Netoli nuo įvykio vietos gyvenanti moteris interviu ru.DELFI.lt papasakojo, kad dar neseniai viskas buvo aprimę, o dabar mieste ir vėl aidi šūviai.

Sausio 22 d. Donecke apšaudyta viešojo transporto stotelė.

Patikslintais Donecko prokuratūros duomenimis, žuvo mažiausiai septyni asmenys. Sviedinys pataikė į šalia stotelės esančios parduotuvės stogą.

Julijos teigimu, rajonas ir stotelė, kur įvyko sprogimas, yra netoli nuo centro – iki jo penkios stotelės. Moters teigimu, tai labai judrus rajonas.

„Antrą dieną iš eilės tuo pačiu metu girdime sprogimus. Šiandien (ketvirtadienį – DELFI) sprogimai aidėjo 8.30 val., vienas sviedinys nukrito šalia troleibusų stotelės. Daug sužeistųjų, žuvo 13 žmonių. Čia pataikė pirmą kartą per tiek karo mėnesių“, – pasakojo sukrėtimą dėl šio įvykio patyrusi Julija.

Jos teigimu, išbyrėjo visi šalia stovinčio namo langai.

„Žmonės, žinoma, patyrė šoką, tačiau gyvena toliau. Šiandien po apšaudymo jau šiek tiek atnaujintas judėjimas“, – pasakojimą tęsė Donecko gyventoja.

Julija teigia, kad gyventi mieste baisu, tačiau išvykti – sudėtinga, nes reikia leidimų. Be to, garbaus amžiaus moters tėvai nenori išvykti, o vyras gavo šaukimą į Ukrainos kariuomenę.

„Oro uosto seniai nebėra, bankomatai neveikia jau apie du mėnesius. Už prekes atsiskaityti banko kortele neįmanoma. Norint išsigryninti pinigų, tenka vykti į kitus Ukrainos kontroliuojamus miestus, tačiau šiuo metu mūsų neišleidžia“, – vargais dalijosi moteris.

„Pildau žmonėms telefono sąskaitas internetu, o jie su manimi atsiskaito grynaisiais. Taip ir apsirūpinu. Baisu eiti į gatvę – juk atsinaujino apšaudymai, šaudo dešimtis kartų dažniau nei anksčiau, net centre šaudo. Prieš kurį laiką buvo nurimę, o dabar vėl prasidėjo miesto apšaudymai“, – sakė ji.

Julijos teigimu, parduotuvėse yra produktų ir prekių. „Jei nebombarduotų, galima būtų gyventi, viskas veikė, net kino teatrai“, – pasakojo ji.

Mieste su „Donecko liaudies respublikos“ palaiminimu pasklido šio nutikimo versija: kalbama, kad jau sulaikyta su šiuo incidentu susijusi diversantų grupuotė.

„Jau įrodyta, kad mūsų mieste veikia diversinės grupuotės po 3–6 transporto priemones, maskuojasi kaip šiukšliavežiai“, – patikino Donecko gyventoja Julija.

Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad sausio 22 d. apie 8.30 val. ryto separatistai apšaudė troleibuso stotelę Donecko Lenino rajone.

„Keleivinio transporto apšaudymas buvo vykdomas iš tos pusės, kur nėra kovinių susirėmimų. Vieta, iš kurios buvo apšaudytas troleibusas, nuo Antiteroristinės operacijos pajėgų nutolusi 15 kilometrų. Iki šios dienos jokių pažeidimų šiame rajone užfiksuota nebuvo“, – teigiama Ukrainos gynybos ministerijos pranešime.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) specialiosios misijos ataskaitoje teigiama, kad troleibuso stotelė Donecke tikriausiai buvo apšaudyta iš minosvaidžio ar artilerijos ginklo.

„Misija apžiūrėjo abu įdubimus ir nustatė, kad šiuos įdubimus palikę sviediniai buvo paleisti iš Šiaurės vakarų pusės“, – teigiama ataskaitoje.

ESBO ataskaitoje taip pat rašoma, kad sausio 22 d. rytą separatistų kontroliuojamame Donecke įvykdytas apšaudymas iš minosvaidžių, per kurį žuvo nuo 8 iki 15 taikių gyventojų, – „tai akivaizdus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas, reikalaujantis neatidėliotino ir objektyvaus ištyrimo“.

Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) patiekiamais duomenimis, nuo 2014 m. birželio pradžios dėl konflikto Rytų Ukrainoje savo namus palikti teko 58 tūkst. gyventojų.