Talibano kovotojų kruvina ataka Pakistano Pešavaro miesto mokykloje baigėsi, visi šeši užpuolikai negyvi, antradienį pranešė policijos pareigūnai.

Aukų ir sužeistųjų skaičius dar „gali padidėti“, pridūrė vyriausiojo ministro sekretoriato informacijos direktorius Bahramandas Khanas. 

Pakistano kariuomenė pranešė, kad keturi Talibano kovotojai buvo nukauti mokykloje. Kariškiai pridūrė, kad kitų užpuolikų tebeieškoma.

„Vyksta tolesnis valymas“, – sakoma kariuomenės pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Pranešama, kad 500 mokinių buvo evakuota, kiek laikoma įkaitais, neaišku.

Neramios Chaiber Pachtunchvos provincijos sveikatos apsaugos ministras sakė, kad tarp žuvusiųjų yra ir du mokytojai.

Į Pešavaro mieste, kur buvo surengtas šis išpuolis, esančią Ledi Reading ligoninę buvo atvežti 26 lavonai, tarp jų – 23 žuvę mokiniai, sakė ligoninės atstovas Jamilis Shahas.

Jungtinės kariškių ligoninės ataskaitoje, kurią matė žurnalistai, sakoma, kad ten buvo atvežti 69 žuvusiųjų, tarp jų – 59 mokinių, lavonai ir kad tarp tų žuvusiųjų kovotojų nėra.

Talibano atstovas Muhammadas Umaras Khorasani „Reuters“ sakė, kad dėl šios atakos yra atsakinga jo grupuotė.

„Mūsų sprogdintojai mirtininkai įėjo į tą mokyklą, jie turi instrukcijas nekenkti vaikams ir taikytis į armijos narius“, – sakė jis.

„Tai keršto ataka už armijos puolimą Šiaurės Vaziristane“, – sakė jis, turėdamas omenyje birželį armijos pradėtą puolimą prieš Talibaną.

Mokyklos darbuotojo Mudassiro Awano teigimu, į mokyklą įsiveržė šeši ar septyni užpuolikai.

„Kai jie pradėjo šaudyti, nubėgome į klases“, - pasakojo jis. „Jie ėjo į kiekvieną klasę ir žudė vaikus“, - patikino jis.

Vietos gyventojai taip pat patvirtino, kad girdėjo mokinių ir mokytojų riksmus. Kol kas dar nėra tiksliai žinoma, kaip Talibano teroristai pateko į karių saugomą teritoriją.

Greitosios pagalbos ekipažai sužeistuosius nugabeno į artimiausią ligoninę. Taip pat netoliese nusileido ir sraigtasparnis. Pranešama, kad tarp žuvusiųjų yra ir mokytojų.

Mokyklos darbuotojas ir mokinys vietos televizijai „Geo TV“ sakė, kad talibai įėjo į karinės mokyklos salę, kur mokiniai buvo mokomi suteikti pirmąją pagalbą. Darbuotojas teigia matęs šešis ar septynis užpuolikus. Tačiau nėra tiksliai žinoma, kiek Talibano kovotojų pateko į mokyklos pastatą.

Greitosios pagalbos automobiliai gabena sužeistuosius į artimiausią ligoninę, virš teritorijos skraido sraigtasparnis.

Tarp žuvusiųjų yra mokytojai, taip pat sukarintų pajėgų narys.

Premjeras: Talibano išpuolis Pešavaro mokykloje – „nacionalinė tragedija“

Pakistano premjeras Nawazas Sharifas antradienį griežtai pasmerkė šiurpią Talibano kovotojų ataką vienoje vidurinėje mokykloje, nusinešusią bent 126 žmonių, tarp jų – apie 100 vaikų gyvybes, ir sakė vykstantis į tragedijos vietą Pešavaro mieste.

„Negaliu likti Islamabade. Tai nacionalinė tragedija, sukelta laukinių. Jie buvo mano vaikai, – sakė vyriausybės vadovas. – Tai yra mano netektis. Tai yra šalies netektis. Dabar pat išvykstu į Pešavarą ir pats prižiūrėsiu tą operaciją.“

Įvykio vietoje esantys kariškiai sakė, kad bent šeši ginkluoti kovotojai įžengė į kariškių vadovaujamą Armijos viešąją mokyklą. Manoma, kad tuo metu joje buvo apie 500 moksleivių ir mokytojų.

„Stovėjome prie mokyklos, kai staiga prasidėjo šaudymas – kilo didžiulis chaosas, aidėjo vaikų ir mokytojų klyksmai“, – sakė mokyklos autobuso vairuotojas Jamshedas Khanas.

Vienas tuo metu mokykloje buvęs moksleivis sakė vienai privačiai televizijai: „Buvome egzaminų salėje, kai staiga prasidėjo šaudymas, o mūsų mokytojai liepė mums tyliai gulėti ant grindų. Gulėjome ant grindų valandą. Buvo daug šaudoma.“

„Kai šaudymas aprimo, atėjo mūsų kariai ir mus išvedė į lauką“, – pridūrė jis.

Talibanas iš pradžių paskelbė, kad užpuolikams, tarp kurių buvo mirtininkų sprogdintojų, buvo nurodyta nežudyti vaikų ir taikytis tik į suaugusiuosius.

Pakistano specialiosios pajėgos išgelbėjo dar du vaikus ir du darbuotojus

Pakistano kariškiai antradienį pranešė, kad specialiosios pajėgos išgelbėjo dar du vaikus ir du darbuotojus iš mokyklos, kuri tapo apie penkias valandas vykusios Talibano kovotojų atakos taikiniu Pešavaro mieste.

Kariškių pranešime socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat sakoma, kad buvo nukautas penktasis kovotojas.

Talibanas nurodė pasiuntęs į tą kariškių vadovaujamą mokyklą šešis ginkluotus kovotojus, vilkinčius mirtininkų sprogdintojų liemenes.

Kariškiai toliau ieško užpuolikų mokyklos pastate.

Pakistano Talibanas, siekiantis nuversti šalies vyriausybę ir įkurti griežtos santvarkos islamo valstybę, žadėjo suintensyvinti atakas, atsakydamas į didelę armijos operaciją prieš sukilėlius genčių teritorijose, kurias menkai kontroliuoja Islamabadas.

Jie puldinėjo saugumo pajėgas, patikros postus, karines bazes ir oro uostus, bet išpuoliai prieš civilius taikinius, neturinius logistinės svarbos, buvo gana reti.

2013 metų rugsėjį dešimtys žmonių, tarp jų daug vaikų, žuvo per ataką vienoje bažnyčioje, kuri irgi buvo įvykdyta Pešavare – dideliame neramiame mieste netoli sienos su Afganistanu.

B. Obama pažadėjo paramą kovoje su ekstremizmu

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pasmerkė kruviną Talibano išpuolį vienoje Pakistano mokyklų ir pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos parems Pakistano kovą su smurtiniu ekstremizmu.

„Puldami moksleivius ir mokytojus per šią siaubingą ataką, teroristai vėl parodė savo ištvirkimą“, – pasakė JAV prezidentas po atakos kariškių valdomoje Pešavaro mokykloje, kur žuvo mažiausiai 141 žmogus.

„Mes esame su Pakistano žmonėmis, – sakė B.Obama. – Aš kartoju Jungtinių Valstijų įsipareigojimą paremti Pakistano vyriausybę, jos pastangas įveikti terorizmą ir ekstremizmą, siekti taikos ir stabilumo regione“.