Organizaciją „Joint Mobile Group“ neseniai užsipuolė Kremliaus remiamas šio neramaus Šiaurės Kaukazo regiono lyderis Ramzanas Kadyrovas – po to, kai šios grupės vadovas sukritikavo baudimo metodus, taikomus įtariamiems regiono islamistų sukilimo dalyviams.

„Maždaug 13 val. (12 val. Lietuvos laiku) keli čečėnų policijos pareigūnai įėjo į „Joint Mobile Group“ butą, esantį šalia sudeginto biuro, ir ten prievarta apieškojo du darbuotojus“, – savo „Facebook“ puslapyje parašė „Human Rights Watch“ direktorė Maskvoje Tania Lokšina.

Pasak jos, po kelių valandų, kai buvo laikomi savo bute Grozne, tie du aktyvistai buvo paleisti, bet juos laikę žmonės paėmė visus elektroninius prietaisus.

Vėlai šeštadienį minimos grupės biuruose kilo gaisras, bet jo priežastys nėra žinomos.

„Interfax“ pranešė, jog šaltinis čečėnų teisėsaugos struktūroje paneigė, kad policija laikė tos grupės narius.

Šie įvykiai akcentuoja didėjančią įtampą tarp žmogaus teisių gynimo grupių, kurios atkakliai dokumentavo žmogaus teisių pažeidimus per du separatistinius karus Čečėnijoje, taip pat valdant R.Kadyrovui, kurio tėvas taip pat buvo Kremliaus remiamas Čečėnijos lyderis.

„Joint Mobile Group“ vadovas Igoris Kaliapinas pastarosiomis savaitėmis viešai kritikavo R.Kadyrovą ir sakė, kad Čečėnijos lyderiui paraginus nubausti įtariamų islamistų sukilėlių šeimas, buvo sugriauta virtinė namų.