Džihadistai surengė puolimą prieš naujas Saudo Arabijos pastangas apsisaugoti nuo chaoso, kuris yra apėmęs jos kaimynes, rašo businessinsider.com. 

Saudo Arabija stato 960 km ilgio „Didžiąją sieną“, sudarytą iš tvorų ir kanalo, kad atskirtų savo teritoriją nuo Irako šiaurėje. 

Didžiąją dalį teritorijos irakiečių pusėje dabar kontroliuoja ISIL, kurios pagrindinis tikslas yra užgrobti Saudo Arabiją, kurioje yra „dvi Šventos Mečetės“ – Meka ir Medina.   

Šis pasiūlymas buvo svarstomas dar nuo 2006 metų, kai Irake siautėjo pilietinis karas, bet statybų darbai prasidėjo tik praėjusių metų rugsėjį, kai ISIL, užėmusi dideles teritorijas Irako šiaurėje ir vakaruose, priartėjo prie sausumos sienos su karalyste pietuose.  

Pasienio zonoje dabar kyla penkių sluoksnių tvora su stebėjimo bokšteliais, naktinio matymo kameromis ir radarais. 

Rijadas į šiuos rajonus taip pat papildomai pasiuntė 30 tūkst. karių. 

Tai nėra vienintelė siena, kuria Saudo Arabija nusprendė apsijuosti. Nepaisant to, kad į šalį sunku patekti vakariečiams, Saudo Arabija yra palyginus atvira musulmoniškoms tautoms, ypač hadžo sezonu, kai piligrimai iš viso pasaulio vyksta aplankyti Mekos ir Medinos.   

Tačiau permainų laikais tai keičiasi. 

Saudo Arabijos pietuose, palei sieną su Jemenu, karalystė pasistatė dar ilgesnę – 1600 km ilgio – užtvarą. 

Praėjusios savaitės ataka buvo būtent toks incidentas, kurių saudo arabai tikisi išvengti. Per užpuolimą žuvo trys sienos sargybiniai, tarp jų generolas Oudah al-Belawi, vadovavęs pasienio operacijoms Saudo Arabijos šiaurinėje zonoje. Per ataką buvo nukauti ir visi keturi užpuolikai.