Ministras pirmininkas Shinzo Abe pirmadienį parlamento komitete sakė norįs svarstyti galimybę įgalinti tokias kariuomenės operacijas. Japonijos premjeras jau kurį laiką siekia didesnio kariuomenės vaidmens. Kritikai kaltina jį įkaitų dramą išnaudojant savo tikslams.

Tuo tarpu Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pasmerkė japonų žurnalisto egzekuciją, kurią įvykdė IS, pavadindama ją „bjauriu ir bailiu nužudymu“. Šis nusikaltimas esą yra „tragiškas priminimas“, kad žurnalistams Sirijoje gresia vis didesni pavojai.

Tarybos nariai pabrėžė būtinybę patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už šias „smerktinas teroristines atakas“. Kartu ji pabrėžė, kad IS turi būti įveikta, o jos „skleidžiama netolerancija, smurtas ir neapykanta išnaikinti“.

Saugumo Taryba pareikalavo nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus įkaitus, kuriuos savo rankose laiko IS ir kitos ekstremistinės organizacijos. Taryba aukų artimiesiems pareiškė užuojautą.

Džihadistai šeštadienio vakarą internete išplatino vaizdajuostę, kurioje parodyta nukirsta japonų žurnalisto Kenji Goto galva. Sausio 24-ąją ekstremistai paskelbė garso įrašą, kuriame K. Gotas praneša apie savo tautiečio Haruna Yukawa nužudymą.