pagalba, nes kitaip Kijevo vyriausybė pralaimės karą šalies rytuose su prorusiškais separatistais ir jiems padedančiais Rusijos kariais, naudojančiais modernią ginkluotę, antradienį pareiškė Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Per Taline vykusią diskusiją su Europos Komisijos pirmininko pirmuoju pavaduotoju Fransu Timmermansu Estijos vadovas pabrėžė, kad konflikte Rytų Ukrainoje dalyvauja Rusijos kariai, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

Pasak T.H.Ilveso, tarptautinė bendruomenė neoficialiai pripažįsta faktą, kad Rusija yra pasiuntusi savo ginkluotųjų pajėgų narius kautis į Ukrainą, bet to nepripažįsta oficialiai. Prezidentas tokią padėtį lygino su Hanso Christiano Andersono pasaka apie naujus nematomus karaliaus drabužius, kai niekas nedrįso pasakyti, kad karalius nuogas.

Estijos prezidentas pabrėžė, kad separatistų pusėje naudojamos naujausios ir moderniausios ginkluotės sistemos, kurias valdyti gali tik gerai apmokyti kariai, todėl pasenusią ginkluotę naudojančios Ukrainos vyriausybės pajėgos pralaimės šį karą, jeigu Kijevui nebus suteikta pagalba ginklais.

„Jeigu nepradėsi priešintis (užpuolikui), tuomet pralaimėsi“, – sakė T.H.Ilvesas.

Pasak jo, Ukrainai būtina suteikti pagalbą, kad valstybė galėtų apsiginti karinėmis priemonėmis, tačiau Kijevas taip pat turi vykdyti reformas.

Dėstydamas savo požiūrį į konfliktą Ukrainoje, T.H.Ilvesas citavo Britanijos Oksfordo universiteto profesoriaus Timothy Gartono Asho, Rytų Europos istorijos eksperto, viename straipsnyje išsakytą mintį: „Kai kada reikalingi ginklai, kad būtų galima sustabdyti ginklus“.