Antradienio prašymas yra procedūrinis žingsnis ir nereiškia, kad R.Polanskis būtinai bus išduotas ryšium su 1977 metais įvykdytu lytiniu nusikaltimu.

Pirmiausia dėl ekstradicijos spręs teismas, o tada, jei jis rekomenduos išduoti režisierių, bylą perims teisingumo ministras.

Daugelis Lenkijos lyderių griežtai nepritaria 81 metų režisieriaus išdavimui Jungtinėms Valstijoms. Pats R.Polanskis neseniai sakė, jog viliasi, kad Lenkija jo neišduos.

Remdamiesi atitinkamu JAV prašymu, prokurorai jį praėjusią savaitę apklausė Krokuvoje. Jis Lenkijoje rengia naują filmą.

Jungtinės Valstijos ekstradicijos prašymą pateikė anksčiau šį mėnesį.

„Pianisto“ (The Pianist), „Kinų kvartalo“ (Chinatown) ir „Rozmari kūdikio“ (Rosemary's Baby) režisierius yra kaltinamas Samanthos Geimer, kuriai tuomet buvo 13 metų, išžaginimu po fotosesijos Los Andžele 1977-aisiais. R.Polanskiui tuo metu buvo 43-eji.

Jis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl neteisėto sekso su nepilnamete – išžaginimo kaip įstatymo nustatyto nusikaltimo – ir išvengė teismo proceso, bet tada, baimindamasis sunkios bausmės, pabėgo iš šalies.