Apdovanojimų pelnęs žurnalistas P.Greste, dirbantis anglų kalba transliuojančioje „al Jazeera“ ir taip pat turintis Latvijos pilietybę, išskrido į Larnaką Kipre kartu su savo broliu Michaelu, kai buvo paleistas iš Kaire esančio Toros kalėjimo, nurodė Vidaus reikalų ministerijos ir oro uosto pareigūnai.

Jo brolis Andrew žurnalistams Brisbane sakė, kad laisvę atgavęs Peteris džiaugėsi „santūriai“ ir žada nenuleisti rankų, kol iš kalėjimo bus paleisti jo kolegos.

Australijos premjeras Tony Abbottas išreiškė „asmeninį džiaugsmą“ dėl P.Greste paleidimo ir sakė, jog tai yra „palengvėjimą mūsų šaliai“. Jis pridūrė, kad vyriausybė palaiko laisvąją žiniasklaidą, taip pat padėkojo Egipto prezidentui Abdel Fattahui al Sisi.

P.Greste buvo suimtas 2013 metų gruodį kartu su savo bendradarbiais – Kanados ir Egipto pilietybę turinčiu Mohamedu Fahmy bei egiptiečiu prodiuseriu Baheru Mohamedu – ir buvo apkaltinti pagalba Egipte uždraustai Musulmonų brolijai ir „klaidinančių naujienų platinimu“.

Šių trijų žurnalistų areštas išprovokavo pasmerkimą visame pasaulyje, o Vašingtonas ir Jungtinės Tautos (JT) vadovavo raginimams juo paleisti.
Katare įsikūrusi „al Jazeera“ sveikino Kairo sprendimą paleisti P.Greste ir reiškė viltį, kad kiti du reporteriai taip pat greitai atgaus laisvę.

„Mums malonu dėl Peterio ir jo šeimos, kad jie vėl bus kartu, – sakė „al Jazeera Media Network“ generalinio direktoriaus pareigas einantis Mostefa Souagas. – Mes nenurimsime, kol Baheras ir Mohamedas taip pat atgaus laisvę.“

M.Fahmy artimieji išreiškė viltį, kad jis taip pat bus deportuotas pagal A.F.al Sisi paskelbtą įsaką, suteikiantį galimybę perkelti teisiamus užsieniečius, bet kol kas neaišku, kada tai galėtų įvykti.

Didelio atgarsio sulaukusi byla, kurioje P.Greste ir M.Fahmy buvo nuteisti kalėti septynerius, o B.Mohamedas – 10 metų, tapo dideliu smūgiu A.F.al Sisi įvaizdžiui. Egipto vadovas stengiasi sutriuškinti islamistus savo šalyje nuo tada, kai 2013 metų liepą nuvertė jų į valdžią iškeltą prezidentą Mohamedą Mursi.

Teismo nuosprendis trims „al Jazeera“ žurnalistams buvo atšauktas, o sausį teismas nurodė jų bylą nagrinėti iš naujo.

P.Greste, kuriam kalėjime sukako 49 metais, anksčiau yra dirbęs daugelyje žiniasklaidos organizacijų, įskaitant naujienų agentūrą „Reuters“ ir Didžiosios Britanijos nacionalinį transliuotoją BBC.

1995 metai jis dirbo BBC korespondentu Kabule, o po JAV vadovaujamos invazijos 2001 metais grįžo į tą šalį.

Nuo 2009 metų jis dirbo Nairobyje ir 2011-aisiais pelnė prestižinį George'o Fosterio Peabody apdovanojimą.