„Foreign Policy“ rašo apie į atsargą išėjusį Švedijos jūrų pajėgų karį, kuris tą dieną šalia Stokholmo krantų galimai pastebėjo užsienio valstybės povandeninį laivą.

Tai įvyko praėjus savaitei po to, kai Švedijos karinės jūrų pajėgos nutraukė kito povandeninio laivo, kuris, daugelio manymu, taip pat priklausė rusams, paiešką.

Laivo mechaniku nedideliame Stokholmo archipelago uoste dirbantis Robinas Klametas interviu švedų laikraščiui „Dagens Nyheter“ kalbėjo, kad jūroje jam vos per plauką pavyko išvengti susidūrimo su 20 metrų ilgio povandeniniu laivu.

„Klametas buvo tik ką suremontavęs savo valties variklį ir išplaukė jo išmėginti į jūrą, tačiau pastebėjo povandeninį laivą. Neaišku, kokiu atstumu jis buvo nuo povandeninio laivo, tačiau, jo paties teigimu, jei nebūtų išjungęs valties variklio, jis nebūtų išvengęs susidūrimo. Virš vandens jis pamatė iškilusio povandeninio laivo bokšto dalį. Laivo priekis skrodė vandenį, jis judėjo apie trijų mazgų (5,5 kilometrų per valandą) greičiu“, - rašo „Foreign Policy“.

R. Klametas paliudijo matęs povandeninį laivą spalio 31 d., trimis valandomis anksčiau nei į atsargą išėjęs Švedijos karinio laivyno karininkas Svenas Olofas Kvimanas.

Švedijos karinės pajėgos pranešė, kad šių dviejų liudininkų parodymai skamba įtikinamai.

„Foreign Policy“ straipsnyje teigiama, kad ši istorija „patvirtino įtarimus, kad Rusijos povandeniniai laivai gali judėti šalia Stokholmo archipelago kaip tik užsimano“.