Šie žingsniai – tai sutarties dalis, pagal kurią Kubą sutiko iš kalėjimo paleisti amerikietį Alaną Grossą mainais į trijų kubiečių, kalinčių JAV, paleidimą.

Kuboje iš kalėjimo paleistas amerikietis Alanąas Grossas
JAV tarptautinės plėtros agentūros darbuotojas A. Grossas buvo sulaikytas 2009 metų gruodį ir nuteistas kalėti 15 metų už tai, kad pagal slaptą JAV programą įdiegė interneto tinklus Kuboje, kad jos gyventojai galėtų užmegzti ryšį su išoriniu pasauliu. JAV Valstybės departamento kontraktininkas A. Grossas buvo suimtas 2009 metų gruodį už tai, kad atgabeno nešiojamųjų kompiuterių ir komunikacijų įrangos nedidelei Kubos žydų bendruomenei. Kuba šią A. Grosso vykdytą programą tąkart įvardijo neteisėtais JAV bandymais pakenkti šaliai. A. Grosso šeima ir advokatas anksčiau sakė, kad vyras yra psichiškai paveiktas, sulysęs, šlubuojantis ir netekęs penkių dantų.

Trys kubiečiai, kuriuos paleido JAV, priklausė „Kubos penketui“. Penki šnipai buvo infiltruoti JAV karinėse bazėse ir sekė Kubos tremtinius Floridoje. 2001-aisiais vyrai buvo nuteisti kalėti už sąmokslų vykdymą ir neteisėtą šnipinėjimą savo šalies labui. Pasibaigus dviejų kubiečių kalinimo terminui, šiems buvo leista grįžti namo.

Iki apsikeitimo kalėjime laikyti kubiečiai buvo Gerardo Hernandezas, Antonio Guerrero ir Ramonas Labanino. Dar du – Fernando Gonzalezas ir Rene Gonzalezas – grįžo į Kubą 2014 metų vasarį ir 2013 metų balandį, atitinkamai.

Vienas JAV kongresmenų pranešė, kad prezidentas Barackas Obama pasiryžęs sušvelninti Kubai pritaikytą embargą ir keliavimo apribojimus, kurie trukdė amerikiečiams vykti į šią salą.

Dėl trijų kubiečių išlaisvinimo B. Obama gali sulaukti nemenkos kritikos tiek Vašingtone, tiek iš Kubos tremtinių. Tuo metu Kuboje visa tai gali būti traktuojama kaip šalies lyderio Raulio Castro pergalė.

R. Castro: Kuba atkūrė diplomatinius santykius su JAV

Kubos prezidentas Raulis Castro paskelbė, kad Kuba sutiko atkurti diplomatinius ryšius su Šaltojo karo prieše, Jungtinėmis Valstijomis, kai mainai kaliniais atvėrė kelią šiam istoriniam proveržiui.

Raulis Castro praneša, kad Kuba atkūrė diplomatinius santykius su JAV
„Mes sutarėme atkurti diplomatinius ryšius. Tai nereiškia, kad pagrindinė problema išsisprendė: ekonominė blokada“, – sakė jis savo kalboje, panaudodamas Kubos vyriausybės vartojamą terminą JAV prekybos embargui, kuris buvo paskelbtas 1960 metais.

Jis pagyrė JAV prezidentą Baracką Obamą, kad šis ryžosi imtis veiksmų santykiams atkurti po daugiau kaip pusės šimtmečio.

„Šis prezidento Obamos sprendimas vertas mūsų žmonių pagarbos ir pripažinimo“, – pasakė jis ir padėkojo popiežiui Pranciškui, kuris padėjo tarpininkaudamas šiam proveržiui.

„Aš noriu padėkoti Vatikanui už paramą, o ypač – popiežiui Pranciškui“, – sakė R. Castro.
Kiek anksčiau JAV ir Kuba apsikeitė kaliniais:JAV kontraktininkas Alanas Grossas buvo iškeistas į tris JAV kalinčius kubiečius, nuteistus už šnipinėjimą: Gerardo Hernandezą, Ramoną Labanino ir Antonio Guerrero.

„Gerardo, Ramonas ir Antonio atvyko šiandien į mūsų tėvynę, – paskelbė R.Castro. – Dėl humanitarinių priežasčių JAV pilietis Alanas Grossas taip pat grįžo šiandien į savo šalį“.

B. Obama skelbia „naują skyrių“ santykiuose

JAV prezidentas Barackas Obama praneša apie naują etapą santykiuose su Kuba
JAV prezidentas B. Obama trečiadienį paskelbė apie atvertą „naują skyrių“ Vašingtono santykiuose su Kuba ir pareiškė, kad atėjo laikas atsisakyti „pasenusio požiūrio“, kurio laikantis nepavyko plėtoti šių santykių.

„Per šiuos pokyčius mes ketiname kurti daugiau galimybių amerikiečiams ir kubiečiams ir pradėti naują skyrių“, – sakė B.Obama.

Popiežius Pranciškus pasveikino

Popiežius Pranciškus trečiadienį pasveikino Jungtines Amerikos Valstijas ir Kubą su istoriniu atšilimu santykiuose tarp Vašingtono ir komunistinės salos Karibų regione.

„Šventasis tėvas panoro išreikšti savo šiltus sveikinimus dėl šio istorinio sprendimo, kurį padarė Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kubos vyriausybės – užmegzti diplomatinius ryšius, siekiant, abiejų šalių piliečių labui, įveikti sunkumus, kurie žymėjo jų dabartinį istorinį laikotarpį“, – sakoma Vatikano pranešime.

Taip pat nurodoma, kad popiežius pastaraisiais mėnesiais siuntė laiškus JAV ir Kubos lyderiams, spalį siūlė jų delegacijoms savo tarnybas dialogui „palengvinti“.