Eitynės, surengtos Stepano Banderos gimimo 106-ųjų metinių proga, judėjo tomis pačiomis gatvėmis, kuriose praeitą žiemą šimtai tūkstančių žmonių protestavo tris mėnesius, kol galiausiai nuvertė Kremliaus palaikomą prezidentą.

Kai kurie dėvėjo Antrojo pasaulinio karo laikų uniformas, o kiti buvo apsisiautę raudonos ir juodos spalvos nacionalistų vėliavomis bei skandavo „Ukraina priklauso ukrainiečiams!“ arba „Bandera grįš ir atkurs tvarką!“

Kremlius bijo Banderos, nes jis įkūnija visiškai nepriklausomos Ukrainos idėją“, – sakė kolonos priešakyje ultradešiniųjų ikonos portretą nešusi Lidija Ušij.

S.Bandera yra legendomis apipintas, tačiau itin priešinantis veikėjas Ukrainoje, kartais lyginamas su Lotynų Amerikos revoliucionieriumi Che Guevara.

Jo judėjimo šūkis „Šlovė Ukrainai! Šlovė didvyriams!“ nuolat skambėjo per proeuropietiškų jėgų sukilimą praeitais metais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai kovą pareiškė, kad sukilimo Ukrainoje lyderiai yra „Banderos, Hitlerio parankinio per Antrąjį pasaulinį karą, ideologiniai įpėdiniai“.

S.Bandera buvo ukrainiečių pasipriešinimo kovotojų, kurie per Antrąjį pasaulinį karą kovėsi su Raudonąja armija okupacinių vokiečių pajėgų pusėje, ideologinis lyderis.

Sovietinės kolektyvizacijos vajaus 4-ame dešimtmetyje Ukrainoje sukeltas badas daugelį nuteikė prieš Maskvą, todėl nemažai ukrainiečių buvo linkę palaikyti bet kokias užsienio jėgas, kurios galėtų padėti atsikratyti Kremliaus valdymo.

Bet S.Bandera pats buvo suimtas vokiečių už tai, kad mėgino įkurti nepriklausomos Ukrainos vyriausybę, ir kelerius karo metus buvo laikomas koncentracijos stovykloje.

Jis buvo nunuodytas vieno KGB agento Miunchene 1959 metais.

2010 metais tuometis provakarietiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka velionį S.Banderą apdovanojo Ukrainos didvyrio medaliu.

Tas sprendimas sukėlė įtūžį Rusijoje ir buvo atšauktas vėliau į valdžią atėjusios Maskvos palaikomos administracijos, kuri buvo nuversta pernai vasarį.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka – milijardierius, padėjęs Kijevo barikadose budėjusiems protestuotojams, savo naujametiniame kreipimesi žadėjo įveikti „žiaurios širdies priešus“, dabar besikaunančius su vyriausybės pajėgomis rytiniame šalies regione, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai.

P.Porošenka tradicinį kreipimąsi paskutinėmis 2014 metų minutėmis paskelbė stovėdamas tarp karių ir protestų Kijeve dalyvių.

„Priešai žiauriomis širdimis prasiskverbė į mūsų gyvenimus, teritoriją, laisvę ir nepriklausomybę, – sakė prezidentas, akivaizdžiai turėdamas omenyje Rusiją. – Mes neabejotinai laimėsime šį patriotinį karą, nes mums jis yra teisingas. Tiesa yra mūsų pusėje. Dievas su mumis.“

49 metų konditerijos pramonės magnatas laimėjo gegužę surengtus pirmalaikius prezidento rinkimus, žadėdamas sutriuškinti prorusiškų separatistų sukilimą, balandį apėmusį Ukrainos pramoninį rytų regioną ir nusinešusį jau per 4,7 tūkst. žmonių gyvybių.