Precedento neturinčios derybos 15 narių turinčioje Saugumo Taryboje prasidėjo po to, kai Kinija, kuri yra Pchenjano sąjungininkė, nesugebėjo užblokuoti šio posėdžio – jis buvo surengtas tuo metu, kai JAV kaltina Šiaurės Korėją surengus kibernetinę ataką prieš vieną Holivudo kino studiją.

JAV pasiuntinė Samantha Power sakė, kad JT tyrimų komisija, surinkusi pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos liudijimų, atskleidė Pchenjano režimo brutalumą.

„Jie parodo Šiaurės Korėją, kokia ji yra – tai gyvasis košmaras“, – pažymėjo ji.

S.Power priminė vienoje stovykloje laikyto buvusio kalinio pasakojimą, kaip jis rankiojo kukurūzų grūdus iš galvijų mėšlo, kad nemirtų iš bado, taip pat vieno buvusios sargybinio liudijimą, kad kaliniai būdavo dažnai žaginami kalėjimų prižiūrėtojų.

JT Generalinė Asamblėja sutelkė tarptautinės bendruomenės dėmesį į Šiaurės Korėją, kai praeitą savaitę priėmė svarbią rezoliuciją, raginančią Saugumo Tarybą apsvarstyti galimybę perduoti Pchenjano veiksmus svarstyti Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT).

Rezoliucija, kuri buvo priimta triuškinama dauguma, buvo didele dalimi pagrįsta vasarį parengta JT tyrimo ataskaita, kurioje buvo pateikta detalių apie didžiulį Šiaurės Korėjos kalinimo stovyklų tinklą, kuriame laikoma iki 120 tūkst. žmonių. Taip pat buvo pateikta liudininkų parodymais pagrįstų detalių apie ten vykdomus kankinimus, grupines egzekucijas ir žaginimus.

Tyrėjai padarė išvadą, kad Šiaurės Korėja vykdo žmogaus teisių pažeidimus, „neturinčius atitikmenų šiuolaikiniame pasaulyje“, ir kad tie pažeidimai yra vykdomi aukščiausio lygio valdžios nurodymu.

„Toks platus kaltinimų dėl tarptautinių nusikaltimų sąrašas retai pateikiamas Tarybos dėmesiui“, – JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas žmogaus teisių reikalams Ivanas Simonovičius sakė posėdžio dalyviams.

Pirmadienį nebuvo priimtas joks sprendimas dėl raginimo perduoti TBT svarstyti Šiaurės Korėjos nusikaltimus žmoniškumui, bet JAV, Didžioji Britanija, Australija, Prancūzija ir kitos šalys sakė, kad Taryba turėtų svarstyti tokią galimybę.

„Įtraukdama pasibaisėtiną žmogaus teisių padėtį Šiaurės Korėjoje į savo darbotvarkę, Taryba dabar gali bet kuriuo metu atlikti kitą žingsnį, perduodama tuos nusikaltimus žmoniškumui svarstyti TBT“, – sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ vykdomasis direktorius Kennethas Rothas.

Posėdžio pradžioje Kinija išsakė savo prieštaravimus, inicijuodama balsavimo pakeliant rankas procedūrą, per kurią 11 iš 15 Saugumo Tarybos narių palaikė pasiūlymą įtraukti į darbotvarkę klausimą dėl Šiaurės Korėjos.

Kinija ir Rusija balsavo prieš, o Čadas ir Nigerija susilaikė.

Kinijos ambasadorius Liu Jieyi sakė, kad pastangos paversti Korėjos pusiasalį nebranduoline zona, skatinti dialogą ir palaikyti stabilumą yra bendri prioritetai visai tarptautinei bendruomenei.

„Kišimasis į žmogaus teisių padėtį kirstųsi su minėtais tikslais ir gali tik sukelti žalos, užuot atnešęs naudos“, – pabrėžė diplomatas.

Iki šiol JT Saugumo Taryba buvo sutelkusi dėmesį į Šiaurės Korėjos branduolinę programą, keliančią grėsmę saugumui, taip pat skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo įvykdytų branduolinių užtaisų ir balistinių raketų bandymų.

Pagal JT procedūras Šiaurės Korėja turėjo teisę dalyvauti Saugumo Tarybos posėdyje ir išdėstyti savo požiūrį, bet nusprendė neįsitraukti.

Pietų Korėjos ambasadorius Oh Joonas paskelbė emocingą kreipimąsi, sakydamas Tarybos narėms, kad šiaurės korėjiečiai jo tėvynainiams nėra „tiesiog paprasti žmonės“ ir kad pranešimai apie žmogaus teisių pažeidimus „daužo mūsų širdis.“

Seulo pasiuntinys pridūrė, kad klausimo dėl Šiaurės Korėjos perdavimas TBT yra viena iš turimų galimybių, tačiau Taryba taip pat turėtų skatinti dialogą su Pchenjanu, siekdama išspręsti tą problemą.

S.Power kaltino Šiaurės Korėją surengus kibernetinę ataką prieš Holivudo kino studiją „Sony Pictures“, per kurią buvo paviešinta kompromituojančių elektroninių laiškų ir sužlugdyta filmo „Interviu“ (The Interview), vaizduojančio išgalvotą sąmokslą nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną, premjera.

Tačiau diplomatė pridūrė, kad Šiaurės Korėjos pasiūlymas Jungtinėms Valstijoms atlikti bendrą tyrimą dėl tos atakos yra „absurdiškas“.