Tačiau šį pirmadienį kavinėje „Lindt“ Sidnėjaus Martino aikštėje vyko prieškalėdinis košmaras, aplinkinės įstaigos buvo uždarytos anksčiau, minios lauke išgaravo, jas pakeitė policija ir įtampa.

„Tai tarsi šokas visiems“, – sakė šiame rajone dirbanti Goldie Jamshidi. Ji kalbėjo netoli tos šokolado kavinės, kur užpuolikas paėmė kelis įkaitus ir iškabino islamistų vėliavą virš užrašų „Lindt“ ir „LAIMINGŲ KALĖDŲ“.

„Atėjau į darbą ir sužinojau, kad įvyko šis incidentas“, – sakė ji.

Iki vakaro iš to pastato išbėgo penki žmonės, tarp jų – dvi jaunos moterys su „Lindt“ prijuostėmis, kurios puolė policininkams į glėbį.

Anksčiau pozicijas užėmė pareigūnai su greitojo reagavimo būrio tipo uniformomis ir ginklais. Kai kurie praeiviai fotografavo, kad galėtų paskelbti nuotraukas socialinėje žiniasklaidoje, kiti negalėdami patikėti tuo, ką mato, purtė galvas.

Australija ilgą laiką atrodė esanti labai toli nuo islamo ekstremizmo centrų. Tačiau tai, jog „Lindt“ užpuolikas panaudojo islamistų vėliavą, paremia įtarimus, kad ši grėsmė atsirado nepaisant pastaruoju metu sustiprinto saugumo.

Vyriausybė rugsėjo mėnesį padidino terorizmo pavojaus laipsnį, policija visoje šalyje vykdė reidus, o pareigūnai nerimavo, kad dešimtys australų, kurie kovojo džihadistų gretose Irake ir Sirijoje, gali grįžti namo radikalizuoti ir vykdyti atakas.

„Tai kaip ir sukrečia, ypač po dramos prieš kelis mėnesius dėl kalbų apie galvos nukirtimą Martino aikštėje“, – sakė biuro darbuotoja Rebecca Courtney.

Ji turėjo omenyje įsakymą dėl „demonstracinių žudymų“ Australijoje, kurį neva davė „Islamo valstybės“ (IS) užverbuotas aukščiausio rango australas. Tarp tų nužudymų esą turi būti ir galvos nukirtimas atsitiktiniam žmogui.

Nors pirmadienio išpuolio kavinėje motyvai nėra žinomi, Australijos premjeras Tony Abbottas sakė, jog esama politinės dimensijos ženklų.

„Visos parduotuvės aplink mus uždarytos saugumo sumetimais“, – sakė parduotuvės, kurioje apsilanko turistų grupės ir kurioje galima nusipirkti kengūras ir koalas vaizduojančių minkštų žaislų, direktorė Marian Chung.

„Bet mes negalime uždaryti (savo parduotuvės), nes kai kurie mūsų klientai yra iš užsienio ir turi čia užsakymų“, – sakė ji.

Netoliese esančiuose Sidnėjaus operos rūmuose buvo atšaukti vakaro spektakliai.

Tarp kompanijų, kaltinamų pelnymųsi iš šios įkaitų krizės, yra internetinė taksi paslaugų bendrovė „Uber“, kuri ne pirmą kartą sulaukia prieštaringų vertinimų visame pasaulyje.

Iš pradžių „Uber“, kaip pranešta, ėmė iš klientų keturis kartus didesnes sumas nei paprastai, mažiausiai – 100 Australijos dolerių (82 JAV dolerius) už išvažiavimą iš verslo rajono Sidnėjaus centre. „Kokia gėda“, – parašė vienas „Twitter“ vartotojas.

Vėliau kompanija paskelbė pareiškimą, kuriame sako, jog „nemokamai vežios“ iš Sidnėjaus centro, kad miestiečiai „saugiai pasiektų namus“. „Uber“ pridūrė, kad „vykdo išlaidų už važiavimą grąžinimo procesą“.

Pastate užgeso šviesos

Pastate, kur užpuolikas laiko įkaitus, užgeso šviesos. Manoma, kad pareigūnai ruošiasi šturmui.

Vyras, pirmadienį paėmęs įkaitų vienoje Sidnėjaus kavinėje, pareikalavo, kad jam būtų pristatyta džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL) vėliava, taip pat perspėjo, kad mieste yra padėtos keturios bombos, pranešė žiniasklaida.

Vienas bulvaras šio Australijos didmiesčio širdyje buvo uždarytas, o šimtai ginkluotų policininkų apsupo šokolado kavinę „Lindt“, prie kurios lango stovintys įkaitai laikė juodą vėliavą su arabišku užrašu.

Atrodo, kad tas užrašas yra šahada – „Nėra kito dievo, išskyrus Dievą, ir Muhammadas yra Dievo pasiuntinys“ – laikomas pirmuoju ir musulmonų tikėjimo stulpų, panaši į maldą „Tėve mūsų“ krikščionybėje. Šis užrašas dažnas visoje islamo kultūroje, įskaitant žalią Saudo Arabijos vėliavą. Džihadistai taip pat naudoja šahadą ant savo juodos vėliavos.

Televizija „Channel Ten“ nurodė, kad kalbėjosi su dviem kavinėje esančiais įkaitais, kurie nurodė, kad juos laikantis užpuolikas išdėstė virtinę reikalavimų.

„Mūsų #TenNews komanda tiesiogiai kalbėjosi su 2 įkaitais kavinės viduje... Jie patvirtina 2 užpuoliko reikalavimus, – sakoma televizijos pranešime socialiniame tinkle „Twitter“. – Jis nori, kad į kavinę būtų tiesiogiai pristatyta ISIL vėliava; jo 2-asis reikalavimas – pasikalbėti su premjeru.“

„Jie taip pat tvirtina, kad yra 4 bombos... (iš jų) dvi – kavinėje „Lindt“ Martin Pleiso (bulvare), o dar dvi – toliau Sidnėjaus CVR (Centriniame verslo rajone).“

Šios informacijos policija nepatvirtina.

Iki šiol penki žmonės išbėgo iš kavinės: trys vyrai, kurie pasirodė praėjus apie šešioms valandoms nuo apsiausties pradžios, o dar maždaug po valandos – dvi moterys.

Australijos policija nustatė įkaitų paėmusio vyro tapatybę

Australijos policija nustatė žmogaus, kuris pirmadienį kavinėje Sidnėjaus centre paėmė įkaitų, tapatybę. Bet pareigūnai paprašė žurnalistų neskelbti jo pavardės.

Australijos televizijos kanalas „TenNews“ gavo vaizdo įrašą, kuriame vienas iš įkaitų praneša ginkluoto vyro reikalavimus. Bet kanalas nerodys įrašo policijos prašymu.

Žinutę gavusi įkaito motina: mano širdis sustojo

Įkaito, kuris ginkluoto asmens šiuo metu laikomas kavinėje Sidnėjuje, motina iš sūnaus gavo trumpąją žinutę, skelbia „The Independent“.

Santechnikas – vienas iš žmonių, kuriuos Sidnėjaus „Lindt Chocolate Café“ kavinėje įkaitais laiko ginkluotas asmuo.

Tikslus įkaitų skaičius nežinomas. Skelbiama, kad įtariamas nusikaltėlis prie kavinės lango laikė vėliavą, panašią į „Islamo valstybės“.

Įkaito motina Mel 2GB radijo stočiai sakė: „Žinutės tekstas: Mama, esu „Lindt“ kavinėje Sidnėjuje“. Mano širdis sustojo. Parašiau jam: „Kas ten vyksta? Ar tau viskas gerai?“.
Paskutinį kartą motina su sūnumi bendravo apie 15 val. vietos laiku. Jis jai parašęs: „Mama, man viskas gerai. Dabar negaliu kalbėti“.