Mažiausiai 10 žmonių žuvo per šaudynes Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje, pranešė televizija iTELE. Tokį skaičių patvirtino prokurorai.

BBC skelbia apie 12 žuvusiųjų. Dar 10 žmonių sužeista, penkių iš jų būklė – kritinė.

Paryžiaus mero pavaduotojas Bruno Julliard'as anksčiau sakė, kad „šeši žmonės yra sunkiai sužeisti“, tarp jų vienas policininkas. Kol kas jų likimas neaiškus.

To leidinio biuras jau buvo tapęs užpuolikų taikiniu, kai 2011 metais paskelbė karikatūrų, pašiepiančių publikavo pranašo Muhammado karikatūras – į pastatą buvo mestas Molotovo kokteilis.

Prokurorai patvirtino, kad per naujausią išpuolį žuvo 10 žmonių.

iTELE citavo vieną liudininką, kuris esą stebėjo tą incidentą iš gretimo pastato sostinės centre.

„Maždaug prieš pusvalandį juodus gobtuvus užsimaukšlinę du vyrai įžengė į pastatą, ginkluoti kalašnikovais, – sakė televizijos pašnekovas Benoit Bringer. – Po kelių akimirkų išgirdome daug šūvių.“

Vienas Paryžiaus policijos profsąjungos pareigūnas sakė, kad tarp žuvusiųjų yra bent vienas žurnalistas, o trys policininkai buvo sužeisti

Pareigūnas Lucas Poignard'as pridūrė, kad užpuolikai vėliau pabėgo dviem automobiliais.

Liudininkai pasakoja, kad užpuolikai šaudė iš „Kalašnikovų“.

Žurnalas „Charlie Hebdon“ ir anksčiau susilaukė skeptiškos reakcijos dėl savo satyrinio naujienų ir aktualijų pateikimo.

Paskutinėje žinutėje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje žurnalas paviešino „Islamo valstybės“ lyderio Abu Bakr al-Baghdadi karikatūrą.

Skelbiama aukščiausio lygio saugumo parengtis

Prancūzija trečiadienį paskelbė aukščiausio lygio saugumo parengtį po to, kai Kalašnikovo automatais ir raketinius granatsvaidžiu ginkluoti užpuolikai įsiveržė į Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje ir nužudė bent 11 žmonių.

Dėl tų šaudynių Paryžiaus centre nacionalinėje saugumo perspėjimo sistemoje buvo paskelbtas „atakų pavojus“.

Per šaudynes kai kurie žurnalo darbuotojai slėpėsi ant stogo.


Į įvyko vietą atvyko Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir keli ministrai. Vyriausybė šaukia krizinį posėdį.

Šalies prezidentas šį išpuolį pavadino teroristine ypatingo brutalumo ataka.

Vienas tyrimui artimas šaltinis sakė, kad du vyrai, „ginkluoti Kalašnikovo automatu ir raketiniu granatsvaidžiu“, įsiveržė į pastatą Paryžiaus centre ir „įsitraukė į susišaudymą su apsaugininkais“.

Šaltinis pridūrė, kad po atakos užpuolikai pagrobė vieną automobilį ir sprukdami parbloškė vieną pėsčiąjį.

Televizija iTELE citavo vieną liudininką, kuris esą stebėjo tą incidentą iš gretimo pastato sostinės centre.

Vienas Paryžiaus policijos profsąjungos pareigūnas sakė, kad tarp žuvusiųjų buvo bent vienas žurnalistas, o trys policininkai buvo sužeisti

Pareigūnas Lucas Poignard'as pridūrė, kad užpuolikai vėliau pabėgo dviem automobiliais.

Pagarsėjo perspausdinę musulmonų pranašą Muhammadą vaizduojančią karikatūrą

„Charlie Hebdo“ pagarsėjo 2006 metų vasarį, kai perspausdino musulmonų pranašą Muhammadą vaizduojančią karikatūrą, iš pradžių paskelbtą Danijos dienraščio „Jyllands-Posten“. Tas žingsnis išprovokavo musulmonų įtūžį visame pasaulyje.

Satyrinio leidinio biuras jau buvo tapęs užpuolikų taikiniu 2011-ųjų lapkritį, kai į pastatą buvo mestas Molotovo kokteilis. Tas išpuolis buvo įvykdytas, kai savaitraštis paskelbė kitą Muhammado karikatūrą ir „pakoregavo“ vieno savo numerio pavadinimą – „Charia Hebdo“, turėdamas omenyje griežtą islamo teisę (šariatą).

Nors buvo paduotas į teismą dėl įtariamo antirasistinių įstatymų pažeidimo, „Charlie Hebdo“ toliau spausdino prieštaringai vertinamas pranašo karikatūras.

2012 metais buvo paskelbta apsinuoginusį Muhammadą vaizduojančią karikatūrą, kai keliose šalyse vyko protestai dėl Jungtinėse Valstijose sukurto mažo biudžeto filmo „Musulmonų nekaltumas“ (Innocence of Muslims), esą įžeidžiančio pranašą.

Per tuos neramumus Prancūzijos mokyklos, konsulatai ir kultūros centrai, veikiantys 20 musulmoniškų šalių, buvo trumpam uždaryti, baiminantis atsakomųjų atakų.

Leidinio redaktorius Stephane'as Charbonnier, kurį ne kartą buvo grasinta nužudyti, gyvena saugomas policijos.