Įslaptinti dokumentai, datuoti 2011 ir 2012 metais, yra pažymėti grifu NOFORN, reiškiančiu, kad šia informacija negalima dalytis su sąjungininkų žvalgybos agentūromis, nurodė „WikiLeaks“.

Tuose dokumentuose apžvelgiamos kelios strategijos, kurios turi padėti agentams išvengti kruopštesnio patikrinimo oro uostuose ir sienų perėjose.

Kai kurie patarimai atrodo savaime suprantami – pavyzdžiui, nepirkti bilieto į vieną pusę, likus dienai iki skrydžio ir atsiskaitant grynaisiais pinigais. Tačiau esama ir įdomesnių, tokių kaip vengti atrodyti netvarkingai, kai keliaujama su diplomatiniu pasu.

„Per vieną incidentą, įvykusį anksti ryte per tranzitą viename Europos oro uoste, apsaugos pareigūnai pasirinko CŽV pareigūną antrinei patikrai“, – sakoma viename iš dokumentų.

„Nors pareigūnai nepateikė oficialios priežasties, pernelyg kasdieniška apranga, neatitinkanti diplomatinio paso turėtojo (įvaizdžio), galėjo paskatinti tą perdavimą“, – rašoma instrukcijose.

Patikrinus to CŽV agento krepšį, jame buvo aptikta sprogmenų pėdsakų. Per intensyvią apklausą šnipas tvirtai laikėsi versijos, kad jis dalyvavo kovos su terorizmu pratybose Jungtinėse Valstijose, todėl jam buvo leista tęsti kelionę.

„Nuosekli, gerai surepetuota ir įtikinama priedanga yra svarbi, siekiant išvengti būti atrinktiems antrinei patikrai, ir kritiškai svarbu, siekiant ja atlaikyti“, – rašo CŽV.

„WikiLeaks“ pranešime sakoma, kad šis pavyzdys „verčia iškelti klausimą: jeigu mokymai, kurie turėjo paaiškinti sprogmenų buvimą, buvo tik priedangos istorija, ką CŽV pareigūnas iš tiesų veikė, vykdamas per oro uostą (Europos Sąjungoje), jeigu ant jo buvo likę sprogmenų pėdsakų – ir kodėl jam buvo leista tęsti kelionę?“

Vienas iš CŽV dokumentų – „Šengeno apžvalga“ (Schengen Overview) – atskleidžia, kad agentūra smarkiai susirūpinusi dėl ES šalių planų įvesti asmenų, keliaujančių su JAV pasais, biometrinių duomenų patikrą. Nurodoma, kad naujoji sistema kelia didesnę „grėsmę tapatybei“ – kitaip tariant, agentams taptų sunkiau keliauti naudojantis suklastotais dokumentais.

Tame dokumente dėmesys sutelkiamas į Šengeno erdvę, kuriais priklauso 22 ES šalys ir kurios vidinių sienų perėjose pasų kontrolė paprastais neatliekama.

CŽV reiškia susirūpinimą, kad naujosios ES saugumo priemonės potencialiai apsunkins gyvenimą Amerikos agentams.

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as sakė, kad šie dokumentai rodo, jog CŽV planuoja šnipinėti Europje.

„CŽV yra įvykdžiusi žmonių pagrobimų Europos Sąjungos šalyse, tarp jų Italijoje ir Švedijoje, per (JAV prezidento George'o W.) Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos“ darbo laikotarpį, sakoma J.Assange'o pranešime.

„Tie vadovėliai rodo, kad (vadovaujant prezidento Baracko) Obamos administracijai, CŽV tebėra nusiteikusi infiltruotis už Europos Sąjungos sienų ir vykdyti slaptąsias operacijas ES narėse“, – pridūrė jis

Sekmadienį paskelbti „WikiLeaks“ dokumentai buvo antrasis iš šio tinklalapio planuojamų paviešinimų, susijusių su šia JAV agentūra.

Tie dokumentai yra prieinami čia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)