Remiantis J. Biriukovo pateikiamais duomenimis, 11 val. oro uoste vyko kova, praneša zn.ua.

„Vakar prieš vidurnaktį situacija stabilizavosi, vakare atvykęs pastiprinimas padėjo atkurti status quo. Vis dėlto ryte pradėjo aktyvus šturmas, mūsų pusėje yra sužeistųjų (nėra informacijos dėl žuvusių asmenų)“, - J. Biriukovas rašo socialiniame tinkle „Facebook“ ir priduria, kad šturmas labai įtemptas.

Jis pabrėžė, kad P. Porošenka ir gynybos ministras informuoti apie susiklosčiusią situaciją ir patvirtino, kad generaliniam štabui pateiktos griežtos instrukcijos.

„Donecko liaudies respublikos“ (DLR) „gynybos žinybos“ spaudos tarnyba žurnalistams pranešė, kad „šiandien bus galima kalbėti apie Donecko oro uosto teritorijos ir jo apylinkių kontrolę“. Savo ruožtu antiteroristinės operacijos (ATO) spaudos centras nurodo, kad jokių oro uosto karinės padėties pokyčių neįvyko: objektą kaip ir anksčiau kontroliuoja Ukrainos kariškiai. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas pranešė, kad separatistai mėgino šturmuoti oro uostą, bet po to buvo priversti atsitraukti.

„Donecko naujienų agentūra“ (DAN), remdamasi DLR gynybos ministerija, nurodo, kad „naujojo oro uosto terminalo griuvėsiuose“ tebėra apie dešimtį Ukrainos karių, tačiau jie liovėsi priešintis ir nutraukė ugnį. „Gynybos žinyboje mano, kad artimiausiu metu kariai paliks terminalą ir išeis koridoriumi, kurį jiems sudarė liaudies pasipriešinimo būriai“, - pažymima pranešime.

Ukrainos pusė šią informaciją neigia. Kaip skelbia ATO spaudos centras savo paskyroje „Facebook“, „Donecko oro uostą kontroliuoja Ukrainos kariuomenė“. Kijevo duomenimis, oro uoste pastarosiomis valandomis nevyko jokie mūšiai, „čia nuo (ketvirtadienio) 20 val. yra santykinai ramu“.

Spaudos centro teigimu, vidurnaktį separatistai iš sistemų „Grad“ apšaudė meteorologijos stiebą ir po to iki pat ryto ugnies nebebuvo. „Iki pusės pirmos nakties iš artilerijos ir reaktyvinių salvinės ugnies sistemų buvo apšaudomos arčiausiai oro uosto įsikūrusios gyvenvietės. Po to taip pat įsivyravo tyla“, - pažymima pranešime.

Sausio 15 d. Donecko oro uoste vykusioje kovoje žuvo du Ukrainos kariai. Sausio 15 d. apie 12 val. Kijevo laiku „Donecko liaudies respublikos“ separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka pareiškė, kad separatistai perims Donecko oro uosto kontrolę jau po trisdešimties minučių.

Žuvo 11 žmonių, tarp jų šeši kariai

Aleksandras Zacharčenka
Ukrainos rytuose praėjusią parą susirėmimuose žuvo mažiausiai 11 žmonių, penktadienį pranešė pareigūnai, vyriausybinėms pajėgoms ir prorusiškiems separatistams tęsiant kautynes dėl svarbaus oro uosto kontrolės.

Kariuomenės atstovas spaudai nurodė, kad per parą žuvo šeši kariai ir dar 18 buvo sužeisti. Jis pridūrė, kad per separatistų ataką viename kontrolės poste žuvo civilis.

Tuo tarpu separatistų bastionu tapusio rytinio Donecko miesto administracijos atstovai kiek anksčiau pranešė, kad per apšaudymą kilus gaisrui sandėlyje, žuvo keturi civiliai žmonės.

Ketvirtadienį vyriausybės pajėgos pranešė apie dviejų karių žūtį per įnirtingus susirėmimus, kurie įsiplieskė Donecko oro uosto prieigose.

Separatistai ketvirtadienį skelbė, jog tuoj turėtų perimti šio smarkiai nuniokoto, tačiau strategiškai ir simboliškai labai svarbaus oro uosto kontrolę, tačiau penktadienį vyriausybinių pajėgų atstovai tokius jų pareiškimus atmetė.

Naktį susirėmimai aplink oro uostą buvo nurimę, tačiau rytą kovos atsinaujino.

DELFI primena, kad Ukrainos parlamentas ketvirtadienį nubalsavo atnaujinti šalies rytuose su prorusiškais separatistais kovojančias pajėgas ir atnaujinti dalinę šauktinių mobilizaciją, kai vienas aukšto rango saugumo pareigūnas perspėjo, kad Rusijos pajėgos, palaikančios promaskvietiškus kovotojus, smarkiai suaktyvėjo tame regione.

„Rusijos agresija tęsiasi. Šaudymo intensyvumas reikšmingai padidėjo“, – nacionalinės gynybos tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas sakė parlamentui, pridūręs, kad dabar rytų Ukrainoje yra 8,5 tūkst. Rusijos reguliariųjų pajėgų karių.

Trečiadienį du Ukrainos kariai žuvo, o dar keturi buvo sužeisti, kai ukrainiečių pozicijos buvo apšaudytos 129 karus, pažymėjo O.Turčynovas, sakydamas, kad šis šaudymas buvo intensyviausias šiais metais.

Antradienį prie vieno Ukrainos armijos patikros posto buvo apšaudytas keleivinis autobusas, o tas incidentas nusinešė 13 žmonių gyvybių. Kijevas dėl tos atakos kaltino separatistus, bet jie neigė savo atsakomybę.

Nors Vakarų šalys ir Kijevas sako turintys nepaneigiamų įrodymų, Maskva neigia, kad kokios nors jos pajėgos veikia rytų Ukrainoje, kur prorusiški separatistai kaunasi su Kijevo vyriausybės pajėgomis konflikte, nusinešusiame per 4,7 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukrainos parlamentas patvirtino prezidento Petro Porošenkos įsaką atšaukti iš fronto karius, kurie buvo ilgai ten laikomi ir vietoje jų pasiųsti atsargos veteranus bei atnaujinti dalinę šauktinių mobilizaciją.

Ukraina atsisakė privalomosios karinės tarnybos 2013 metais.

„Būtina skubiai sustiprinti mūsų pajėgų ir kitų karinių struktūrų kovinę bei mobilizacinę parengtį iki tokio lygio, kuris užtikrintų tinkamą reagavimą į grėsmes nacionaliniam saugumui dėl besitęsiančios Rusijos agresijos“, – sakė O.Turčynovas.