Kalbėdamasis su žurnalistais grįždamas po vizito Filipinuose, pontifikas sakė, kad kartą paklausė vienos septynių vaikų motinos, besilaukiančios aštuntos atžalos, ar ji „norinti palikti septynis mažus našlaičius“.

„Ji pareiškė: „Aš pasitikiu Dievu.“ Tačiau Dievas suteikė mums priemonių būti atsakingais, – pažymėjo Pranciškus. – Kai kurie galvoja – atleiskit už išsireiškimą – kad būdami geri katalikai jie turi elgtis kaip triušiai.“

Popiežius aiškino, kad naujos gyvybės pradėjimas yra „santuokos sakramento dalis“, o kalbėdamas Maniloje tvirtai gynė 1968 metais savo pirmtako Pauliaus VI paskelbtą draudimą katalikams naudoti dirbtinės kontracepcijos priemones.

Vadovaudamiesi Bažnyčios mokymu žmonės neturi manyti, kad „krikščionys turėtų gimdyti vaikus vieną po kito“, sakė Šventasis Tėvas.

Šiuo komentarus jis išsakė baigęs viešnagę Filipinuose – katalikybės tvirtovėje Azijoje. Toje šalyje praeitais metais buvo priimtas šeimos planavimo įstatymas po 15 metų trukusių debatų su Bažnyčia, siekusia užkirsti kelią valstybės remiamai kontracepcijos programai.

Naujasis teisės aktas leidžia vyriausybei pradėti nemokamai dalyti kontracepcijos priemones milijonams neturtingų filipiniečių.

Popiežius sakė, kad jo pirmtakas numatė, jog valstybės dės vis didesnes pastangas riboti gimstamumą.

Pasak Pranciškaus, „Paulius VI buvo susirūpinęs dėl neomaltusizmo (patariančio riboti vaikų skaičių neturtingose šeimose) stiprėjimo“ ir „pastangų kontroliuoti žmoniją ... Jis buvo pranašas“.

„Esminis Bažnyčios mokymas yra atsakinga tėvystė. Ir kaip mes tai pasiekiame? – Dialogu. Bažnyčioje esama (pasiruošimo) santuokai grupių, ekspertų ir ganytojų“, – aiškino popiežius.