Paiešką vykdantys pareigūnai tvirtina, kad Australijos lėktuvas pastebėjo šiuos objektus ir jie bus toliau tiriami, praneša independent.co.uk.

Vieno Indonezijos sraigtasparnio įgula pirmadienį pastebėjo dvi naftos dėmes jūros plote, kuriame ieškoma dingusio oro bendrovės „AirAsia“ lainerio, o vienas Australijos paieškų lėktuvas pastebėjo du įtartinus objektus už šimtų kilometrų nuo tos vietos, bet kol kas neaišku, ar jie yra susiję su lėktuvu, kuriame buvo 162 keleiviai ir įgulos nariai.

Pareigūnai beveik neabejojo, kad „AirAsia“ 8501-ojo reiso lėktuvas sudužo po to, kai sekmadienį dingo iš radarų ekranų, skrisdamas virš Javos jūros.

„Remiantis mums žinomomis koordinatėmis prognozuojama, kad numanoma sudužimo vieta yra jūroje, ir keliama prielaida, kad lėktuvas yra jūros dugne“, – sakė Indonezijos paieškų ir gelbėjimo tarnybos vadovas Henry Bambangas Soelistyo.

Lėktuvas „Airbus A320-200“ dingo sekmadienio rytą, skrisdamas iš Indonezijos miesto Surabajos į Singapūrą oro erdvėje, kurioje buvo daug audros debesų.

Pirmadienį išplėtus paieškas, Džakartos oro pajėgų bazės vadas vicemaršalas Dwi Putranto nurodė, kad Australijos lėktuvas „Orion“ aptiko „įtartinų“ objektų netoli Nangkos salos, esančios už maždaug 160 kilometrų į pietvakarius nuo Pangkalan Buno miesto Vidurio Kalimantano provincijoje, taip pat už 1 120 kilometrų nuo paskutinės žinomos dingusio lainerio buvimo vietos.

„Tačiau negalime būti tikri, ar tai yra dingusio „AirAsia“ lėktuvo dalis, – pažymėjo D.Putranto. – Dabar judame ta kryptimi, kur dabar yra debesuota.“

Indonezija: objektas nesusijęs su dingusiu „AirAsia“ lėktuvu

Objektas, pastebėtas jūroje ieškant dingusio oro bendrovės „AirAsia“ lėktuvo, nėra to lainerio nuolauža, Indonezijos viceprezidentas Jusufas Kalla (Jusufas Kala) pareiškė pirmadienį, pasirodžius pranešimams, kad paieškose dalyvaujantis vienas Australijos lėktuvas pastebėjo įtartinų daiktų.

„Tai buvo patikrinta – ir nerasta pakankamų įrodymų patvirtinti tai, kas buvo pranešta“, – J.Kalla sakė per spaudos konferenciją Surabajos oro uoste, iš kurio pakilo tas „AirAsia“ laineris.

Australija, Singapūras ir Malaizija pasiuntė lėktuvus ir laisvus padėti Indonezijai ieškoti reiso QZ8501 lainerio, kuris sekmadienį dingo virš Javos jūros pakeliui į Singapūrą.

Spėlioja: ar tai prakeiksmas?

Oro bendrovės „AirAsia“ lainerio dingimas dar labiau padidino širdgėlą Malaizijos žmonėms, tebegedintiems dėl šiais metais prarastų kitų dviejų nacionalinių avialinijų lėktuvų, o kai kurie reiškė mintį, kad galbūt šalį slegia koks nors prakeiksmas.

Praėjo jau devyni mėnesiai po to, kai be pėdsakų dingo oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvas, o liepą tos bendrovės reiso MH17 laineris buvo numuštas virš konflikto krečiamos rytų Ukrainos. „AirAsia“ lėktuvo dingimas tapo jau trečiąja krize Malaizijos aviacijoje šiais metais.

„AirAsia“ lėktuvas, kuriame buvo 162 žmonės, dingo sekmadienį patekęs į audrą pakeliui į Singapūrą iš Indonezijos. Kai oro dispečeriai prarado ryšį su tuo laineriu, daugeliui ši žinia atgaivino prisiminimus apie anksčiau šiais metais įvykusias tragedijas.

„Kodėl ši šalis išgyvena tokius sunkumus? Skaudu, kai nelaimė smogia be jokio perspėjimo. Ar tai prakeiksmas? Manau, mes visi esame paženklinti likimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Subramaniamas Gurusamy, kurios sūnus Puspanathanas buvo vienas iš 239 žmonių, skridusių MH370 reiso lėktuvu.

Skausmingi prisiminimai apie dvi anksčiau šiais metais įvykusias lėktuvų katastrofas tebėra švieži, o žinia apie trečią tragediją daugelį apstulbino Malaizijoje per tradicinį metų pabaigos švenčių sezoną.

Socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ vartotojai ragino melstis už dingusius žmones ir reiškė palaikymą jų šeimos nariams, taip pat linkėjo stiprybės „AirAsia“ generaliniam direktoriui Tony Fernandesui.

„Asmeniškai meldžiuosi už visus „AirAsia“ (reiso) QZ8501 (lėktuvo) „Airbus A320“ keleivius ir įgulos narius. Ypač už savo pusbrolį Oscarą Desano, kuris buvo stiuardas“, – rašė „Twitter“ vartotoja Paris Duarte.

Žinia apie dingusį QZ8501 lėktuvą buvo paskelbta tuo metu, kai Malaiziją niokoja didžiausi per kelis pastaruosius dešimtmečius potvyniai, privertę evakuoti daugiau negu 160 tūkst. žmonių ir dar labiau didindami sielvartą šalyje.

„Dieve, prašau, padėk mano šaliai. Potvynių banga, MH370 dingęs, MH17 numuštas, QZ8501 vis dar praradęs ryšį. Tikimės ir meldžiamės“, – rašo „Facebook“ vartotoja Angah Kalisa.

Tuo tarpu Uthaya Kumaras Pillai paminėjo Malaizijos visuomenės įvairovę, parašęs tame socialiniame tinkle: „Mano palaikymas PG (paieškų ir gelbėjimo) komandai. Susivienykime ir melskimės už 8501, kad ir kokios būtume rasės.“

Visoje šalyje bažnyčiose buvo deginamos žvakelės ir meldžiamasi už žmones, buvusius dingusiame lėktuve, kuris priklauso bendrovei „AirAsia Indonesia“, Malaizijos pigių skrydžių milžinės antrinei įmonei. Besimeldžiantieji reiškė viltį, kad lėktuvas bus surastas ir kad bus saugiai sugrąžinti visi jo keleiviai bei įgulos nariai.

„Visų mūsų širdys – su šeimomis, kurios neramiai laukia žinių apie lėktuvą, – rašoma Malaizijos bažnyčių tarybos pranešime jos „Facebook“ paskyroje. – Šiuo metu bažnyčios visoje šalyje prisidės prie visų kitų malaiziečių, deginančių žvakes ir besimeldžiančių už šeimas.“

Šiaurinės Perako valstijos muftijus Harussani Zakaria lėktuvų katastrofas ir potvynius siejo su rietenomis šalies politikoje.

„Dėl šių nepaliaujamų politinių kovų esame išbandomi Dievo“, – jis sakė AFP.

„Tokie incidentai yra Dievo išbandymas. Turėtume susivienyti ir siekti santarvės tarp rasių. Meldžiuosi už šeimas ir tikiuosi, kad visi saugiai grįš namo“, – pridūrė dvasininkas.

Malaizijos premjeras Najibas Razakas savo „Twitter“ žinutėje irgi reiškė solidarumą: „Paskambinau (Indonezijos) prezidentui Joko Widodo. Išreiškiau mūsų nuoširdų susirūpinimą. Perteikiau Malaizijos didžiausią palaikymą ir pagalbą Indonezijos paieškų ir gelbėjimo pastangoms.“

Nacionalinės avialinijos „Malaysia Airlines“, dar neatsigavusios po savo dviejų lėktuvų netekties, rašė: „#Lik stipri, @AirAsia – mūsų mintys ir viltys su visų, skridusių QZ8501, šeimų nariais ir draugais.“

„AirAsia“ vadovas T.Fernandesas savo „Twitter“ pranešime siuntė panašią žinią: „Mano vienintelė mintis – su keleiviais ir mano įgula.“

„Dedame savo viltis į PG operaciją“, – pridūrė jis.

Vėliau T.Fernandesas pridūrė: „Neprarandame ūpo ir išliekame stiprūs. Mūsų širdys kraujuoja dėl visų mano įgulos ir mūsų keleivių artimųjų. Mums nieko nėra svarbiau.“

„AirAsia“ po šio incidento savo ryškiai raudoną logotipą „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose pakeitė gedulingu pilku.

Ryšys su laineriu „Airbus A320-200“ buvo prarastas praėjus apie valandai po, kai jis 5 val. 35 min. vietos (0 val. 35 min. Lietuvos) laiku pakilo iš Juandos tarptautinio oro uosto Surabajos mieste rytų Javoje.

„Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvas kovo 8-ąją dingo skrisdamas iš Kvala Lumpūro į Pekiną, o MH17 laineris, kuriame buvo 298 žmonės, liepą buvo numuštas virš konflikto krečiamos rytų Ukrainos.