„Darbotvarkėje bus dvišalių ir geopolitinių klausimų ... įskaitant Vidurio Europos energetinį saugumą, nes tai vienas svarbiausių klausimų šiam regionui“, – Vengrijos visuomeniniam radijui sakė užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Ukraina taip pat bus darbotvarkėje, nes Vengrija suinteresuota turėti stiprią ir stabilią kaimynę ir kad konfliktas būtų greitai išspręstas derybomis, visoms šalims laikantis Minsko susitarimų (dėl paliaubų)“, - pridūrė jis.

Kremlius patvirtino, kad numatytas V.Putino „darbo vizitas“ Vengrijoje. Tai bus pirmasis Rusijos prezidento apsilankymas šioje Vidurio Europos šalyje nuo 2006 metų.

V.Putinas lankysis Budapešte praėjus dviem savaitėms po Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizito Vengrijoje vasario 2 dieną.

Kaip nemažai kitų buvusių komunistinių Vidurio ir Rytų Europos šalių, Vengrija nuo Ukrainos krizės pradžios stengėsi išlaikyti gerus santykius su Maskva, bet tuo pačiu nesusipriešinti su kitomis Europos Sąjungos (ES) narėmis, besilaikančiomis griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu.

Pernai Budapeštas ir Maskva pasirašė 12,5 mlrd. eurų vertės sutartį dėl dviejų naujų reaktorių statybos Pakšo atominėje elektrinėje ir to projekto finansavimo.

V.Orbanas, kuris, kaip ir V.Putinas, kritikų kaltinamas autoritarizmu, palaikė ES sankcijas Rusijai, bet taip pat išsakė susirūpinimą dėl šio žingsnio ekonominių pasekmių. Pernai jis pareiškė, kad Bendrija, dėl konflikto Ukrainoje įvesdama prekybos sankcijas Rusijai, „šovė sau į koją“.

Anksčiau šį mėnesį keli tūkstančiai vengrų protestavo Budapešte prieš V.Orbano ryšius su Kremliumi. Rusijos lyderio vizito išvakarėse aktyvistai planuoja surengti dar vieną demonstraciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)