Apie tai praneša „Unian“ ir „Ukraine today“.

Susirinkę žmonės meldėsi už taiką Ukrainos Rytuose ir pagerbė žuvusiuosius sostinės nepriklausomybės aikštėje, kuri po Maidano įvykių tapo Ukrainos laisvės simboliu. Pagerbiant žuvusiuosius buvo išvardintos visų jų pavardės, o Ukrainos Stačiatikių bažnyčios patriarchas laikė mišias.

Minėjime dalyvauja prezidentas Petro Porošenka, premjeras Arsenijus Jaceniukas, Kijevo meras Vitalijus Kličko ir jo brolis Vladimiras, taip pat Europos Sąjungos ambasadorius Ukrainoje Janas Tombinsky, Prancūzijos ambasadorius Ukrainoje ir kiti užsienio šalių diplomatai.

Pagerbiant aukas uždegtos žvakės.

P. Porošenka: mes atsikovosime Donbasą

Ukrainos prezidentas P. Porošenka sekmadienį pažadėjo, kad rytinis Donbaso regionas bus atsikovotas, praneša agentūra „Sputnik".

Solidarumo eitynės Ukrainoje
„Mes nė per colį neatsitrauksime iš Ukrainos žemės. Mes atsikovosime Donbasą", - pareiškė jis Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, kur buvo pagerbtos mirtinos atakos Donecko srityje aukos - čia antradienį apšaudžius autobusą žuvo 12 civilių. Donbasas vėl bus ukrainiečių, pažymėjo prezidentas, pridurdamas, kad „mūsų vienybė yra labai svarbi pergalei."

12 žmonių žuvo artilerijos sviediniui antradienį pataikius į keleivinį autobusą Ukrainos vyriausybės kontrolės punkte Rytų Ukrainoje. Incidentas įvyko netoli Volnovakos miestelio, pramoninio miesto Donecko srityje, kurioje jau devynis mėnesius tęsiasi kruvinas konfliktas tarp vyriausybės pajėgų ir separatistų.

Pasaulio sveikatos organizacija suskaičiavo, kad konflikto tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų metu žuvo daugiau kaip 4800 žmonių.

Maskvoje – Ukrainą palaikantis protestas

Maskvoje solidorizuodamiesi su Ukrainoje vykstančiu minėjimu civilių aukoms pagerbti prie Ukrainos ambasados susirinko kelios dešimtys žmonių, kad pasakytų „Mes -Volnovacha“.

Kaip praneša „Unian“ korespondentas, akcijos veiksmai nėra suderinti su Rusijos valdžios institucijomis, todėl žmonės atėjo be plakatų. Daugelis atnešė gėlių ir degančių žvakių bei žibalinių lempų, kad pagerbtų kritusius nuo prorusiškų separatistų Donbaso regione.

Susirinkusieji ant ambasados tvoros pririšo mėlynas ir geltonas juosteles, įėjimą į ambasados pastatą saugo policijos pareigūnai. Kai kurie protestuotojai skaito Taraso Ševčenkos eilėraščius.
Anksčiau Ukrainos spauda skelbė, kad kai kurių šalių miestų merai taip pat išreiškė paramą ir palaikymą Ukrainai. Vienas iš jų – Valerijus Nadeždinas pareiškė, kad Kremlius taiko dvigubus standartus, kuomet teigia, kad Rusijos Kaukazo regione – banditai ir teroristai, o Rytų Ukrainoje – kovotojai.

„Tai yra melas, kurį mato visas pasaulis. Mes atėjome čia, nes gedime visų, kurie žuvo šiame kare ir mes norime, kad jis baigtųsi, mes neremiame vienos ar kitos pusės“ ,– sakė jis.

V. Nadeždinas teigė, kad buvo pritrenktas įvykių Volnovachoje.

„Mes matome V. Putino melus, kuriuos transliuoja televizija...Nusikaltimas buvo įvykdytas teroristų ir sukilėlių ir tai nėra vienintelis jų nusikaltimas, jie yra atsakingi už tragedijas, kurios vyksta Donecko regione“,– sakė V. Nadeždinas.

V. Nadeždinas teigė, kad daugelis žmonių Rusijoje nepritaria V. Putino vykdomai politikai Ukrainoje.
„Mes žinome, kad Rusijos vyriausybė ir asmeniškai V. Putinas yra atsakingas už visą chaosą ir pasiaukojimą, kuris vyksta Ukrainoje.“

Viena iš akcijoje dalyvavusių moterų teigė, kad akcijoje susirinko pakankamas skaičius žmonių: „Aš esu Rusijos pilietė ir atėjau prie Ukrainos ambasados, ambasados, mano tėvynės ambasados. Man asmeniškai labai skaudu dėl to, kas vyksta Ukrainoje. To neįmanoma ignoruoti, čia atėjo tie, kurie galėjo. Maskvoje, esant tokioms aplinkybėms, tai pakankamai daug žmonių“ , – sakė akcijoje dalyvaujanti Alla.

Šalia ambasados susirinko ir Rusijos vyriausybę palaikantys protesto dalyviai. Jie turėjo juodai-oranžines juosteles kitaip vadinamas „Kolorado vabalo“ juostelėmis. Mitingo dalyviai aiškiai išreiškė palaikymą V. Putinui ir jo veiksmams Ukrainoje. Rusijos vyriausybės šalininkai skandavo „Maidanas nepavyks“ ir „išdavikai“.

Policija sustiprino apsaugą šalia Ukrainos ambasados pastato, teritoriją saugo keturi policijos autobusai, kurie per garsiakalbius pranešė, kad visi susirinkusieji privalo stovėti šaligatvyje, jeigu protestas persikels į važiuojamąją kelio dalį, žmonės bus areštuoti už „nepaklusnumą“. Taip pat susirinkusius akcijos dalyvius policija ragina išsiskirstyti ir eiti į metro.