Negana to, laukinės antys, dryžgalvės kryklės ir laukiai, laimingai išvengę bombardavimų ir priešlėktuvinių pabūklų ugnies Afganistane, po kelionės negali pailsėti Indijos ir Pakistano pasienyje, kur jie paprastai sustoja, kadangi šiame rajone jau kelias savaites irgi aidi šūviai.

"Šie paukščiai reaguoja net į šūvius iš nedidelio kalibro ginklų. Jie mėgsta ramybę", - pareiškė žurnalistams Gharanos gamtos rezervato Indijos Džamu ir Kašmyro valstijoje darbuotojas Tahiras Šavalas (Tahir Shawal). "Tai siaubinga, kai paukščiai dėl šaudymo negali užmigti net ir naktį", - pridūrė jis.

Pernai, kai Indijos ir Pakistano pasienyje buvo ramu, į Gharaną iš Sibiro atskrido per 25 tūkstančius paukščių. Šįmet jų yra 10 kartų mažiau. T.Šavalo nuomone, šitaip atsitiko dėl karo Afganistane ir ginkluotų incidentų palei kontrolės liniją Kašmyre. Jų ypač padaugėjo po spalio 1-osios, kai per separatistų savižudžių išpuolį prieš Džamu ir Kašmyro valstijos parlamentą žuvo 40 žmonių.

Delis teigia, jog Pakistano armija apšaudo indų kariškių postus, kad pridengtų ekstremistus, naktimis pereinančius į Indijai priklausančią Kašmyro dalį.

Islamabadas tvirtina nei ginklais, nei pinigais neremiąs separatistų, kurie nori prijungti Indijos kontroliuojamą Kašmyro dalį prie Pakistano. Bet jis prisipažįsta teikiąs jiems diplomatinę ir moralinę paramą.

T.Šavalas būgštauja, jog karas Afganistane taip išgąsdino Sibiro paukščius, kad jie pakeitė migracijos maršrutus ir ateinančiais metais gali apskritai neatskristi į Gharaną. Paukščiai iš Sibiro šiame rezervate paprastai būna nuo lapkričio vidurio iki kovo vidurio.