Nors pastaraisiais metais premija buvo suteikiama už kovą prieš branduolinio ginklo platinimą, manoma, kad šiais metais ji atiteks už kitokio tipo pasiekimus.

Iki vasario 1 dienos nominantus gali siūlyti tūkstančiai žmonių. Spalį laureatas gaus 1,2 milijono dolerių premiją.

Popiežius Pranciškus nominuojamas už kovą prieš socialinę neteisybę ir gamtos niokojimą. Buvęs JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) darbuotojas Edvardas Snoudenas – už pastangas atskleisti, kaip valstybėje yra sekami piliečiai. Dar vienas kandidatas – Mussie Zerai, kunigas iš Eritrėjos, padėjęs tūkstančiams Afrikos migrantams, kurie rizikavo savo gyvybėmis keliaudami per Viduržemio jūrą. „Novaya Gazeta“ – laikraštis, nebijantis kritikuoti Vladimirą Putiną, irgi įtraukiamas į sąrašą už pastangas demaskuoti korupciją. Jei jis laimėtų, tai padėtų spręsti žiniasklaidos laisvės ribojimo problemą, kuri užaštrėjo po išpuolio Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Vis dėlto abejojama, ar „Charlie Hebdo“ galėtų laimėti pats, nors jo pergalė galėtų reikšti palaikymą, kovojant prieš islamistus. Islamistiniai išpuoliai buvo pasmerkti ir pernai, kai premiją gavo aktyvistė iš Pakistano Malala Yousafzai, kovojanti už mergaičių švietimą.