Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė „Antiteroristinės operacijos“ pajėgų atstovai spaudai.

Mariupolio Olimpijskaja gatvėje esantys namai apgriauti.

Vietos gyventojų teigimu, sviediniai pataikė į šalia Kijevskij turgaus esančią teritoriją, o dėl sprogusių sviedinių dega automobiliai, išdaužti namų stiklai, apgriauta parduotuvė „Detskij mir“.

Vostočnyj mikrorajone nutrauktas vandens ir elektros tiekimas. Gyventojai masiškai išvyksta iš apšaudyto rajono. Medikai praneša, kad yra sužeistųjų.

„Dar vienas ciniškas taikaus ukrainiečių miesto apšaudymas aiškiai liudija apie tikruosius Rusijos samdinių Ukrainoje tikslus – sėti mirtį, baimę, griauti ir naikinti infrastruktūrą.

Separatistams visiškai nereikia taikos, jie tiksliai vykdo Kremliaus užduotis, skirtas eskaluoti situaciją Donbase ir trukdyti sėkmingam Ukrainos vystymuisi“, - teigiama „Antiteroristinės operacijos“ pranešime.

Pirminiais duomenimis 10 žmonių žuvo per rytinį Mariupolio apšaudymą, pranešė Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos Donecko srities valdybos viršininkas Večeslavas Abroskinas.

Pasak jo, į apšaudymo zoną pateko trijų gatvių – Kijevo, Olimpinės ir Gegužės 1-osios – rajonas. „Žuvo 10 žmonių. Informacija tikslinama“, – nurodė V.Abroskinas.

„TSN“ korespondentas, esantis įvykio vietoje, praneša, kad mažiausiai 50 civilių gyventojų sužeisti per šaudymus Mariupolyje.

Atsakomybę dėl šio apšaudymo jis priskyrė pajėgoms, kurios priešinasi Ukrainos kariuomenei.

Ypatingosios paskirties pulko „Azov“ paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“ taip pat pranešama, kad Mariupolyje žuvo 10 žmonių.

„Šiuo metu patvirtinta daugiau kaip 10 civilių žūtis. Tarp jų yra viena šeima: tėvas, mama ir vaikas... Informaciją apie sužeistuosius tiksliname“, – sakoma pranešime.

Mariupolio milicijos spaudos tarnyba nurodo, kad per apšaudymą iš artilerijos pabūklų daugiausia sužeistųjų buvo Kijevo gatvėje. Sviediniai krito į parduotuves ir turgavietes. Daugelis žmonių tuo metu buvo gatvėje.

Ukrainos pareigūnai tvirtina, kad šaudyta iš sistemų „Grad“. Mariupolio miesto taryba, remdamasi specialiosios operacijos Ukrainos rytuose štabo duomenimis, praneša, kad į mikrorajoną „Vostočnyj“ buvo apšaudytas iš „Grad“ sistemų iš Sachankos ir Zaičenkos gyvenviečių pusės.

Tuo tarpu apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos (DLR) Gynybos ministerija neigia Ukrainos valdžios pranešimus apie separatistų šaudymą Mariupolio gyvenamųjų rajonų link.

„Tai atvira dezinformacija ir melas. Šauktinių pajėgos ugnies į Mariupolio pusę neatidengė, tuo labiau į gyvenamuosius kvartalus“, – sakė DLR Gynybos ministerija.

Anot jos, šauktinių pajėgos palaiko už 40 kilometrų nuo Mariupolio esančio Novoazovsko gynybą ir į nieką nešaudė.

„Mariupolio gyvenamųjų rajonų apšaudymas – Ukrainos jėgos struktūrų provokacija. DLR iš artilerijos į tą pusę visai nešaudė“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ DLR Gynybos ministerijoje.

Naikinimo zonoje – gyvenamieji kvartalai

Ukrainos rytuose nuo penktadienio 18 val. iki šeštadienio ryto 6 val. užfiksuoti 27 šaudymai į Ukrainos karinius objektus ir civilių gyvenvietes; šaudyta iš salvinės ugnies įrenginių, tankų minosvaidžių, granatsvaidžių, artilerijos, pranešė antiterorisitinės operacijos (ATO) štabe.

Visuomeninė organizacija „Mariupolio“ gynyba taip pat pranešė apie rytinių miesto pakraščių apšaudymą.

„Tiesioginio užėmimo ar puolimo į miestą grėsmės nėra“, – pažymima pranešime ir nurodoma, kad šaudė separatistai.

Ypatingosios paskirties pulko „Azov“ paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“ irgi pranešama: „9.34. Apšaudytas Mariupolis. Šaudyta iš sistemos „Grad“ (galbūt „Uragan“). Į naikinimo zoną pateko gyvenamieji kvartalai, privatus sektorius ir turgus... Daug sužeistų“.

ATO štabo pranešime „Facebook“ paskyroje minima net keliolika gyvenamųjų vietovių, kurios buvo apšaudytos iš minosvaidžių ir artilerijos pabūklų.

Reaktyvinės sistemos „Grad“ separatistai keturis kartus šaudė į Sčastjės gyvenvietę, taip pat kliuvo ir kelioms gyvenvietėms.

Virš kai kurių rajonų skraidė separatistų bepiločiai aparatai.

Iš rajono netoli Donecko oro uosto evakuoti 93-iosios atskirosios mechanizuotos brigados (OMBR) sužeistieji.

„Užbaigta šauniosios 93-osios OMBR sužeistųjų evakavimas iš mūšio lauko Donecko oro uosto rajone. Šeši kariai pristatyti į ligoninę“, – pranešė Belaisvių išlaisvinimo centro bendradarbis Vosylis Budykas.

ES sako Maskvai „prisiimti atsakomybę“ dėl karo Ukrainoje

Federica Mogherini
Europos Sąjunga (ES) penktadienį paragino Maskvą „prisiimti savo atsakomybę“ separatiniam karui Ukrainoje užbaigti.

„Laikas baigiasi Rytų Ukrainoje, kur kovų eskalavimas atnešė pernelyg daug civilių, kaip ir karinių, aukų“, – sakoma ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini pareiškime.

F.Mogherini sakė, kad aštuonių civilių gyventojų žūtis per autobuso apšaudymą separatistų kontroliuojamame Donecke rodo, kaip svarbu skubiai stabdyti smurtą.

Kelios valandos prieš jos pareiškimą prorusiški separatistai paskelbė, kad, užėmę Donecko sugriautą tarptautinį oro uostą, rengs platesnio masto puolimą didesnei teritorijai užimti.

„Atsakingieji už pastarojo meto eskalaciją, dabar privalo pademonstruoti, kad rimtai vertina savo įsipareigojimą dėl politinio sureguliavimo“, – sakė F.Mogherini, kuri paragino atitraukti nuo fronto linijų sunkiąją ginkluotę.

„Ypač raginame Rusiją visiškai prisiimti savo atsakomybę. Vieši pareiškimai, iškreipiantys realybę įvykių vietoje, kurstantys neapykantą ir tolesnį smurtą, nenuves prie labai reikalingo deeskalavimo“, – sakė ji.

Rusija neigia ginkluojanti separatistus Rytų Ukrainoje ar padedanti jiems kovoti. Ukraina ir Vakarų vyriausybės sako, kad Maskva teikia separatistams tiesioginę karinę pagalbą. Šį kaltinimą paremia tai, jog ne kartą buvo pastebėta moderni rusiška karinė technika, dažniausiai – nepažymėta.

F.Mogherini paragino įgyvendinti rugsėjį Minske pasirašytą susitarimą, kuriame numatomas sunkiosios ginkluotės atitraukimas ir paliaubos.

Ji taip pat piktinosi sužeistų ukrainiečių belaisvių demonstravimu Donecke, kaip humanitarinės teisės pažeidimu.

Tačiau ji neužsiminė apie dabartinių ES sankcijų Rusijai ateitį. Sankcijos buvo įvestos dėl Maskvos politikos Rytų Ukrainoje ir anksčiau įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

ESBO pirmininkas sunerimęs dėl padėties Ukrainoje

ESBO pirmininkas, Serbijos užsienio reikalų ministras Ivica Dacičius išreiškė susirūpinimą dėl smurto eskalacijos Rytų Ukrainoje, praneša „Interfax“.

„Esu itin sunerimęs dėl konflikto eskalavimo Rytų Ukrainoje, ypač dėl sunkiosios ginkluotės naudojimo, įskaitant nevaldomas „Grad“ raketas. Visos pusės privalo gerbti paliaubas ir nedelsiant sustabdyti sinkiosios ginkluotės naudojimą civilių teritorijose“, – pareiškime nurodė I. Dacičius.

„Skubus pasirašiusių Minsko sutartis pusių susitikimas privalo būti surengtas, o kiekviena pusė jame privalo pažadėti gerbti ir įgyvendinti tuose dokumentuose išdėstytas sąlygas“, – pridūrė ESBO pirmininkas.

JAV pasmerkė Mariupolyje vykdomas separatistų atakas

Šeštadienį Ukrainos mieste Mariupolyje vykdyti apšaudymai raketomis iš viso nusinešė 30-ties asmenų gyvybes ir sulaukė aršios kritikos iš viso pasaulio.

Smurto eskalavimą smerkia JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry bei kiti pasaulio lyderiai, taip pat nurodoma, kad atakas įvykdė Rusijos remiami separatistai. Apie tai praneša portalas „FOX News".

„Prisidedu prie kolegų iš Europos ir griežčiausiai smerkiu siaubingą Rusijos remiamų separatistų vykdytą civilių kaimynų puolimą", - kalba J. Kerry.

Pareigūnas taip pat siūlo imtis griežtesnių tarptautinių sankcijų Rusijai, jeigu Maskva ir toliau ginklais ir finansiškai rems prieš Ukrainos vyriausybę nusiteikusius kovotojus bei taip pažeidinės pernai pasiekto taikos susitarimo sąlygas.

„Kreipiamės į Rusiją ir raginame baigti tiekti paramą separatistams nedelsiant, uždaryti pasienio zonoje susisiekimą su Ukraina ir atšaukti visą ginkluotę, kovotojus bei šių finansinę paramą. Kitaip JAV bei kitų valstybių tarptautinis spaudimas Rusijai ir jos įgaliotiniams tik didės", - sakė pareigūnas.