Šią informaciją pateikė Ukrainos prezidento Petro Porošenkos patarėjas ir gynybos ministro padėjėjas Jurijus Biriukovas.

Jo teigimu, nebuvo prasmės išlaikyti terminalų kontroliavimą, rašo pravda.com.ua.

„Naujajame terminale, pavyzdžiui, nebėra ką kontroliuoti. Viduje nebėra nė vienos tvirtos sienos. Skeveldros suvarpė terminalą kiaurai“, - patikino J. Biriukovas.

„Mūsiškiai laikosi Peskuose ir į Šiaurę nuo juostos – Opytnij ir Vodianoj gyvenvietėse“, - pridūrė jis.

J. Biriukovas taip pat atskleidė sausio 18 dieną šalia Donecko oro uosto pradėtos operacijos detales. Žinoma, kad šios operacijos tikslas – „patraukti“ separatistus iš oro uosto.

J. Biriukovo teigimu, sausio 18 d. prasidėjus operacijai pavyko įžengti į Vesiolos gyvenvietę.

„Jie atėjo iki metro, netgi pasiekė senąjį terminalą, tačiau ten neišsilaikė“, - pasakojo jis.

„Popieriuje buvo gražus operacijos planas, tačiau problema ta, kad jis sudaromas ne ten, iš kur matosi, kad šarvuočiai nepravažiuoja, mechanikai atsisako važiuoti“, - patikino J. Biriukovas.

Vienas iš „kiborgų“ papasakojo, kad operacijai sutrukdė Ukrainos karių radijo ryšį perėmę ir visus pokalbius pasiklausę separatistai.

„Prieš keletą dienų separatistai terminale rado radijo stotelę, kurią vienas iš karių tiesiog pametė kovos metu. Pastarąsias tris paras jie mūsų klausėsi“, - pasakojo jis.

„Galima buvo perjungti, tai mes ir padarėme, kai tik sužinojome apie tai. Vis dėlto perjungti galima tik tas radijo stoteles jas perkraunant. Tų, kurios vis dar veikė terminale, perkrauti nebuvo įmanoma, nes tai galima padaryti tik prisėdus prie kompiuterio“, - patikino kalbintas Ukrainos karys.

„Kai jie paėmė 81-osios brigados vadą, kuris važiavo sužeistųjų, kartu su kitais belaisviais, jie klausėsi pokalbių, ruošėsi, laukė“, - sakė jis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo spaudos centro vadovo pareigas einantis Vladislavas Selezniovas pranešė, kad Antiteroristinės operacijos pajėgos kontroliuoja keletą Donecko oro uosto teritorijoje esančių objektų.

„Šiuo metu kovos tęsiasi. Žinoma, kad žuvo šeši „kiborgai“, tačiau manau, kad šis skaičius didės“, - informavo V. Selezniovas.

„Antiteroristinės operacijos pajėgos yra už pakilimo tako ir keliuose objektuose Donecko oro uosto teritorijoje. Ten jie dar vykdo pasipriešinimą, jiems suteikiamas pastiprinimas“, - pridūrė jis.

Mūšiai Ukrainos rytuose pareikalavo mažiausiai 34 karių ir civilių gyvybių

Mažiausiai 34 Ukrainos vyriausybės pajėgų kariai ir civiliai žuvo ketvirtadienį per vienus iš smarkiausių susirėmimų jau devynis mėnesius vykstančiame kare su prorusiškais separatistais, pranešė Kijevo ir sukilėlių pareigūnai.

Į šį aukų skaičių buvo įtraukti 13 žmonių, žuvę per artilerijos arba raketų smūgį vienoje troleibusų stotelėje pagrindinėje separatistų tvirtovėje Donecke, taip pat 10 karių, kurie, kaip nurodė Kijevas, žuvo per susirėmimus Ryrų Ukrainoje nuo trečiadienio popietės.

Separatistų kovotojų vadas Eduardas Basurinas nurodė, kad dar 10 civilių žmonių žuvo rytiniame Horlivkos mieste. Tuo tarpu Luhansko srities separatistų lyderis pranešė, kad čia žuvo viena moteris.

Ukrainos kariai atsitraukė iš pagrindinės Donecko oro uosto dalies, patvirtino vyriausybė

Ukrainos kariškiai ketvirtadienį pranešė, kad dėl kelias dienas trukusių įnirtingų prorusiškų separatistų atakų vyriausybės kariai buvo priversti atsitraukti iš pagrindinio pastato nuniokotame Donecko oro uoste, tapusiame jau devynis mėnesius vykstančio karo simboliu.

Kijeve gynybos pareigūnai sakė, kad kautynės aplink griuvėsiais virtusį Donecko tarptautinį oro uostą tęsiasi, nors per pastarąją parą žuvo šeši vyriausybės pajėgų kariai, o dar 16 buvo sučiupti separatistų.

Ukraina nurodė, kad per pastarąją parą šalies rytuose vykusiose kautynėse žuvo iš viso 10 karių, o 16 buvo sužeisti. Trečiadienį tapo viena iš kruviniausių dienų po rugsėjį pasirašytos paliaubų sutarties, kuri buvo dažnai pažeidinėjama.

„Vakar vakare priėmėme sprendimą pasitraukti iš naujojo terminalo“, – sakė kariuomenės atstovas Vladyslavas Selezniovas, turėdamas omenyje pagrindinį oro uosto pastatą, gintą Kijevo vyriausybės pajėgų nuo gegužės pabaigos.

Pranešimą apie šį atsitraukimą Kijevas paskelbė praėjus kelioms minutėms po to, kai bent 13 žmonių žuvo pietiniame Donecko miesto rajone, kai į vieną troleibusų stotelę pataikė raketa arba artilerijos sviedinys.

Donecke, kuris yra pagrindinė sukilėlių tvirtovė, pastarosiomis savaitėmis smarkiai suintensyvėjo atakos, žlugdančios tarptautines pastangas nutraukti kraujo liejimą, nusinešusį jau per 4,8 tūkst. žmonių gyvybių.

Sergejaus Prokofjevo tarptautinio oro uosto modernizacijai buvo išleista beveik 1 mlrd. JAV dolerių, ruošiantis 2012 metų Europos futbolo čempionatui.

Sukilėliai jį pirmąkart atakavo praėjus kelioms dienoms po to, kai Ukrainos prezidentu buvo išrinktas Petro Porošenka, provakarietiškų pažiūrų verslo magnatas, žadėjęs sustiprinti šalies ryšius su Europa ir Jungtinėmis Valstijomis.

Donecko oro uostą ginančius karius Ukrainos žiniasklaida praminė „kiborgais“ dėl jų gebėjimo atlaikyti nesiliaujančius gerai ginkluotų separatistų puolimus, gaunant tik ribotą logistikos palaikymą iš Kijevo.

O.Porošenkos vyriausiasis saugumo patarėjas sakė, kad Kijevas dar nepasiruošęs atiduoti oro uosto sukilėliams, nors Rusija darė diplomatinį spaudimą, kad tai būtų padaryta. Pagal rugsėjį Minske pasirašytus susitarimus tas oro uostas turėjo likti neutralus.

Donecko oro uostas buvo ir lieka fronto linijos dalimi, – patarėjas Jurijus Biriukovas rašė socialiniame tinkle „Facebook“. – Mes negalėjome perimti kontrolės naujojo terminalo griuvėsiuose per pastarąsias šešias dienas. Lūžio momentas buvo pasiektas užvakar.“