Vaizdo įrašas, kurį padarė IS grupuotės „al Furqan“ žiniasklaidos atšaka, buvo paviešintas kovotojų tinklalapiuose. Įraše kalbantis vyras primena britų islamistą, susijusį su kitomis IS įvykdytomis egzekucijomis.

Vaizdo medžiagoje pasirodo du oranžinius kostiumus vilkintys asmenys, kuriuos islamistas įvardija kaip Kenji Goto Jogo ir Haruną Yukawą. Japonijos užsienio reikalų ministerijos antiteroristinis padalinys matė vaizdo įrašą, ir šiuo metu tyrėjai jį vertina.

Britišku akcentu kalbantis kovotojas nurodo, kad į japonus buvo nusitaikyta dėl šios šalies teikiamos paramos Vakarų kariniams veiksmams, nukreiptiems prieš IS.

„Jūs išdidžiai paaukojote 100 mln. dolerių mūsų moterų ir vaikų žudymui, musulmonų namų griovimui“, – tvirtino kovotojas.

Britų akcentą turintis džihadistas anksčiau taip pat pasirodė vaizdo įrašuose, kuriuose buvo atliktos egzekucijos amerikiečių įkaitams Jamesui Foley ir Stevenui Sotloffui bei britų belaisviams Davidui Hainesui ir Alanui Henningui.

Tokijas nemokės džihadistams išpirkos

Japonijos vyriausybė antradienį pareiškė nenuolaidžiausianti „terorizmui“, kai džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pagrasino nužudyti du įkaitus japonus, jeigu nebus sumokėta 200 mln. JAV dolerių (172 mln. eurų) išpirka.

„Mūsų šalies pozicija – prisidėti prie kovos su terorizmu jam nenuolaidžiaujant – lieka nepakitusi“, – per spaudos konferenciją Tokijuje sakė vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga).

Antradienį džihadistų tinklalapiuose paskelbtame vaizdo įraše IS pagrasino nužudyti du pagrobtus Japonijos piliečius, jeigu Tokijas per 72 valandas nesumokės 200 mln. JAV dolerių išpirkos.

Tame įraše juodai apsirengęs kovotojas, stovintis tarp dviejų įkaitų, vilkinčių oranžinius kombinezonus, anglų kalba sako: „Dabar turite 72 valandas, per kurias galite spausti savo vyriausybę priimti protingą sprendimą ir sumokėti 200 mln. dolerių, kad išgelbėtų savo piliečių gyvybes“.

Japonijos užsienio reikalų ministerijos Terorizmo prevencijos departamentas nurodė, kad vyriausybė dar tiria šio vaizdo įrašo autentiškumą.

IS džihadistai nuo rugpjūčio nužudė tris įkaitais laikytus amerikiečius bei du britus ir paskelbė šiurpius jų egzekucijų vaizdo įrašus.

Japonijos premjeras reikalauja nedelsiant paleisti įkaitus

Japonijos premjeras Shinzo Abe antradienį pareikalavo, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) nedelsiant paleistų du Japonijos piliečius, kai kovotojai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame grasina nužudyti tuos įkaitus.

„Griežtai reikalauju, kad jiems nebūtų pakenkta ir kad jie būtų nedelsiant paleisti, – Jeruzalėje viešintis Japonijos lyderis sakė per spaudos konferenciją. – Esu nepaprastai pasipiktinęs dėl tokio poelgio.“

Sh.Abe pažadėjo nenuolaidžiauti „terorizmui“.

„Tarptautinė bendruomenė nenuolaidžiaus terorizmui, ir turime pasirūpinti, kad dirbtume kartu“, – premjeras pabrėžė baigdamas kelionę po Artimuosius Rytus ir ruošdamasis išskristi į Japoniją.

Sh.Abe, kurio spaudos konferencija prasidėjo valanda vėliau negu planuota, pažymėjo, kad pagalba bus skirta, kaip buvo pažadėta.

„Ši pozicija niekaip nesikeis“, – aiškino jis, pabrėždamas, kad bus siekiama suteikti pagalbą per konfliktus Irake ir Sirijoje perkeltiems ir be namų likusiems žmonėms.

Sh.Abe dar planuoja nuvažiuoti iš Jeruzalės į Vakarų Kranto miestą Ramalą aplankyti palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso prieš anksčiau baigdamas šią kelionę ir išskrisdamas namo.