Internetinėje svetainėje „YouTube“ radijo stotis „Svoboda“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas vyras. Sprendžiant iš antpečių, tai – Rusijos vidaus reikalų ministerijos pulkininkas.
Pranešama, kad buvusį savo vadovą atpažino Kijevo milicijos darbuotojas.

Kaip praneša newsru.com, buvęs Ukrainos pulkininkas „išraiškingais ūsais“ kartu su kitais aukšto rango karininkais stovėjo šalia požeminės perėjos Maniežo aikštėje, kai specialiosios pajėgos spaudė žmones metro link.

P. Fedčukas – vienas iš baudžiamojoje Euromaidaino išvaikymo byloje figūruojančių asmenų. 2014 m. lapkričio mėn. Ukrainos saugumo taryba (SBU) pranešė, kad jis pabėgo į Rusiją ir jam buvo suteikta Rusijos pilietybė.

Ukrainos specialiųjų pajėgų pareiškimas susijęs su kai kuriais Ukrainos politikais ir valstybės tarnautojais, tarp kurių atsidūrė ir buvęs Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas.

„Šie žmonės pabėgo, tačiau mes apytiksliai žinome, kur jie šiuo metu yra. Mes žinome, kad Azarovas gyvena Pamaskvėje, identifikavome jo adresą. Žinome, kad pulkininkas Piotras Fedčukas, „Berkut“ vadovas, gavo Rusijos pilietybę. Tiksliai žinome, kad Sergejus Arbuzovas taip pat yra už Ukrainos ribų“, - informavo SBU vadovo pavaduotojas Dmitrijus Tupčenka. Jis patikslino, kad įtariamieji pabėgo, nes jiems buvo nekorektiškai pranešta apie jų procesinį statusą.

Baudžiamoji byla, kurioje figūruoja P. Fedčukas, iškelta dėl 2013 m. lapkričio 30 d. įvykių Maidane, kai jėgos struktūros prieš vaizdo kamerų objektyvus sumušė protestuotojus ir žurnalistus.

Į ligonines išvežta daugiau nei 30 asmenų. Šis incidentas buvo plačiai aptarinėjamas, o tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareikalavo surasti ir nubausti kaltuosius.
2014 m. balandžio mėn. pabaigoje SBU paskelbė P. Fedčuko ir buvusio Kijevo milicijos viršininko Valerijaus Koriako paiešką, tačiau P. Fedčukas iš teisėsaugininkų akiračio dingo jau anksčiau – dar kovo 5 d.

Publikuotos kelios momentinės vaizdo įrašo nuotraukos, kuriose užfiksuotas P. Fedčukas. Galima palyginti Rusijos policijos uniformą dėvinčio asmens veidą su Kijevo milicijos viršininko pavaduotojo nuotraukomis.

P. Fedčukas tapo viešojo saugumo milicijos viršininku ir Kijevo milicijos viršininko pavaduotoju 2013 m. liepos mėn. Jis gimė 1968 m. Chmelnytskio srityje. 2004 m. baigė Nacionalinio vidaus reikalų universiteto Odesos teisės institutą. Karjerą P. Fedčukas pradėjo nuo milicijos patrulio pareigų.

2011 m. spalio mėn. Ukrainos žiniasklaida išpublikavo vaizdo įrašą, kuriame pulkininkas P. Fedčukas muša moterį šalia Kijevo Pečerskio teismo. Reportaže jis vadinamas „mandagiu milicininku“.

Taip vadinamojo studentų Euromaidano išvaikymas tapo vienu iš situacijos Kijeve aštrėjimo katalizatorių, pasibaigusių kelių dešimčių aukų pareikalavusiais susišaudymais miesto centre.

Šių metų sausio 14 d. Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė duomenis apie areštuotus V. Janukovyčiaus ir jo aplinkos piniginius aktyvus.

A. Avakovo teigimu, areštuotos sumos siekia 2 mlrd. JAV dolerių (1,7 mlrd. eurų) užsienyje ir 1,8 mlrd. JAV dolerių (1,53 mlrd. eurų) ir 6 mlrd. grivinų (apie 324 mln. eurų) šalies viduje. Jo teigimu, parlamentas patvirtino pataisas, pašalinančias kliūtis teisti šiuos asmenis neakivaizdžiai.

Jau anksčiau A. Avakovas yra pareiškęs, kad Rusija ignoruoja reikalavimą dėl 24 asmenų paieškos. Į šį ieškomų asmenų sąrašą įtraukos V. Janukovyčiaus, N. Azarovo, Andrejaus Kliujevo, Viktoro Pšonkos, Aleksandro Jakimenkos, Vitalijaus Zacharčenkos, Viktoro Ratušniako, Pavelo Zinovo, Sergejaus Šuliako, Vasilijaus Koriako, Piotro Fedčuko, Olego Cariovo ir kt. asmenų pavardės.

Pasikeitus Ukrainos valdžiai Rusijos teritorijoje atsidūrė daugelis Ukrainos milicijos, įskaitant ir dalinio „Berkut“, tarnautojų.

Dalis šių asmenų gavo Rusijos pilietybę, davė priesaiką Rusijos vidaus reikalų ministerijoje ir tapo Rusijos teisėsaugininkais.