Sekmadienio ir pirmadienio Jungtinių Valstijų spauda gana kritiškai vertina šiuos prezidento komentarus, o įtakingas dienraštis "Washington Post" mano, kad Busho mintys - per daug griežtos.

ELTA primena, kad JAV vadovas Latvijoje pareiškė, jog Vidurio ir Rytų Europos šalių "nelaisvė" sovietų valdymo laikotarpiu buvo "viena iš didžiausių istorinių neteisybių".

Bushas tvirtino suprantąs Baltijos šalių skaudžius prisiminimus apie pokario laikotarpį, kai šios pakliuvo sovietų valdžion. Jaltos susitarimas, kurį pasirašė Sovietų Sąjungos vadovas Josifas Stalinas, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Vinstonas Churchillis ir JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas, padalino pokario Europą, sakė jis.

"Tai - griežti žodžiai, mano nuomone, pernelyg griežti, - rašo "Washington Post" korespondentas, - ir ne dėl to, kad didžiųjų praeities valstybių vadovų nuodėmės automatiškai turi būti atleistos (...). G.W.Bushas F.Rooseveltą ir V.Churchillį apkaltino nuleidus geležinę uždangą".

Laikraščio teigimu, JAV prezidentui ateityje dėl tokių pareiškimų gali tekti gailėtis. "Jaltos ir Molotovo-Ribentropo pakto palyginimas F.Rooseveltą ir V.Churchillį stato į vieną gretą kartu su Hitleriu bei Stalinu (...). Dž. V. Bušas neklydo, siekdamas prisiminti Jaltą ir jos pasekmes, tačiau jo teiginys, kas konferencija buvo "bandymas stabilumo vardan aukoti laisvę", atspindi, jog jis nesupranta, ko iš tiesų tikėjosi F.Rooseveltas ir V.Churchillis", - rašo "Washington Post".

JAV vadovo Rygoje išsakytos mintys komentuojamos ir JAV dienraštyje "New York Times". Bušas Jaltos konferenciją viešai kritikavo mažiausiai šešetą kartų, tačiau ši kritika dar niekad nebuvo tokia griežta, pastebi laikraštis. "2001 metų birželį Varšuvoje Bushas sakė, jog "Jalta nepatvirtino natūralaus istorinio padalijimo, o padalijo civilizaciją". 2002 metų lapkritį Lietuvoje jis pareiškė, kad nebebus "jokių Miunchenų, jokių Jaltų", primena "New York Times".

Dienraštis rašo, jog prezidento administracijos teigimu, kalbos tikslas buvo parodyti, kad valstybės privalo pripažinti praeitį. "Šiuo atveju Baltieji rūmai norėjo parodyti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turėtų atsiprašyti už Molotovo-Ribentropo paktą, kuris lėmė Baltijos valstybių okupaciją. Taigi Busho pareiškimas dėl Amerikos nesėkmės Jaltoje Baltuosiuose rūmuose buvo laikomas pavyzdžiu, kaip turėtų elgtis V. Putinas", - mano "New York Times".