Vaizdo įrašas buvo išpublikuotas žinomo ISIS rėmėjo. Jame rodomas gyvas japonų įkaitas Kenji Goto, jis vienas, surakintomis rankomis, aprengtas oranžinės spalvos drabužiais ir laikantis nuotrauką, kurioje kito japonų belaisvio Haruno Yukawa kūnas.

Japonijos premjeras Shinzo Abe sekmadienį sakė, kad vaizdo įrašas atrodo labai tikras. JAV valdžios institucijos irgi pareiškė neturinčios pagrindo netikėti jo autentiškumu.

S. Abe japonų televizijai NHK sakė, kad toks elgesys yra pasibjaurėtinas ir neatleistinas bei pareikalavo nedelsiant paleisti K. Goto.

NHK taip pat pakalbino nužudytojo tėvą.

„Aš vis dar nenoriu tuo tikėti. Jeigu galėčiau jį dar pamatyti, taip norėčiau apkabinti", - sakė Shoichi Yukawa.

Šeštadienio įrašas paskelbtas praėjus keturioms dienoms, kai ISIS už dviejų įkaitų paleidimą iš Japonijos vyriausybės pareikalavo 200 mln. dolerių per 72 valandas.

Kenji Goto
Šeštadienį paviešintame įraše balsas, kuris priskiriamas įkaitui K. Goto, angliškai sako, kad premjeras S. Abe turi būti kaltinamas dėl Haruno mirties.

Tuomet balsas perdavė naują teroristų reikalavimą: ISIS nori, kad iš kalėjimo būtų paleista Sajida al-Rishawi - moteris, 2005 m. suimta Jordanijoje dėl rengimosi dalyvauti atakoje, kurioje kiti teroristai nužudė daugybę žmonių Jordanijos viešbučiuose.

„Jie nebenori pinigų, todėl jums nereikia jaudintis dėl teroristų finansavimo. Jie tik prašo paleisti įkalintą jų seserį S. al-Rishawi", - teigiama įraše.

Jordanijos karalius Abdullah II ir Japonijos premjeras S. Abe šeštadienį kalbėjosi telefonu, praneša Jordanijos naujienų agentūra Petra. Tačiau pranešime nedetalizuojama, apie ką tiksliai diskutuota.

Pasmerkė žudymus

JAV prezidentas Barackas Obama pasmerkė ISIS įvykdytą H. Yukawa nužudymą.

Baltųjų rūmų pranešime prezidentas išreiškė savo užuojautą Japonijos žmonėms.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas sakė, kad Japonija buvo teisi nesiderėdama su teroristais dėl išpirkos.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry teigė, kad JAV liūdi kartu su H. Yukawa šeima bei pabrėžė, kad Amerika žino, ką reiškia toks skausmas ir siaubas.

Netipiškas vaizdo įrašas

47 metų K. Goto ir 42 metų H. Yukawa Artimuosiuos Rytuose atsidūrė dėl skirtingų priežasčių.

K. Goto yra daug patirties turintis laisvai samdomas žurnalistas, informuojantis apie konfliktą Sirijoje ir Irake.

H. Yukawa yra saugumo srities rangovas, kuris karo plėšomuose regionuose jautėsi kaip namie.

Šetadienį pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame parodoma nužudyto įkaito kūno nuotrauka, yra netipiškas ISIS.

Paskutiniuose penkiuose vaizdo įrašuose, kuriuose buvo skelbiama apie JAV žurnalistų Jameso Foley ir Steveno Sotloffo, britų pagalbos darbuotojo Davido Haineso, britų taksi vairuotojo Alano Henningo ir JAV pagalbos darbuotojo Peterio Kassigo nužudymus, kaukėtas vyras pasakydavo pareiškimą ir kartais pridėdvo peilį prie įkaito gerklės. Tada įraše būdavo parodoma aukos nupjautos galvos nuotrauka.

Kas ta moteris, kurios reikia teroristams?

S. al-Rishawi, kurią ISIS teroristai nori mainyti į gyvą likusį įkaitą K. Goto, buvo sulaikyta Jordanijos pareigūnų daugiau nei prieš devynerius metus.

2005 m. lapkričio mėnesį per televiziją ištransliuotame prisipažinime ji pareiškė, kad siekė prisidėti prie teroristinių atakų vykdymo Jordanijos viešbučiuose, kurios nusinešė mažiausiai 57 žmonių gyvybes.

Ji sakė, kad sprogmenys, kuriuos ji turėjo susprogdinti viename vestuvių vakarėlyje, nesuveikė, tačiau jos vyras tame pačiame renginyje savuosius sprogmenis susprogdino.

Japonija nėra tarptautinės koalicijos, kuri kovojančios prieš ISIS Irake ir Sirijoje, dalyvė. Po Antrojo pasaulinio karo parašyta šalies Konstitucija draudžia Japonijos karinių pajėgų naudojimą, išskyrus šalies gynybą.

Tačiau Tokijus yra JAV sąjungininkas. Japonijos pareigūnai siūlo savo pagalbą neramumų kamuojamiems regionams, tačiau paprastai reikalauja, kad jų teikiami pinigai būtų skirti pabėgėlių pagalbai, o ne ISIS teroristų žudymui.