Nors šeštadienį 8 val. 9 min. vietos (2 val. 39 min. Lietuvos) laiku atliktas paleidimas buvo jau trečiasis raketos „Agni V“ bandymas, šis ginklas pirmąkart buvo paleistas iš vadinamojo kanistro, sumontuoto ant sunkvežimio, o ne nuo betoninės starto aikštelės, naudotos per ankstesnius bandymus.

Naujas mobilusis kompleksas suteikia ginkluotosioms pajėgoms didesnio operatyvinio lankstumo.

„Sėkmingas bandomasis „Agni V“ paleidimas iš kanistro padarė šią raketą vertinga mūsų pajėgų dalimi“, – premjeras Narendra Modi parašė socialiniame tinkle „Twitter“ po bandymo, atlikto saloje prie rytinės Orisos valstijos krantų.

„Agni V“, sukonstruota Indijos gynybos tyrimų ir plėtros organizacijos, buvo pirmąkart išbandyta 2012 metų balandį.

Pasak analitikų, „Agni V“ gali smogti taikiniams bet kur žemyninėje Kinijoje, pasiekdama karinius objektus ir atokiuose tos šalies šiaurės rytiniuose regionuose.

Raketą, galinčią nuskrieti 5,5–5,8 tūkst. km, Indija laiko svarbiu veiksniu, palaikančiu šalies ambicijas tapti regiono galybe ir sumažinančiu, nors ir nedaug, didžiulį atsilikimą nuo Kinijos turimų raketinių pajėgų.

Įvairių modifikacijų „Agni“ raketos, kurių pavadinimas sanskrito kalba reiškia „ugnis“, buvo sukonstruotos pagal valdomųjų raketų kūrimo programą, pradėtą 1983 metais.

Anksčiau sukurtos mažesnio nuotolio raketos „Agni I“ ir „Agni II“ buvo labiau pritaikytos tapti atsvara Indijos tradicinio priešininko Pakistano karinei galiai, bet analitikai sako, kad galinčios toliau nuskrieti naujesnių versijų raketos rodo, jog Indija dabar daugiau dėmesio skiria potencialiai konfrontacijai su Kinija.

Indijos ir Kinijos, kurios abi turi daugiau negu po milijardą gyventojų, santykiai yra gana įtempti, o abipusis nepasitikėjimas tęsiasi nuo trumpo bet kruvino pasienio karo 1962 metais.

Indija, kuri yra didžiausia pasaulyje ginklų importuotoja, šiuo metu taip pat vykdo gynybos modernizavimo programą, kainuosiančią apie 100 mlrd. JAV dolerių.

Naujoji dešinioji vyriausybė patvirtino seniai atidėliotus gynybos projektus, kurių vertė – per 16 mlrd. dolerių, kai atėjo į valdžią po pernai gegužę vykusių rinkimų.

N.Modi siekia užtikrinti, kad gynybos sektorius būtų mažiau priklausomas nuo užsienio technologijų, sakydamas, kad Indija turi tiek sustiprinti savo karinę galią, kad jokia kita valstybė „nedrįstų nužvelgti jos piktu žvilgsniu“.