Aktyvistai nusitaikė į JAV jau šią savaitę turinčius įvykti V. Gergijevo pasirodymus dėl visame pasaulyje žinomo rusų dirigento reiškiamos paramos Rusijos įvykdytam Krymo užėmimui.

Gerai žinomas sopranas A. Netrebko yra viešai pasirodžiusi su Ukrainos separatistų lyderiu.

„Norime būti tikri, kad šiems atlikėjams atvykus į Vakarus, visuomenė būtų informuota apie tai, ką jie daro“, - patikino „Artists Against Aggression“ grupės įkūrėja Julija Chodor Beloborodova.

Ji patikino, kad protestuotojai ketina surengti piketą ir pateikti V. Gergijevui „siurprizą“, kai jo vadovaujamas Sankt Peterburgo Marijos teatras sausio 14 d. atvyks dviem savaitėms į Bruklino muzikos akademiją, kur bus atliekama Rodiono Ščedrino opera „Užkerėtas klajūnas“, rašo rferl.org.

Šios demonstracijos – tai reakcija į V. Gergijevo sprendimą praėjusiais metais pasirašyti Rusijos kultūros ministerijos paviešintą laišką, skirtą reikšti paramą Kremliaus veiksmams Ukrainoje.

„Norėtume apšviesti žmones, kad Gergijevas yra vienas iš muzikantų, pasirašiusių garsųjį laišką, nes daugelis žmonių nežino jo pozicijos“, - patikino Niujorke įsikūrusios pradinės mokyklos mokytoja Valentina Bardakova, prisidedanti prie protesto akcijos rengimo.

Daugiau nei 100 socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų tikina prisidėsiantys prie sausio 14 d. Bruklino muzikos akademijoje rengiamo protesto.

J. Chodor Beloborodovos teigimu, organizatoriai tikisi, kad į kiekvieną pasirodymą susirinks po keliasdešimt demonstrantų.

„Planuojame atvykti į visus arba bent jau daugumą pasirodymų“, - pažadėjo J. Chodor Beloborodova.

Ji kilusi iš Ukrainos, tačiau 1990 m. jos šeima emigravo į JAV.

Dauguma Jungtinių Tautų Organizacijai (JTO) priklausančių valstybių nepripažįsta 2014 m. kovo mėnesį Rusijos įvykdyto Krymo užėmimo, o Ukraina, JAV ir Europos Sąjunga (ES) kaltina Kremlių remiant separatistus Rytų Ukrainoje, nors Maskva šiuos kaltinimus atmeta.

JTO pateikiamais duomenimis, nuo konflikto pradžios 2014 m. balandžio mėn. Ukrainos karinių pajėgų ir prorusiškų separatistų susirėmimai Rytų Ukrainoje jau pareikalavo daugiau nei 4600 gyvybių.

Aktyvistai taip pat planuoja surengti demonstraciją Niujorko teatre „Metropolitan Opera“, kur A. Netrebko dalyvaus Piotro Čaikovskio operos „Jolanta“ pastatyme. Orkestrui diriguos V. Gergijevas.

2012 m. priešrinkiminėje kampanijoje rėmusi Vladimirą Putiną A. Netrebko sulaukė kritikos lavinos po to, kai 2014 m. gruodžio mėn. pasirodė viešai su prorusiškų separatistų lyderiu Olegu Cariovu.

Nuotraukose užfiksuoti A. Netrebko ir O. Cariovas kartu laiko „Novorosijos“ – savarankiškai pasiskelbusios separatistų valdomos teritorijos – vėliavą.

A. Netrebko savo ruožtu neigia, kad šis susitikimas turėjo politinių atspalvių ir tikina, kad jis buvo surengtas, siekiant užtikrinti, kad jos Donecko operos teatrui paaukota 1 mln. rublių (apie 12 835 eurų) suma pasieks numatytą gavėją.

„Ši auka nėra politinis aktas“, - pareiškė A. Netrebko.

Vis dėlto jos komentarai nenuramino kritikų. J. Chodor Beloborodova kartu su kitais aktyvistais prieš mėnesį paragino „Metropolitan Opera“ atšaukti visus A. Netrebko pasirodymus.

Socialiniame tinkle „Facebook“ „Art Against Aggression“ atstovas pasidalijo „Metropolitan Opera“ klientų aptarnavimo departamento atsakymu į jų siųstą užklausą.

Šiame pranešime teigiama, kad jie gerbia saviraiškos laisvę, todėl nemano, kad jų scenoje pasirodančių atlikėjų asmeniniai įsitikinimai būtinai turi sutapti su jų įsitikinimais.

„A. Netrebko – viena geriausių dainininkių visame pasaulyje, todėl mes didžiuojamės, kad ji pasirodys mūsų teatre“, - teigiama „Metropolitan Opera“ pranešime.

Suplanuotos demonstracijos – tai jau ne pirmas politiniais motyvais grįstas protestas, kurį JAV ketinama surengti prieš V. Gergijevą ir A. Netrebko.

2013 m. rugsėjo mėn. homoseksualų teisių gynėjai įsiveržė į „Metropolitan Opera“, kai ten buvo atliekama P. Čaikovskio opera „Eugenijus Oneginas“.

Tą kartą orkestrui taip pat vadovavo V. Gergijevas, o viena iš vaidmenų atliko A. Netrebko. Ši akcija – tai atsakas į Rusijos draudimą skleisti netradicinių seksualinių santykių propagandą.

Aktyvistai susirinko į šalia „Carnegie Hall“ koncertų salės Niujorke surengtą akciją, protestuodami prieš Rusijoje priimtą įstatymą, kurį daugelis žmogaus teisių gynimo organizacijų ir oficialių Vakarų atstovų vadina diskriminuojančiu lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenės atstovus.

Praėjus mažiau nei mėnesiui po Rusijos įvykdyto Krymo užėmimo protestuotojai ir vėl surengė demonstraciją šalia „Carnegie Hall“ salės, kur vyko V. Gergijevo koncertas.

Protestuotojai skandavo šūkius: „Carnegie“ pasamdė Putino marionetę!“ ir „Gergijevai, lauk iš Niujorko!”.

Vis dėlto susirinkusieji neslėpė susižavėjimo V. Gergijevo talentu, o į politiką nekreipė dėmesio.