D. Medvedevo teigimu, kasdien jo matomi skaičiai patvirtina, kad sunkiausi laikai Kijevui dar priešaky.

Dabartinė šalies valdžia kartoja V. Janukovyčiaus klaidą

D. Medvedevo nuomone, dabar Kijevas kartoja nuo valdžios nušalinto buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus klaidą, „tik su vienu skirtumu“. „Janukovyčius, suvokęs savo nesėkmę, rado savyje jėgų pamėginti pristabdyti šį procesą. O dabartinė Ukrainos valdžia nekoncentruoja savo žmonių dėmesio į „smulkmenas“. Nesako, kad Ukraina turi visus standartinius kandidatės į ES įsipareigojimus, o paties kandidatės statuso – ne“, – rašoma straipsnyje.

O Europos Sąjunga „neskuba kviesti Ukrainos, kaip lygiateisės partnerės, prie Europos didžiųjų valstybių stalo“ ir „net pristatomos kėdutės nestato“. D. Medvedas rašė esąs įsitikinęs – jei Europa kartu su Rusija pradėtų aptarinėti susitarimą dėl Ukrainos ir Europos asociacijos, daugelio tragedijų, taip pat ir karinių veiksmų Donbase, pavyktų išvengti.

„O kas, jei Europa tada „nusileistų“ iki bendro – iš tiesų absoliučiai natūralaus ir būtino – aptarimo? Butų buvę galima išvengti daugelio tragedijų. Ukrainos Rytuose nevyktų pilietinis karas“, – įsitikinęs Rusijos premjeras.

ES elgesys su Kijevu primena „diktantą“

D. Medvedevo įsitikinimu, daugelis problemų prasidėjo, kai Kijevo valdžia su akivaizdžiu Vakarų partnerių paraginimu pradėjo aptarinėti būtinybę sumažinti priklausomybę nuo Rusijos. Politika pasidarė svarbesnė už ekonomiką, didelius projektus, taip pat ir ekonominius, ėmė vertinti per galimo politinių jėgų balanso pasikeitimo pasaulyje prizmę.

Rusijos premjero nuomone, „ekonominiu požiūriu, europiečių elgesys apskritai priminė „diktantą“. „Ukrainai tiesiog padiktuota, detaliai, viskas, ką ji privalo atlikti vos ne visose gyvenimo srityse. O kalbama ne apie nedidelę Europos valstybę su keliais milijonais gyventojų, o vieną iš didžiausių valstybių kontinente“, – pabrėžė jis.

Jis sukritikavo ir Asociacijos sutartyje su ES esančius punktus, pagal kuriuos, nacionaliniai įstatymai visiškai suderinami su Europos Sąjungos normomis. D. Medvedevas teigia, kad „iš esmės nustatomas visiškas prioritetas europietiškoms normoms ir direktyvoms nacionalinių įstatymų atžvilgiu, o tuo pačiu ir nacionalinių interesų atžvilgiu“.

„Ekonominio bendradarbiavimo požiūriu ES ir Ukrainos santykiai labiau primena neokolonializmą. Prisidengus „europietiškai sąžininga konkurencija“, buvo pardavinėjama vienpusė pirmenybė europietiškoms ir glaudžiai su jomis susijusioms ukrainietiškoms kompanijoms. Ukraina reikalinga Europos Sąjungai visų pirma kaip kai kurių tipų žaliavos šaltinis“, – tvirtina D. Medvedvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (392)