Tačiau reporteriams už akių itin užkliuvo netikėtas pirmosios šalies ledi rankos paspaudimas Saudo Arabijos karaliui, rašo CNN.

Islamo teisė paprastai draudžia vyrams liesti moteris, kurių jie nepažįsta. Vis dėlto, ši taisyklė kartais apeinama, kai karalystėje lankosi oficialios diplomatinės delegacijos.

Baltieji Rūmai pažymi, kad JAV atstovės, pavyzdžiui, buvusios valstybės sekretorės Hillary Clinton ir Madeleine Albright kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel anksčiau susitiko su Saudo Arabijos karaliumi ir visos spaudė rankas karališkosios šeimos nariams.

Islamo ekspertai nurodo kitą pagrindinę religijos temą – svetingumą.

Jei esi svečias, kieno nors namuose – su tavimi bus elgiamasi lyg su šeimos nariu.

Reporteriai, keliaujantys su prezidento delegacija, pastebėjo, kad atvykus į oro uostą, M. Obama stovėjo už prezidento ir rankose priešais laikė mažą juodą delninukę.

Pro akis nepraslydo tai, kad pirmoji šalies ponia visų pirma laukė gesto iš vyriškos giminės pusės ir jei vyras inicijavo rankos paspaudimą, M. Obama atsakė tuo pačiu.

Jei ne, ji ir netoliese buvę vyrai mandagiai nusišypsodavo ir palinksėdavo galvomis.

Per 2009 metais įvykusi susitikimą su karaliene Elžbieta Britanijoje, M. Obama sulaukė kritikos, kai apkabino monarchę.
Kalbėta, kad JAV pirmoji ponia nesilaikė etiketo, kadangi žmonėms neleidžiama liesti karalienės. Vis dėlto, kitos žiniasklaidos priemonės netrūko pažymėti, kad karalienė atsakė tuo pačiu.

JAV vadovas taip pat yra sulaukęs kritikos dėl etiketo. B. Obamą imta aptarinėti po to, kai jis 2009 m. per Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimą nusilenkė Saudo Arabijos karaliui Abdullah bei Japonijos imperatoriui Akihito. Nepaisant to, patarėjai tąkart sakė, kad tai nebuvo nusilenkimas, o rankos paspaudimas abejomis rankomis.

Buvęs viceprezidentas Dickas Cheney buvo vienas iš didžiausių B. Obamos kritikų ir tvirtino, kad amerikiečių lyderis niekada niekam neturėtų lenktis.

Tačiau Valstybės departamento atstovas tąkart sakė CNN, kad tai buvo natūralus prezidento atsakas pirmą kartą vadovui susitikus su Japonijos imperatoriumi, rodantis pagarbos ženklą.