Mažiausiai trys žmonės užfiksuoti stovintys prie langų, laikydami vėliavas su arabiškais užrašais, todėl įtariama, kad įkaitais žmones laikantis asmuo gali būti islamistas. Įvykio vietoje dirba šimtai policijos pareigūnų.

„Dabar trys žmonės išėjo iš įstaigos Martin Pleiso“ gatvėje, nurodė Naujojo Pietų Velso valstijos policijos komisaro pavaduotoja Catherine Burn, turėdama omenyje vietą centriniame verslo rajone.

„Pirmiausiai įsitikinsime, kad jie gerai jaustųsi, – aiškino ji. – Dirbsime su tais žmonėmis, kad gautume daugiau informacijos. Šiuo metu neturime informacijos, kuri rodytų, kad kas nors yra nukentėjęs.“

Vienas įvykio vietoje esantis naujienų agentūros AFP reporteris nurodė, kad vėliau išbėgo dvi įkaitės.

Policija sakė tiksliai nežinanti, kiek žmonių liko pastate, bet C.Burn nurodė, kad jų „nėra 30“, kaip buvo skelbta kai kuriuose pranešimuose.

Reikalauja „Islamo valstybės“ vėliavos

Vyras, pirmadienį paėmęs įkaitų vienoje Sidnėjaus kavinėje, pareikalavo, kad jam būtų pristatyta džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL) vėliava, taip pat perspėjo, kad mieste yra padėtos keturios bombos, pranešė žiniasklaida.

Vienas bulvaras šio Australijos didmiesčio širdyje buvo uždarytas, o šimtai ginkluotų policininkų apsupo šokolado kavinę „Lindt“, prie kurios lango stovintys įkaitai laikė juodą vėliavą su arabišku užrašu.

Atrodo, kad tas užrašas yra šahada – „Nėra kito dievo, išskyrus Dievą, ir Muhammadas yra Dievo pasiuntinys“ – laikomas pirmuoju ir musulmonų tikėjimo stulpų, panaši į maldą „Tėve mūsų“ krikščionybėje. Šis užrašas dažnas visoje islamo kultūroje, įskaitant žalią Saudo Arabijos vėliavą. Džihadistai taip pat naudoja šahadą ant savo juodos vėliavos.

Televizija „Channel Ten“ nurodė, kad kalbėjosi su dviem kavinėje esančiais įkaitais, kurie nurodė, kad juos laikantis užpuolikas išdėstė virtinę reikalavimų.

„Mūsų #TenNews komanda tiesiogiai kalbėjosi su 2 įkaitais kavinės viduje... Jie patvirtina 2 užpuoliko reikalavimus, – sakoma televizijos pranešime socialiniame tinkle „Twitter“. – Jis nori, kad į kavinę būtų tiesiogiai pristatyta ISIL vėliava; jo 2-asis reikalavimas – pasikalbėti su premjeru.“

„Jie taip pat tvirtina, kad yra 4 bombos... (iš jų) dvi – kavinėje „Lindt“ Martin Pleiso (bulvare), o dar dvi – toliau Sidnėjaus CVR (Centriniame verslo rajone).“

Šios informacijos policija nepatvirtina.

Iki šiol penki žmonės išbėgo iš kavinės: trys vyrai, kurie pasirodė praėjus apie šešioms valandoms nuo apsiausties pradžios, o dar maždaug po valandos – dvi moterys.

Motyvai – neaiškūs, neatskleidžiamas įkaitų skaičius

Galiausiai policijos derybininkams po valandas trukusių bandymų visgi pavyko užmegzti kontaktą su pagrobėju, tačiau jo detalės ir pagrobėjo motyvai neatskleidžiami, sakė policijos atstovė Catherine Burn. Tai pranešta po to, kai trys žmonės pirmadienį bėgo iš Sidnėjaus kavinės, kurioje ginkluotas užpuolikas laiko įkaitus ir lange iškabino islamistų vėliavą, rodo televizijos reportažai.

Atrodo, kad įkaitai beveik šešios valandos nuo dramos pradžios išėjo pro šonines duris, kurias stebėjo gerai ginkluoti policininkai. Vėliau iš kavinės išbėgo dar du įkaitais laikyti žmonės. Abi tos moterys buvo su prijuostėmis, tad tikriausiai dirba kavinėje „Lindt“, kurioje užpuolikas kelias valandas laiko kažkiek įkaitų. Anksčiau iš tos kavinės išbėgo trys vyrai. Neaišku, ar įkaitai buvo užpuoliko paleisti, ar pabėgo. Policija, kuri kalbasi su tais trimis vyrais siekdama informacijos apie tai, kas vyksta viduje, atsisakė nurodyti, kiek įkaitų lieka kavinėje.

Kiek žmonių liko viduje, taip pat neaišku.

Anksčiau televizijos reportažai parodė, kad trys įkaitai išbėgo iš apsiaustos kavinės. Naujojo Pietų Velso policijos komisaro pavaduotoja Catherine Burn atsisakė nurodyti, kiek žmonių dar yra laikomi viduje, bet teigė, kad skaičius „nesiekia 30“. CNN anksčiau skelbė, kad kavinėje gali būti apie 40 žmonių: 30 klientų ir apie 10 darbuotojų.

C.Burn žurnalistams sakė, jog nėra požymių, kad kas nors iš likusių įkaitų nukentėjo.

Policija evakavo Sidnėjaus operos rūmus, Martino traukinių stotį, biurus ir parduotuves, esančius šalia „Lindt“ šokolado kavinės. Gyventojams patariama nesilankyti Centriniame verslo rajone - įspėjama apie gresiantį pavojų. Pasakyta laikytis atokiai nuo Martino aikštės, kurioje taip pat įsikūrusi valstijos premjero įstaiga, Australijos rezervų bankas ir dviejų didžiųjų šalies bankų būstinės. Valstijos parlamento pastatas yra už kelių kvartalų.

DELFI žurnalistas Mindaugas Jackevičius, kuris šiuo metu gyvena Sidnėjuje, pasakojo DELFI, kad kavinėje įkaitais paimti apie 20 žmonių, pora iš jų prie langų rodo arabiškais šriftais išrašytą vėliavą, primenančią „Islamo valstybės“ simboliką. Pastatai aplinkui evakuojami, aplinkui matyti ginkluoti policijos pareigūnai.

„Aš stoviu šalia aikštės, ji aptverta, daugybė žiniasklaidos ir smalsuolių. Gatvės uždarytos aplink įvykio vietą, eismas nukreipiamas. Sutikau daugybę žmonių,kurie išleisti iš darbo ėjo namo. Visi kanalai transliuoja tiesiogiai – ir australų, ir užsienio“, – pasakojo M. Jackevičius.

Panika dėl krepšio

Manoma, kad apie pavojų pranešė moteris, kai apie 9.44 val. (vietos laiku) pamatė prie kavinės vyrą su mėlynu sportiniu krepšiu ir šautuvu jame.

Yra pranešimų, kad kavinėje gali būti užsidarę du ginkluoti vyrai. Tiesa, policija šios informacijos nepatvirtino, rašo smh.com.au.

Per kelias minutes policija apsupo prekybos paviljonus „Martin Place“.

Policija praneša, kad derybininkai bando pasikalbėti su ginkluotu asmeniu.

„Policija prašo žmones išlikti ramius ir turėti omenyje, kad vietoje budi policija“, – rašoma policijos pranešime.

Pro kavinės langą matyti, kaip išsigandę žmonės laiko juodą vėliavą su baltais rašmenimis. Tai ne islamo šalies, o Shahada vėliava, kuri visgi siejama su islamistais ir džihadistais.

Kavinė yra judriame prekybos rajone, artėjant Kalėdoms joje būna gausu pirkėjų.

Valdžia jau kelis mėnesius įspėdavo, kad Australijoje gali įvyti teroro išpuolis.

T. Abbottas: yra požymių, kad išpuolis turi „politinių sumetimų“

Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas sakė žurnalistams, kad įkaitais žmones paėmusio asmens motyvacija dar nežinoma.

„Nežinome, ar jis turi politinių sumetimų, nors akivaizdžiai yra požymių, kad taip gali būti“, – sakė jis, praneša CNN.

Australijos premjeras pridūrė: „Politinių paskatų turinčio smurto esmė – išgąsdinti žmones, kad jie bijotų būti savimi. Australija – taiki, atvira ir kilni bendruomenė. Niekas niekada neturėtų to pakeisti.“

Jis teigė, jog atsiradus daugiau informacijos, ši bus paviešinta.

Teisėsaugininkai dar neužmezgė tiesioginio kontakto su įkaitus paėmusiu asmeniu, informavo Naujojo Pietų Velso policijos komisaras Andrew Scipione.

„Mūsų mintys, mūsų maldos – tiems, kurie uždaryti. Darome absoliučiai viską, kad galėtume rasti išeitį“, – sakė jis žurnalistams.

T.Abbottas sakė, kad vyriausybės Nacionalinis saugumo komitetas surengė posėdį, per kurį buvo informuotas apie padėtį.

„Visas politiškai motyvuoto smurto tikslas – įbauginti žmones, kad išmuštų juos iš vėžių, – sakė premjeras. – Australija yra taiki, atvira ir dosni visuomenė – to niekas niekada neturi pakeisti. Štai kodėl šiandien raginu visus australus užsiimti savo reikalais kaip įprasta.“

JAV prezidentas Barackas Obama buvo informuotas apie šią krizę, nurodė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Televizijos „Channel Seven“, kurios naujienų biuras yra kitapus gatvės nuo tos kavinės, prodiuseris Patrickas Byrne'as sakė, kad televizijos darbuotojai stebi besivystančią padėtį.

„Puolėme prie lango ir pamatėme sukrečiantį, kraują stingdantį vaizdą – žmonės stovėjo priglaudę rankas prie kavinės stiklinių vitrinų“, – jis sakė televizijai „Australian Broadcasting Corporation“.